Sabiha Gökçen Havalimanı metro şantiyesinde işçilerin maaşı 2 aydır ödenmiyor!
İnşaat Sen açıklamasında “İşçilerin hakedişlerini vermeyip tehdit eden Gülermak İnşaat patronlarından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun haberi var mıdır?” diye soruldu.
İleri Haber
İstanbul Pendik-Kurtköy Sabiha Gökçen metro şantiyesinde çalışan işçiler 2 aydır maaşlarını alamıyor. Farklı farklı şehirlerden İstanbul’a çalışmaya gelen 40 işçi tehditlerle haklarından vazgeçmeye zorlanıyor.
İstanbul Anadolu Yakası Kartal Metro Hattı’nın bir parçası olan Pendik-Tavşantepe durağı ile Sabiha Gökçen Havalimanı bağlantısının inşası sürerken, Gülermak İnşaat’ın üstlendiği projede çalışan 40 işçi 2 aydır maaşlarını alamıyor. Taşeron şirket Seaş ile yapılan görüşmelerde alacaklarının ödeneceği söylenmesine rağmen işçiler sürekli oyalandı.
Dün Seaş patronu ile yapılan son görüşmelerde de patron işçilerin hak edişlerini kısa sürede ödeyeceğini iddia etti. Ancak görüşmenin ardından ana firma Gülermak İnşaat “Biz devletle çalışıyoruz, bize bir şey yapamazsınız. Jandarmayı, polisi buraya yığarız” diyerek hakkını isteyen işçileri tehdit etti. İşçilere “Hiçbir alacağım yoktur” yazılı anlaşmalar imzalatılmaya çalışıldı.
Gülermak inşaatın tehditleri bununla da sınırlı kalmazken, işçilerin kapısının kilidine kadar söken şirket, bugünden itibaren yemeği-suyu keseceğini ilan etti.
İnşaat Sen’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, metro projesi ve süren inşaat devletin himayesinde olduğu vurgulandı. “İşçilerin hakedişlerini vermeyip tehdit eden Gülermak İnşaat patronlarından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun haberi var mıdır?” diye sorulurken, işçilerin esas muhataplarından birinin de Bakanlık olduğu ve ihale verilen bu firmaları denetlemekten, işçilerin hakkını korumaktan Bakanlığın sorumlu olduğu belirtildi.
‘PATRONLARIN VE BAKANLIĞIN PEŞİNDEYİZ’
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Yerin metrelerce altında tünel açan, gece gündüz çalışan inşaatçılar yalnız değil. Seaş ve Gülermak patronları işçileri yalnız zannetmesin. İşçiler o kağıtları imzalamayacak, sizden hakkını son kuruşuna kadar alacak.
40 işçinin bugüne kadar ödenmeyen hak edişlerinin 29 Ocak Cuma gününe kadar yatırılmasını bekliyoruz. Eğer patronlar tehdide, işçilerin hak edişlerine el koymaya devam ederse somut eylem planımızı tüm kamuoyuna ilan edeceğiz.
Bu süreçte işçileri çalıştıran taşeron firma Seaş’ın, ana firmalar Gülermak ve Çelikler İnşaat patronlarının, sürecin sorumlusu Ulaştırma Bakanlığı’nın peşinde olacağız.
Hakkı yendiğinde susmayan, birlik olan, sendikasıyla mücadele eden Seaş işçilerinin hak edişlerini alacağız.
İKTİDARIN YILDIZLARINDAN...
Türkiye’de kamu kurumlarının açtığı inşaat ihalelerini alan şirketler arasında ilk sıralar AKP iktidarı döneminde parlamış Kalyon, Kolin, Cengiz ve Makyol İnşaat’ın olurken, Gülermak da IC İçtaş, Özgün,Özaltın İnşaat gibi firmalarla bu listenin üst sıralarında yer alıyor.