Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Covid-19'un bulaşma hızı son 2 aydır hızlandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Covid-19'un bulaşma hızı son 2 aydır hızlandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Koca, illerdeki verileri açıklarken, "Normalleşme döneminde bocaladık" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son hafta günlük ortalama vaka sayısına göre en fazla vaka artışının Kayseri, Ankara ve Mersin'de yaşandığını duyurdu.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında yeniden artış yaşanırken Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Koca, toplantı sonrası kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

TABLOYU PAYLAŞTI

Son 24 saatteki koronavirüs tablosunu paylaşan Koca, yapılan 112 bin 645 testte, 1771 yeni vaka tespit edildiğini, toplam vaka sayısının ise  296 bin 391 olduğunu açıkladı. Son 24 saatte 63 yurttaşın daha yaşamının yitirildiği gösterilen tabloya göre, toplam can kaybı ise 7 bin 249'a yükseldi. Tabloda, 1342 kişinin daha iyileştiği ifade edildi.

Tabloya göre ayrıca hastalardaki zatürre oranı yüzde 7.1 olurken, ağır hasta sayısı ise 1351’e yükseldi.

EN YÜKSEK ARTIŞ KAYSERİ'DE

Koca, son hafta günlük ortalama vaka sayısına göre, en yüksek artışın yüzde 39,37 ile Kayseri'de, yüzde 38,84 ile Ankara'da ve yüzde 36,99 ile Mersin'de olduğunu duyurdu.

"Son üç günün son haftayla karşılaştırmasıyla artış yaşanan ilimizin olmaması da son derece umut vericidir" diyen Koca, hasta sayısında azalış olan illerin ise, yüzde 27,1 ile Artvin ve yüzde 26,37 ile Bartın olduğunu açıkladı.

Koca'nın açıklamasından satır başları şöyle:

- "Son iki aydır bulaşma hızlandı. Sağlık çalışanlarımızın yükü 4-5 kat artmış durumda. Kendinizi sağlık çalışanının yerine koyun. Onların cephede sizin için göğüs göğüse çarpıştığını bilin. Onlara vereceğiniz destek tedbirlere uymaktır. Hastalığa yakalanmayarak onlara güç verin. Bu savaşta hayati cephe hastanelerimizdir. Bu cephede kayıplarımız oldu."

- "Başarılı günlerimiz ve başarısızlıklarımız var. Kısıt günleri bize kalkan oldu. Normalleşme sürecinde bir bocalama yaşadık ve bunu aştık. Görünen o ki, bayramlar, düğünler, taziyeler salgın sınavında başarısızlığa yol açan zamanlar oldu. Sonbahara girerken tüm dünyayı tehdit edecek bir riske yaklaşıyoruz. Grip vakaları salgın açısından çok sakıncalıdır. Grip hastalığın yayılmasını, hapşırma ve öksürmelerle yaygınlaştırır. Bir insanın gribe ne kadar kolay yakalanabileceğini hepimiz biliyoruz. Bugünden itibaren tetikte ısrar istiyorum."

- "Şimdi bugüne kadar duymayı en çok arzu ettiğiniz şeyi ihtiyatı elden bırakmadan söylemenin vakti geldi. Bilimsel gelişmeler bu salgının da sonunun yakın olduğuna işaret etmektedir. Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler umut veren belki de çare bildiren bilgilerdir. Bilim dünyası yılın sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikirdir diyebiliriz."

- "Hastane doluluk oranlarımıza baktığımızda bütün Türkiye için yatak doluluk oranı yüzde 51,6, yoğun bakım yatak oranımız yüzde 66,3, ventilatör doluluk oranımız yüzde 33,6."

- "Ankara yatak doluluk oranı yüzde 52,9. Yoğun bakım yüzde 64,8, ventilatör yüzde 28,1. Günlük ortalama zatürre vaka oranı yüzde 6,02. Zatürre oranı bizim için son derece önemli, erken tedaviyle zatürrenin azaldığını, tedavi etmekte başarılı olduğumuzu gösteren bir tablo. Son hafta günlük ortalama vaka sayısı son ay vaka sayısına göre artış oranı yüzde 38,84. Son hafta Ankara'nın kontrol altına alındığını söylemek istiyorum. Bu tedbirleri aynı şekilde devam ettirirsek gelecek haftadan sonra bu stabilleşen Ankara'nın durumunun aşağıya doğru düşeceğini rahatlıkla söyleyebilirim."

- "İstanbul'da yatak doluluk oranı yüzde 55,3, yoğun bakım yüzde 60,2, son ay günlük ortalama zatüre oranı yüzde 6,53, son üç gün ise zatürre oranı yüzde 67."

- "İzmir'de son ayda yarı yarıya zatüre oranının düştüğünü, orada da filyasyon ve tadevinin erken başladığını, hastane yükünün azaldığını söylemek istiyorum."

- "Bu zamana kadar yapılan toplam filyasyon kişi sayısı 439 binin üzerinde. Bu kadar büyük bir ekibin sahada her gün olduğunu söylemek istiyorum, dünyada benzerinin olmadığını söylemek istiyorum. Filyasyon için son durum, temaslılardaki filyasyon oranımız yüzde 99,6."

- "Aşıyla ilgili geçen toplantıda da bahsetmiştim. Dünyada yaygın bir ilerleme sözkonusu. Faz 3 çalışmasına gelen 9, 6 çalışmada hastaya uygulamaları başladı. Bu uygulamalardan bir tanesi Çin'de, bizim Bakanlık olarak izin verdiğimiz iki tane oldu. Biri Çin'den Sinovak dediğimiz aşı, Hacettepe'de 3 sağlık çalışanı ile başlamış oldu. Sağlık çalışanları gönüllü olarak katıldı. Baştan 1200 kişiye yapılmış olacak devamında 10 bin kişiye ilave ediliyor olacak."

- "Biz bu anlamda 1 ay sonrası için uygulanan aşının etkinliğini, antikor geliştirebilirliğini görmüş olacağız. Bir diğer aşı Faizer'in çalışması. Bakanlık olarak izin verildi. Ayrıca Rusya'da geliştirilen bir aşı ile ilgili müracaat oldu. Bir iki eksiği söz konusu idi, genel olarak aşının yapılan çalışmalarının uygun olduğunu, fare ve maymun hem faz 1, faz 2 insan çalışmaları yapılmış, olumlu sonuçlar aldığını dosyadan anlıyoruz."