Sağlık Bakanı: Çin'den gelen aşılara güvenlik testi yapıldıktan sonra acil kullanım onayı vereceğiz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
08-01-2021 00:28

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2021'in ilk Bilim Kurulu toplantısında aşı planlamasını ele alındığını belirterek, "Planlarımız hazır. Aşılama için var gücümüzü kullanacağımızdan emin olunuz." ifadelerini kullandı.
Koca, şöyle devam etti:
"Bugün itibarıyla 50 milyon doz inaktif aşı için kesin anlaşma yapmış ve 3 milyon dozluk ilk bölümü depolarımıza teslim almış durumdayız. mRNA temelli aşı için de bugün yine bir görüşme yaptık. 4,5 milyon doz garanti ve 30 milyon doza kadar anlaşmamız imzalandı."
Teslim alınan aşılar için güvenlik testlerinin devam ettiğini belirten Koca, "Testler tamamlanır tamamlanmaz sonuçların uygun olması halinde Acil Kullanım Onayı verilecektir. Şu ana kadar 10 binin üzerinde gönüllüye 17 bin 700 doz aşı uygulanmış ve sonuçları takip edilmeye devam edilmektedir."
Lojistik planlamasının, başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere tüm hastaneleri de kapsayacak şekilde yapıldığını aktaran Bakan Koca, şunları kaydetti:
"Vatandaşlarımızın aşıya ilişkin detaylı bilgilere ulaşabilecekleri web sayfamız önümüzdeki günlerde devreye girecektir. Vatandaşlarımız, kendilerine aşı tahsisi bilgisine e-Nabız, MHRS gibi mecralar üzerinden haberdar olabilecekler ve MHRS üzerinden randevu alarak hiçbir ücret ödemeksizin aşı yaptıracaklardır."
İLGİLİ HABERLER
‘Geliştirilmekte olan aşılarla gelecek daha parlak görünüyor’
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, koronavirüs aşısıyla ilgili gelişmelerin umut verici olduğunu söyledi.
03-12-2020 20:51

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, koronavirüs için 50'den fazla aşı adayının insanlar üzerinde denendiğini belirterek "Geliştirilmekte olan 200'den fazla koronavirüs aşısı adayı ile gelecek daha parlak görünüyor" dedi.
Evrensel’de yer alan habere göre Kluge, video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, son 3 haftadaki düşüşe rağmen dünyadaki toplam koronavirüs vakalarının yüzde 40'ının Avrupa kıtasında görüldüğünü söyledi.
DSÖ Avrupa Bölgesinde şimdiye kadar 19 milyondan fazla vaka ve 427 binden fazla ölüm bildirildiğini aktaran Kluge, "Yalnızca kasım ayında 4 milyondan fazla vaka var" diye konuştu.
Aşı çalışmalarına ilişkin son günlerde gelen haberlerden memnuniyet duyduğunu ifade eden Kluge, bununla beraber aşıların başarıya ulaşması için güçlü bir hazırlık ve toplumlar tarafından kabulün şart olduğunu vurguladı.
Kluge, bugün itibarıyla dünyada 50'den fazla aşı adayının insanlar üzerinde denendiği bilgisini paylaşarak şöyle konuştu: Geliştirilmekte olan 200'den fazla koronavirüs aşısı adayı ile gelecek daha parlak görünüyor. Bu nedenle, son haftalarda birkaç aşı adayının geçici sonuçlarının haberlerini memnuniyetle karşılıyorum. Ne kadar çok adayımız olursa, başarı için o kadar çok fırsatımız olacak. Diğer halk sağlığı önlemleriyle birlikte aşılar, pandeminin akut döneminin sonunu getirir. Ancak şunu da açıklığa kavuşturalım, aşı bugün burada değil. Bu nedenle, maske takma gibi temel koruyucu önlemleri uygulamaya devam etmemiz zorunludur.
‘Aşı, salgını yenmede tek başına yeterli olmayabilir’
Koronavirüs aşısı karşısında artan güvensizlik ve bilgi kirliği ile mücadele edilmediği taktirde aşının virüsü yenmek için tek başına yeterli olmayacağı uyarıları yapılıyor.
30-11-2020 23:33

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), koronavirüs salgını ve aşı karşısında hızla artan güvensizlik ve bilgi kirliliğine karşı mücadele edilmezse, aşının salgını yenmede tek başına yeterli olmayacağı uyarısında bulundu.
Sputnik’te yer alan habere göre, IFRC Başkanı Francesco Rocca, düzenlediği basın toplantısında, "Salgını yenme konusunda aşı tek başına yeterli olmayabilir. Kovid-19'u yenmek için salgınla mücadeleyi sürekli engelleyen paralel güvensizlik salgınını da yenmemiz gerek" dedi.
'AFRİKA'DA BATI SORUNU OLARAK GÖRÜLÜYOR'
John Hopkins Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre 67 ülkede aşılara karşı güveninin büyük ölçüde azaldığına dikkati çeken Rocca, IFRC'nin bir araştırmasına göre ise Afrika'da Kovid-19'un sadece 'Batı'nın sorunu' olarak görüldüğünü söyledi.
Batılı ülkelerde ise birçok kişinin, temel sağlık uyarılarına uymayı reddettiğine işaret eden Rocca, hükümetlere salgın ve aşıya karşı güvensizlik ve bilgi kirliliğiyle mücadele çağrısı yaptı.
Resmi verilere göre son 24 saatte 168 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 168 kişi hayatını kaybederken, 7 bin 550 yeni vaka tespit edildi.
16-01-2021 21:13

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 168 kişi hayatını kaybederken, 7 bin 550 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 902.
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 23 bin 832'ye, toplam vaka sayısı 2 milyon 380 bin 665'e yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise 2 bin 265.
BM Genel Sekreteri: İhtiyaç fazlası koronavirüs aşılarını paylaşın
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ihtiyaç fazlası aşıların paylaşılması çağrısında bulundu.
15-01-2021 23:54

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşısının yüksek gelirli ülkelere hızla ulaştığını, dünyanın en yoksullarının ise mahrum kaldığını belirterek, "ilave anlaşmalar peşinde koşan, ihtiyaçtan fazla aşı tedarik eden ülkelere ellerindeki fazla dozları paylaşmaları" çağrısı yaptı.
Guterres, Covid-19 ölümlerinin 2 milyonu geçmesinin ardından yayımladığı video mesajında, kayıpların ''yürek burkan bir dönüm noktasına'' ulaştığına dikkati çekti.
Bu şaşırtan rakamların ardında isimler, yüzler ve yemek masalarında hiçbir zaman dolmayacak boş sandalyelerin kaldığını belirten Guterres, salgına karşı küresel koordineli bir çabanın olmamasını eleştirdi ve hayatını kaybeden iki milyon kişinin anısına ülkelere daha büyük bir dayanışma sergilemeleri çağrısı yaptı.
'BİLİM BAŞARDI AMA DAYANIŞMA BAŞARISIZ OLDU'
Aşı konusunda da bir boşluk olduğuna dikkati çeken Guterres, şunları kaydetti:
"Aşı, yüksek gelirli ülkelere hızla ulaşırken dünyanın en yoksullarına hiçbir şey yok. Bilim başardı ama dayanışma başarısız oldu. Bazı ülkeler, ilave anlaşmalar peşinde hatta ihtiyaçtan fazlasını tedarik ediyor. Hükümetlerin halkını koruma sorumluluğu var ama aşı milliyetçiliği başarısızlığa neden oluyor ve küresel iyileşmeyi geciktiriyor. Ülkelerin fazla doz aşılarını paylaşmasına ihtiyacımız var."
Denizlispor, bir futbolcusunun Covid-19'a yakalandığını açıkladı
Denizlispor Kulübü, bir futbolcusunun koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı.
15-01-2021 20:16

Denizlispor Kulübü, bir futbolcusunun yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandığını duyurdu.
Kulüpten yapılan açıklamada, "Takımımızın, Süper Lig'in 19. haftasında Atakaş Hatayspor ile oynayacağı maç öncesinde; teknik heyetimiz ve futbolcularımız ile tesis çalışanlarımıza rutin Covid-19 PCR testi uygulanmıştır. Yapılan testler neticesinde bir futbolcumuzda pozitif sonuca rastlanmış olup, futbolcumuzun; takip, izolasyon ve tedavi sürecine ilgili protokoller doğrultusunda derhal başlanmıştır" denildi.
Resmi verilere göre son 24 saatte 169 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 169 kişi hayatını kaybederken, 8 bin 314 yeni vaka tespit edildi.
15-01-2021 19:24

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 169 kişi hayatını kaybederken, 8 bin 314 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 921
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 23 bin 664'e, toplam vaka sayısı 2 milyon 373 bin 115'e yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise 2 bin 311.
Rusya'da bin 500'e yakın koronavirüs mutasyonu tespit edildiği açıklandı
Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Kurumu, yaptığı açıklamada, ülkede bin 500'e yakın koronavirüs mutasyonuna rastlandığını duyurdu.
15-01-2021 18:29

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu Başkanı Anna Popova, yaptığı açıklamada ülkeden bin 500'den fazla yeni tip koronavirüs (Covid-19) mutasyonuna rastlandığını duyurdu.
İHA'da yer alan habere göre, Rusya’da da görülen yeni tip koronavirüs mutasyonu ile ilgili ülkede araştırmalar sürüyor. Geçen hafta 1 kişide mutasyona uğramış koronavirüs tespit edildiği açıklanmasının ardından, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, bir açıklama yaparak, “Bugüne kadar yaklaşık bin 500 mutasyon tespit ettik. İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonun ilk bulguları geçtiğimiz Haziran ayında ortaya çıktı. Eylül ayı ortasında ise Avrupa’da İngiltere’dekine benzer mutasyonlar tespit edildi” ifadelerini kullandı.
Novosibirsk'teki Vektor Enstitüsü'nden bilim insanlarının çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Popova, analiz sonuçlarının veri tabanlarına kaydedildiğini söyledi.
Rusya'da salgın durumuna ilişkin görüşlerini aktaran Popova, “Bu salgının bitiş süresi ile ilgili kimse bir tarih üzerine konuşamaz. Ruslar artık yeni koşullarla yaşamayı öğrendi. Bu nedenle yeni karantina kısıtlamalarına gerek olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.
DSÖ Acil Durum Direktörü: Salgının ikinci yılı, ilk yıldan daha ağır olabilir
Dünya Sağlık Örgütü'den (DSÖ) Dr. Michael Ryan, koronavirüs salgının ikinci yılının ilkinden çok daha ağır olabileceğini belirtti.
14-01-2021 21:48

DSÖ Acil Durum Programı Direktörü Dr. Michael Ryan, “İkinci yıla giriyoruz ve yayılma hızı ile izlediğimiz bazı diğer sorunlar dikkate alındığında ikinci yıl, ilkinden çok daha ağır olabilir” ifadesini kullandı.
Son iki hafta içinde örgüte gelen verilerin, hastalığın 'tekrar zirve yaptığına' işaret ettiğini kaydeden Dr. Ryan, kuzey yarımkürede, özellikle de Avrupa ve Kuzey Amerika’da, 'ideal kasırganın' gözlemlendiğini belirterek, “Enfeksiyonun yayılmasında artışa neden olan faktörler ayaz, kapalı alanlardaki kalabalıklar ve dolaşımdaki yeni koronavirüs mutasyonları oldu” dedi.