Sağlık çalışanı Breonna Taylor’ı öldüren polislere ceza yok: ABD'de binler sokağa döküldü

Sağlık çalışanı Breonna Taylor’ı öldüren polislere ceza yok: ABD'de binler sokağa döküldü

ABD'de polisin yatağında vurarak öldürdüğü sağlık çalışanı Breonna Taylor davasında mahkeme sanık iki polise ceza vermezken, birine ise sembolik ceza verdi.

ABD'de 13 Mart 2020'de polis tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki sağlık çalışanı Breonna Taylor davasında mahkeme nihai kararı verdi. Dün gece açıklanan kararda Taylor'ı öldüren üç polisten sadece Brett Hankison'a, "komşu dairelere ateş açtığı" gerekçesiyle ceza verildi. Bu karar sonrasında birçok eyalette binlerce kişi sokağa dökülerek kararı protesto etti.

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ABD’ye ulaştığı ilk günlerde 26 yaşındaki sağlık çalışanı Breonna Taylor, Kentucky’deki bir polis baskını sırasında vurularak öldürülmüştü. Birkaç el ateş edilmesi sonucu yaşamını yitiren Taylor’ın ölümü hem sosyal medyada hem de uluslararası kamuoyunda gündem olurken, dün ABD mahkemesi polisler için istenen cezayı duyurdu.

POLİS TARAFINDAN YATAĞINDA ÖLDÜRÜLDÜ

Yargılanan 3 polis memurundan sadece Brett Hankison’a ceza verilirken, onun da Taylor’ın ölümüne sebebiyet verdiği için değil, komşu dairelere ateş açıldığı için ceza aldığı belirtildi. Soruşturmada Hankison’ın baskında sebepsiz yere ve rastgele 10 el ateş ettiği tespit edilirken jüri de Hankison’ı suçlu buldu. Diğer iki polis memuru ise ceza almadan kurtuldu.

Savcılık, yatağında öldürülen Taylor’a 10 kurşun isabet ettiğini ama bunlardan sadece 1’inin ölümcül olduğunu aktardı.

İKİ POLİSE CEZA DAHİ VERİLMEDİ

Taylor ailesinin avukatı Benjamin Crump karara tepki göstererek, “Üç polisten sadece biri ceza aldı ve verilen cezanın nedeni Taylor’ın ölümü için değil Hankison’ın ateşlediği mermilerin diğer dairelere isabet etmesi” şeklinde konuştu.

Karar sonrasında ABD’nin başta Kentucky olmak üzere Atlanta, Washington, New York ve Boston’da binlerce insan sokağa döküldü.

Breonna Taylor