Sağlık Bakanı Koca açıklamalarda bulundu: 'İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59,5'

Sağlık Bakanı Koca açıklamalarda bulundu: 'İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59,5'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı Koca'nın açıkladığı verilere göre Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 98 artarak, bin 006'ya yükseldi. Toplam vaka sayısı ise 4 bin 747 artarak 47 bin 029'a yükseldi.

Konuşmasının başında, Türkiye'deki sağlık personeli sayılarına ilişkin açıklamalarda bulunan Koca, "Türkiye'de 1 milyon 61 bin 65 sağlık personeli var. Bütün sağlık çalışanlarımız uzun, fedakarlık isteyen nöbetler tutuyor. Birçoğu tanı konmuş ya da süpheli hastalarla çalışıyor" şeklinde konuştu.

MECLİSE ÇAĞRI

Konuşmasının devamında milletvekillerine seslenerek Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası'na değinen Koca, "Kamuoyu vicdanı hiçbir seferinde bu sorunu sineye çekmedi. Hekimlerimizin ve diğer birçok personelimizin uğradığı şiddet söz konusu oldu. Yasalar her seferinde caydırıcılıktan uzak kaldı. Yüce meclisimiz sağlıkta şiddetin engellenmesi yasa teklifiyle beklediğimiz adımı atmış durumda. Bu suçların ancak caydırıcı cezalarla önlenebileceği açıktır. Cezaların caydırıcı sertlikte olması Cumhurbaşkanı'mızın da talebidir. Salgınla mücadele edilen bu günlerde yeni bir şiddet olayı toplum vicdanında bağışlanması mümkün olmayan bir olaydır. Meclisimiz bu konuda şartların en hassas anında girişimde bulunmuştur. Yasa tasarısı bizler için de büyük önem taşımaktadır. Sağlık çalışanına dönük şiddet bunun toplum vicdanında karşılığı neyse o vicdanın dengi bir cezayla cezalandırılacaktır. Şiddete maruz kalması muhtemel her sağlık çalışanı bütün partilere eşit mesafededir.

Sizlerden istirhamımız bu tasarının her vekilin evet oyuyla yasalaşmasıdır. Meclisimizden personelimiz için bir kalkan istiyorum. Meclis yasayı oy birliğiyle çıkarırsa bizler meclisimizi yürekten alkışlayacağız." ifadelerini kullandı.

'SÜRECİ ŞEFFAF YÜRÜTÜYORUZ'

TTB'nin "Ölümler Dünya Sağlık Örgütü'nün kodlarına göre raporlanmıyor" iddiasına ilişkin konuşan Bakan Koca, "Biz bu süreci şeffaf yürütüyoruz" dedi.

Sokağa çıkma yasağı konusuna ilişkin sorulan soruya ise,  "Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda vatandaşlarımızı uyardım. Bu dönemde ne kadar hareketli bir ortama girilmez ise, kendi kendine izolasyon ne kadar çoğalır ise başarı oranımız o derece artmış olur. Önümüzdeki hafta bu tablonun seyrini göreceğiz. Ona göre sıkı tedbir konusunda tekrar düşünülür" cevabını verdi.

İSTANBUL'DA DOLULUK ORANI YÜZDE 59,5

İstanbul'daki yoğun bakım yatak doluluk oranlarına ilişkin konuşan Koca, "İstanbul için şu anda yatak yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 59,5. Normal yataklarımızın doluluk oranı yüzde 50,2. Şu an herhangi bir sorunumuzun olmadığını söyleyebiliriz. Türkiye'deki yatak doluluk oranımız yüzde 36,3. Seyrantepe biz hızla devreye girmesini istiyoruz, ihalesi yapılmıştı, yıl sonu olarak hedeflenmişti, daha erken bitmesi için bir çabamız var. Bu hafta Başıbüyük'te hastanemizi açmış olduk, İkitelli Şehir Hastane'mizin bir bölümünü açmış olacağız. Bu anlamda bir sorunumuz yok" şeklinde konuştu

DAHA FAZLA