Sağlık emekçilerinin tutuklanmasına tepki

Sağlık emekçilerinin tutuklanmasına tepki

Şırnak’taki sağlık örgütleri, İHD ve TİHV, 4 sağlık çalışanın yasak sırasında yaralı bir çocuğa sağlık hizmetleri sundukları için tutuklanmasına tepki gösterdi.

Şırnak - Cizre’de 2 Ağustos tarihinde gözaltına alınan bir doktor ve 3 hemşir, 2015 yılındaki sokağa çıkma yasağı döneminde yaralı bir çocuğu tedavi ettikleri iddiasıyla tutuklandı. 

“Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla mahkemeye sevk edilen 4 sağlık çalışanın tutuklanmasına gerekçe olarak mahkemenin 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında 10 yaşındaki bir çocuğu tedavi ettiklerine dair görüntülerde yer almasını suçlama konusu yaptığı öğrenildi. 

SAĞLIK ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

Şırnak Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi, SES ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Cizre Referans Merkezi, evlerine yapılan baskın sonucu gözaltına alındıktan sonra Doktor Nesim S., hemşirler Şahin E., Abdullah K. ve Ahmet T.’nin tutuklanmasına yaptıkları basın toplantısıyla tepki gösterdi. Şırnak Tabip Odası’nda yapılan toplantıya çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. 

'HEKİMLİĞİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKTILAR'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni, sağlık çalışanlarının sokağa çıkma yasağının sürdüğü dönemde yaralı olarak gelen 10 yaşındaki bir çocuğa sağlık hizmeti sunduğu iddiası ile tutuklandıklarını hatırlattı. Yasak döneminde sağlık hizmetine erişimin neredeyse imkansız olduğuna değinen Küni, arkadaşlarının hekimliğin evrensel etik değerlerine sahip çıktığını ve mesleki yükümlülüklerini yerine getirdiklerini vurguladı. Küni, “İyi hekimlik uygulaması ve temel görevleri sağlık hizmeti sunmak olan sağlık emekçilerinin mesleki sorumluklarını onurlu şekilde yaptıkları için gözaltına alınmalarını kabul etmiyoruz” dedi. 

‘HALKIN SAĞLIK HAKKINI SAVUNACAĞIZ’

“Cizre Ambulans Davası’nda” sağlıkçıların yaralıya müdahalenin suç sayılamayacağı gerçeği açığa çıkardığını söyleyen Küni, şöyle devam etti: “Sağlık çalışanları hastanın inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel yönelim ya da başka herhangi bir özelliğine bakmaksızın savaş alanında, çatışmalı durumlarda bile sağlık hizmeti sunar, tarafsız davranır ve ihtiyacı olana sağlık hizmeti sunar. Halkın sağlık hakkını, hekimlik değerlerini savunmaya, ölüme karşı yaşamdan ve savaşa karşı barıştan yana olma tutumumuzu sürdürmeye devam edeceğiz. Bu tutuklama sürecinin esas konusu ulusal ve uluslararası hukuk ve sözleşmelerin evrensel etik kurallar ve vicdandır.”

DAHA FAZLA