Sağlık Bakanı Koca: Bilim Kurulu üyesi bir arkadaşımızın koronavirüs testi pozitif

Sağlık Bakanı Koca: Bilim Kurulu üyesi bir arkadaşımızın koronavirüs testi pozitif

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yapıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleriyle ilk kez video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantı sonrası açıklama yapıyor.

Evrensel'de yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığının Bilkent Yerleşkesi'nde Bakan Koca başkanlığında yapılan toplantı, saat 16.00'da başlamıştı. Vaka artışı ve hastaların durumunun ele alındığı toplantıda, tanı ile tedavi konusunda dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler değerlendirildi, önlemler ele alındı.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Geldiğimiz noktada alınması gerekli yeni tedbirler var. Genç nüfusun hareketliliği virüsle mücadele en zayıf noktalarımızdan biri."

"Son 24 saatte 16 bin 160 test yapıldı, 2 bin 786 yeni pozitif vaka tespit etti. Bugün kaybettiğimiz 69 kişiyle toplam can kaybımız 425'i buldu."

"Koronanın ne kadar kısa sürede yayıldığını önceki konuşmamızda anlatmıştım. Sağlıklı görünen bir kişi en az 30 kişiye bulaştırmıştı. Bu kişiye virüs taşıyan diyelim. Virüsü en başta taşıdığını kendisi de bilmiyordu. Yanındaki ailesine bulaştırdı. Gittiği hastanedeki muhasebeciye bulaştırdı. Odasındaki temizlik görevlisine bulaştırdı. Temizlik görevlisi ve muhasebeci hayatını kaybetti. İş yerindeki arkadaşına bulaştırdı. O da ailesindeki 5 kişiye bulaştırdı. Bu örneği göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum.

'DAHA SIKI TEDBİRLER İÇİN KARAR ALINDI'

"Tespit edilmemiş başka hastalar gerçeğini ilave edin. Yayılımın ne kadar kolay olduğunu hatırlayın. Virüsün yayılım zincirini kıracak, kendimizi izole edeceğiz. Büyüklerimi uyarıyorum evden çıkmayın. Gençlerimizi uyarıyorum, virüsü taşıyıp taşımadığını bilemezsiniz.

Gençlerimizin bizi anlayacağından emin olmak istiyorum. Geldiğimiz noktada alınması gerekli yeni tedbirler var. Genç nüfusun hareketliliği virüsle mücadele en zayıf noktalarımızdan biri. Bilim Kurulumuz salgının riskle seyrettiği yerlerde daha sıkı tedbirler alınması için kararlar aldı. Sayın Cumhurbaşkanmıza bu kararları ilettik. Kararları Cumhurbaşkanımız açıklayacak."