SADAT'dan TSK'de 'sakallı general' talebi

SADAT'dan TSK'de 'sakallı general' talebi

Gazeteci Barış Terkoğlu, bugünkü yazısında SADAT'ın TSK'den "sakallı general" talebinde bulunduğunu kaydetti.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, bugünkü "Sakallı generallere hazır mısınız?" başlıklı köşe yazısında SADAT'a ilişkin dikkat çeken bilgiler paylaştı.

Gazeteci Barış Terkoğlu, SADAT'ın kurucusu Adnan Tanrıverdi'nin "sakallı asker" talebinde bulunduğunu kaleme aldı. 

Gazeteciler Caner Taşpınar ve Ersin Eroğlu’nun yazdığı Kırmızı Kedi Yayınevi'nden çıkan “Gölge Ordu” adlı kitapta yer alanları aktaran Terkoğlu, Yüksek Askeri Şûra kararlarına yargı yolunun açılmasında SADAT'ın etkisi olduğunu, kurucusu Adnan Tanrıverdi'nin "sakallı asker" talebinde bulunduğunu anlattı.

Terkoğlu, kitapta yer alan 2013 tarihli faaliyet raporundaki şu ifadeleri aktardı:

“5201 ve 5202 sayılı kanunlarda, ‘Uluslararası Özel Savunma Danışmanlık Şirketlerinin’ kurulması, yurtiçinde ve yurtdışında faaliyet göstermesine imkân verecek değişiklikler yapılarak ‘Savunma Sanayii Hizmet Sektörü’ adı altında yeni bir hizmet sektörü oluşturulması sağlanacaktır.”

“Kısacası SADAT, hükümete kanun teklifi verecek kadar siyasetin içindeydi” diyen Terkoğlu, “Başkanlık Sistemi’ni bile ‘biz gelsin dedik’ diye açıklayan Tanrıverdi’nin kitapta yer alan çalışmalarına, konuşmalarına, önerilerine bakınca, daha yapılacaklar varmış gibi görünüyor” görüşünü ifade etti.

Teroğlu ayrıca şunları kaydetti:

“Zira, SADAT, ASDER ve ASSAM’ın, 28 Aralık 2011’de hazırladığı anayasa taslağında henüz hayata geçmeyen önerilerden bazıları şöyle:

'Milli Güvenlik Kurulu kaldırılmalıdır, Anayasada değişmez maddeler bulunmamalıdır, Laiklik ilkesi Anayasadan çıkarılmalıdır, Tüm etnik gruplara anadilde eğitim imkânı sağlanmalı, İdam cezası gelmelidir, Anayasa’dan ‘Türk’ kavramı çıkarılmalıdır, Türkiye federasyonlara ayrılmalıdır.'

Tanrıverdi’nin 'TSK’nin erkek mensupları sakal bırakabilmeli' gibi ayrıntılı önerileri olduğu hatırlanırsa önümüzdeki dönem 'sakallı generaller' görmemiz sürpriz olmayacak."

Terkoğlu, “Parmağıyla dışarıyı gösteriyor. Ama asıl işini burada yapıyor. Kar yağarken içinde olduğunuz su sürekli ısınıyorsa, farkında değilsiniz, belki de ateş üstündeki kazana alışıyorsunuz” diye uyardı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.