Sağlık Bakanı Koca: Tespit edilen koronavirüs vakası yok

Sağlık Bakanı Koca: Tespit edilen koronavirüs vakası yok

Koronavirüsle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Koca, şu ana kadar ülkede 2 binin üzerinde vakadan numune alındığını ancak henüz hastalığın tespit edilmediğini söyledi.

Sağlık Bakanı Koca, “Şu an tespit edilmiş bir vakamız yok. Şüpheli hastası sayında artış var. 2 binin üzerinde vakadan numune alınıp bakıldı ama virüs çıkmadı” dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından koronavirüse ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İran karantinada geç kalmasaydı bölgeye yayılmayacaktı. Önlemler yeterli olmadığı için virüs 106 ülkeye yayıldı" ifadelerini kullandı.

Yurt dışından Türkiye'ye giriş yapanlara sağlık raporu verileceğini söyleyen Koca, "Yurt dışından gelen tüm vatandaşlarımız sağlık kurumundan 14 günlük rapor alabilir. Pasaportlarını göstermeleri yeterli olacaktır" derken, daha önce yaptığı "14 gün kuralı" açıklamasını yineleyerek buna uyulması gerektiğini belirtti.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

- “İran karantinada geç kalmasaydı bölgeye yayılmayacaktı.”

- “Önlemler yeterli olmadığı için virüs 106 ülkeye yayıldı.”

- “Biz de önlemlerde gecikseydik İtalya gibi olabilirdik. Tedbirsizlik yüzünden virüs ülkemizin etrafını kuşattı. Şu an tespit edilmiş bir vakamız yok. Şüpheli hastası sayında artış var. 2 binin üzerinde vakadan numune alınıp bakıldı ama virüs çıkmadı.”

- “Kalabalık ortamlardan uzak durulmasını istiyoruz. Yurt dışına seyahatler mecburi bir durum yoksa ertelenmelidir. Yurt dışından gelen 60 yaş üstü vatandaşlarımız zorunlu olmadıkça dışarı çıkmasın.”

- “Türkiye'ye gelenlerin evde izole olarak kalmaları çok önemli. Virüsün bundan sonra gelişi ancak yurt dışından olur. 14 günlük zaman diliminde mümkün mertebe kimseyle temas etmemeleri zorunlu hallerde ise maskeyle yapmalarını belirtiyoruz.”

- “Avrupa ülkeleri gerekli hassasiyete hala sahip değil.”

- “Ülkemizin bu salgından henüz etkilenmemiş olması erken dönemde aldığımız önlemler sayesinde oldu.”

- “81 ilde hastaneleri belirledik, hazırladığımız plan koronavirüs için etkili bir plandır. Hangi noktadan hangi tedbirlerin alınacağı bellidir.”

- “Şüpheli bulduğumuz vakalarla iligli bir yaklaşım tarzı var. Tulumun giyilmiş olmasıyla maskenin veya gözlüğün takılmış olması koronavirüs var olarak algılanmaması lazım. Bu tedbir ve tedbire önemle yaklaştığımızın göstergesi.”

- “Esas olan elleri sabunla sık sık 20 saniye yıkamak.”

- “Tahran'dan gelen uçağın yolcularının testleri negatif çıkarsa evlerine yollayacağız. Bu akşam netleşmiş olur.”

- “Ülkemizde vaka görülebilir ancak yayılmasını engelleyebiliriz."

RAPOR AÇIKLAMASI

Açıklamadan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koca, sağlık raporu hakkında sorulan soruya, "Yurt dışından gelen tüm vatandaşlarımız sağlık kurumundan 14 günlük rapor alabilir. Pasaportlarını göstermeleri yeterli olacaktır" yanıtını verdi.