Sağlık Bakanı Koca'dan koronavirüs açıklaması

Sağlık Bakanı Koca'dan koronavirüs açıklaması

Sağlık Bakanı Koca en son yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar çalışılmış numunelerde pozitif çıkan herhangi bir hastamız çıkmadı" dedi.

Foto: Arşiv

Türk Hava Yolları'nın (THY) İran'ın başkenti Tahran'dan havalanarak İstanbul'a gelmek üzere hareket eden TK879 sefer sayılı yolcu uçağı 'koronavirüs' şüphesiyle Ankara'ya acil iniş yaptı. Esenboğa Havalimanı'nda olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Uçaktaki bir yolcuda "koronavirüs" belirtileri olduğu ve uçuş ekibinin acil iniş kararı aldığı öğrenildi. Uçağı karşılamak üzere çok sayıda sağlık ekibi hazır bulunduruldu.

TC-LOE kuyruk tescilli A330-300 tipi uçağın 10:45 sularında Esenboğa Havalimanı'na teker koyduğu ve tüm yolcuların taramadan geçirildiği belirtildi.

Yapılan tüm işlemlerin Esenboğa Havalimanı Mülki İdare Amiri koordinesinde yürütüldüğü ve 1 yolcuda virüs şüphesi olduğu ifade edildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yayımlanan talimatla İran'dan sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının taşınmasına izin verilmişti. Bu talimat doğrultusunda Kovid-19 şüphesiyle karantinaya alınan yolcunun Türkiye kimlikli olma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA 

Sağlık Bakanlığı alınan önlemler ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Bilindiği üzere, 23 Şubat'tan itibaren, komşumuz İran’la kara, demir ve havayolu geçişleri durdurulmuştur. Kara sınırlarımız karşılıklı olarak kapalıdır ancak havayoluyla ülkemizden İran’a dönmek isteyen İran vatandaşları için dönüşler devam etmektedir. İran’dan ülkemize dönmek isteyen Türk vatandaşları için ise özel bir sefer düzenlenmiştir. İran’dan bu seferle ülkemize gelen Türk vatandaşları 14 gün süreyle gözlem altında tutulacaktır.

Bu çerçevede THY’ye ait TK879 sefer sayılı Tahran uçağının Ankara’ya inişi planlanmıştır. Uçakta bulunan 132 Türk yolcu ve mürettebat ilk kontrolleri ve karantina süreçleri için daha önce boşaltılmış ve karantina hastanesi olarak hazırlanmış olan Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesine nakledilecektir. Yolcuların detaylı sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra numuneleri alınarak Ulusal Viroloji Laboratuvarımızda tahlilleri tamamlanacaktır."

'TÜRKİYE'DEN İRAN'A TRANSİT GEÇİŞ GİDEBİLİR AMA DÖNÜŞ OLMAZ'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gazetecilerin sorularını cevapladı.

Soylu, koronavirüs şüphesiyle Tahran-İstanbul seferini yapan uçağın Ankara'ya indiğine ilişkin soruya “Yolcuları karantinaya alıyorlar. Önceki yapılan işlem devam edecek” şeklinde cevap verdi.

Türkiye’de alınan önlemlerle ilgili bir soruyu ise Bakan Soylu, “İran'dan girişler yasak. Türk yolcular konusunda koymuş olduğumuz parantez vardı. Bu parantez çerçevesinde bir değerlendirme olmuş. İran'dan Türkiye'ye gelişler kısıtlı” şeklinde yanıtladı.

Mal giriş-çıkışına ilişkin soru üzerine ise Soylu, “Hem Ticaret hem Sağlık Bakanımızla bu konuda ortak değerlendirme yaptık. Türkiye'den İran'a transit geçiş gidebilir, ama Türkiye'ye dönüş olmaz. Eğer 15, 20 günlük, bir aylık İran öyküsü yoksa başka ülkeden geliyor, Türkiye'den geçiyor, İran'a gidiyor” değerlendirmesini yaptı.

Koronavirüse ilişkin sosyal medyada çıkan haberlere yönelik soruya Bakan Soylu, “Dün Van'daydım. ‘İki Hasta bekleniyor üç hasta bekleniyor' bunların hepsi yalan, dayanaksız. Böyle bir şey olduğunda vatandaşımızla paylaşmak zorundayız. Böyle bir şey söz konusu değil. Sağlık Bakanımız defalarca açıklama yaptı. Hükümet olarak da, bizlerde bu konunun bütün gelişimini kamuoyuyla paylaşmak durumundayız” karşılığını verdi.

BAKAN KOCA: NUMUNELERİ POZİTİF ÇIKAN HASTAMIZ YOK

Saat 00.30 sularında hastane önünde bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, İran'dan gelenlerin klinik durumlarının iyi olduğunu, bu kişilerde herhangi bir solunum ve benzeri sıkıntı görülmediğini bildirdi.

Koca, "Şu ana kadar çalışılmış numunelerde pozitif çıkan herhangi bir hastamız çıkmadı" dedi.