Sağlık Bakanı, doğruluğu tartışmalı salgın verilerini açıkladı

Sağlık Bakanı, doğruluğu tartışmalı salgın verilerini açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı verilere göre Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 26 kişi yaşamını yitirdi, bin 491 yeni vaka tespit edildi.

İleri Haber

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınındaki son duruma ilişkin açıklama yaptı.

Koca'nın açıkladığı verilere göre Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 26 kişi daha hayatını kaybetti, 1491 yeni vaka tespit edildi.

Salgında yaşamını yitirenlerin toplam sayısı 6 bin 209 olurken, toplam vaka sayısı 263 bin 998’e yükseldi.

Sağlık Bakanı Koca'nın rutin açıklamalarının aksine, Milletvekillerinden ve sağlıkçılardan verilerin doğruluğu hakkında tartışmalara sebep olan açıklamalar geldi. 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Habertürk TV canlı yayınında yaptığı açıklamada, salgının kontrolden çıkmış durumda olduğunu belirterek, farklı ülkelerde tespit edilen vakaların 10 katı kadar bulunamayan vaka bulunduğunu söylemişti. Ceyhan konuya ilişkin konuşmasında, "Bütün verileri açıklasanız, en iyi şekilde test yapan ülkelerde bile kendi buldukları vakanın 10 katı kadar bulamadıkları vaka var. Çünkü bunlar ya çok hafif seyrediyor test kriterleri karşılamıyor onu, ya da belirtisiz seyrettiği için test yaptırmıyor. Kimler yakalayabilir bunları? Hepsini yakalayamazsınız ama belli oranda tarama testleri yapan ülkeler. Mesela bunu en fazla yapan ülke Katar. Bu ülkeler yakalayabilir. Bunları yakaladığı zaman zaten ölüm oranları çok daha düşük seyrediyor" dedi. 

Ceyhan Türkiye'de yayınlanan turkuaz vakada en az baktığı yerin günlük vaka sayısı olduğunu belirterek, "Çünkü günlük vaka sayısının gerçek pozitif kişi sayısını yansıtmadığını biliyorum. Bu her ülke için böyledir, Türkiye’de test daha az yaptığı için daha fazla böyledir. Başka yerde 10 katıysa belki Türkiye için 20 katıdır" şeklinde konuştu.

ÇIRAY: SADECE MALATYA'DA 28 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 25 Ağustos tarihinde yayınlanan verilerin gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, "Malatya’da 28 ölüm vakası varken, aynı gün Türkiye genelinde 18 ölüm vakası bildirilmiştir" açıklamasında bulundu. Çıray haftalık yazılı açıklamasının konuya ilişkin bölümünde AKP'nin sağlık yerine ekonomiyi tercih ettiğini ifade ederek, "Doktorlara nefes darlığı, solunum yetmezliği ve yutkunma güçlüğü olmayan COVID-19 pozitif hastaları yatırmamaları, evlerinde takip etmeleri talimatı verilmiştir. Yani açıklanan rakamları 10 ile çarpmak daha doğru olacaktır. Bunun yanında SGK özel hastanelere para ödememeye başlamıştır. 25 Ağustos 2020’de Malatya’da 28 ölüm vakası varken, aynı gün Türkiye genelinde 18 ölüm vakası bildirilmiştir. Gerçeklerin gizlenmesi mümkün olmadığına göre bu şeffaflık dışı yöntem derhal terk edilmelidir" diye konuştu.

 

 

DAHA FAZLA