Sağlık Bakanı: Vaka sayısı 10 binin altına düştü

Sağlık Bakanı: Vaka sayısı 10 binin altına düştü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor. BioNTech CEO'su Uğur Şahin, Koca'nın basın toplantısına bağlandı.

T24'te yer alan habere göre Şahin'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Türkiye'ye Haziran sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz. Son iki haftada bizim ekipler yoğun çalıştı, planlar yaptı. Ne zaman, ne kadar aşı dozu vereceğimizi anlaştık. Allah'ın izniyle biz de aşıları Türkiye'ye getireceğiz.

"Şimdi elimizde imkanımız var, onları eğer bir problem çıkmazsa zamanında yollayacağız.

(Geliştirilen aşının mutasyonlara etkisi) Bugüne kadar bizim aşıyı 30'dan fazla virüs varyantlarında deneyledik. Mutasyonlara karşı en çok aşıyı gösteriyor. Kent ve Afrika mutasyonlarına karşı iyi kontrol yapıyor. Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik ve Hindistan varyantına karşı da aşımız yüzde 25-30 oranında etki gösteriyor. Bu etki, yüzde 70-75 oranında enfeksiyon korumasını bekliyoruz. Gelecek haftalarda daha çok bilgi elde edeceğiz.

"(Hastalığı geçirmiş olan kişilere tek doz yapılması) Bizim gördüğümüze göre ilk dozdan sonra yüksek antikor oluyor. Bu antikorlar iki aşı yapılmış kişilerle aynı antikoru uyguluyor. Hastalığı geçirmiş kişiler için bir doz hastalığı geçirdikten sonra yeterli olabilir.

"(İki doz olanların üçüncü dozu ne zaman olacağı) En erken 6 ay sonra, ama 9 ay sonra verilse yeter. Bu Türkiye'de yapılan aşı kampanyasında 6-7. ayda olduğu için, 2022'de üçüncü doz aşı olur.

"Haziranın ilk yarısında Türkiye'ye gelme niyetimiz var, hayırlısıyla o zaman yüz yüze görüşebiliriz. Çok planlarımız var, Türkiye'de hem aşı üretmek istiyoruz, hem de Ar-Ge yapmak istiyoruz.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bugün Bilim Kurulumuza katılan önemli bir misafirimiz var. Salgını durdurmak için en önemli silah olan aşıyı ilk geliştiren bilim insanlarımız Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci hocamız da demin bizimle beraberlerdi. Şu an Özlem Küreci hocamız çalışmalarına devam ediyor olduğunu söyleyerek aramızdan ayrıldı. Uğur hocamız şu an beni dinliyorlar.

"Bugün Uğur hocamızın bazı görüşlerini bizzat kendisinden duymanızı istiyoruz. Öncelikle bugün de medyaya yansımış oldu son olarak bildiğiniz gibi 27 Aralık'ta ilk sözleşmemizi yapmış idik, ondan üç ay önce görüşmelerimiz olmuştu. Bu süreçte neredeyse haftada iki kez telefonda görüşmelerimiz oldu. Çok yoğun gayret gösterdiniz.

"En son 120 milyon dozluk anlaşma sizlerin yoğun çabalarınızla imzalanmış oldu. Vatandaşımız sizden bu anlaşmanın tedarik boyutu önemli sizden duymak ister. Buyrun hocam sizi dinliyoruz.

"30 milyonun da 14,2 milyonu 15 Haziran'a kadar ne zaman geleceği planlanmış. Onun için de teşekkür ediyoruz. 120 milyon doz aşının 6,1 milyonu dize teslim edildi. 4 ayda 120 milyon toplam aşı Türkiye'ye gelmiş olacak. Artık gelecek, olacak demekten öte somut icraatı görmek istiyoruz.

"Yoğun aşılama takvimiyle birlikte yaz aylarının daha güzel geçeceğine inanıyoruz. Haziran başında sizi Türkiye'ye davet etmek istiyoruz. Hem aşı kampanyasına desteğiniz, hem de Türkiye'de yapacaklarımızı değerlendirmek için davet etmek istiyoruz. (Uğur Şahin'e)

Ayrıntılar geliyor...

 

DAHA FAZLA