Sabiha Gökçen Havalimanı metro şantiyesinde işçilerin maaşı 2 aydır ödenmiyor!
İnşaat Sen açıklamasında “İşçilerin hakedişlerini vermeyip tehdit eden Gülermak İnşaat patronlarından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun haberi var mıdır?” diye soruldu.
28-01-2021 15:09

İleri Haber
İstanbul Pendik-Kurtköy Sabiha Gökçen metro şantiyesinde çalışan işçiler 2 aydır maaşlarını alamıyor. Farklı farklı şehirlerden İstanbul’a çalışmaya gelen 40 işçi tehditlerle haklarından vazgeçmeye zorlanıyor.
İstanbul Anadolu Yakası Kartal Metro Hattı’nın bir parçası olan Pendik-Tavşantepe durağı ile Sabiha Gökçen Havalimanı bağlantısının inşası sürerken, Gülermak İnşaat’ın üstlendiği projede çalışan 40 işçi 2 aydır maaşlarını alamıyor. Taşeron şirket Seaş ile yapılan görüşmelerde alacaklarının ödeneceği söylenmesine rağmen işçiler sürekli oyalandı.
Dün Seaş patronu ile yapılan son görüşmelerde de patron işçilerin hak edişlerini kısa sürede ödeyeceğini iddia etti. Ancak görüşmenin ardından ana firma Gülermak İnşaat “Biz devletle çalışıyoruz, bize bir şey yapamazsınız. Jandarmayı, polisi buraya yığarız” diyerek hakkını isteyen işçileri tehdit etti. İşçilere “Hiçbir alacağım yoktur” yazılı anlaşmalar imzalatılmaya çalışıldı.
Gülermak inşaatın tehditleri bununla da sınırlı kalmazken, işçilerin kapısının kilidine kadar söken şirket, bugünden itibaren yemeği-suyu keseceğini ilan etti.
İnşaat Sen’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, metro projesi ve süren inşaat devletin himayesinde olduğu vurgulandı. “İşçilerin hakedişlerini vermeyip tehdit eden Gülermak İnşaat patronlarından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun haberi var mıdır?” diye sorulurken, işçilerin esas muhataplarından birinin de Bakanlık olduğu ve ihale verilen bu firmaları denetlemekten, işçilerin hakkını korumaktan Bakanlığın sorumlu olduğu belirtildi.
‘PATRONLARIN VE BAKANLIĞIN PEŞİNDEYİZ’
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Yerin metrelerce altında tünel açan, gece gündüz çalışan inşaatçılar yalnız değil. Seaş ve Gülermak patronları işçileri yalnız zannetmesin. İşçiler o kağıtları imzalamayacak, sizden hakkını son kuruşuna kadar alacak.
40 işçinin bugüne kadar ödenmeyen hak edişlerinin 29 Ocak Cuma gününe kadar yatırılmasını bekliyoruz. Eğer patronlar tehdide, işçilerin hak edişlerine el koymaya devam ederse somut eylem planımızı tüm kamuoyuna ilan edeceğiz.
Bu süreçte işçileri çalıştıran taşeron firma Seaş’ın, ana firmalar Gülermak ve Çelikler İnşaat patronlarının, sürecin sorumlusu Ulaştırma Bakanlığı’nın peşinde olacağız.
Hakkı yendiğinde susmayan, birlik olan, sendikasıyla mücadele eden Seaş işçilerinin hak edişlerini alacağız.
İKTİDARIN YILDIZLARINDAN...
Türkiye’de kamu kurumlarının açtığı inşaat ihalelerini alan şirketler arasında ilk sıralar AKP iktidarı döneminde parlamış Kalyon, Kolin, Cengiz ve Makyol İnşaat’ın olurken, Gülermak da IC İçtaş, Özgün,Özaltın İnşaat gibi firmalarla bu listenin üst sıralarında yer alıyor.
İLGİLİ HABERLER
Antep'te işçiler Kod 29'a karşı fabrika önlerinde eylemde
Antep Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Güven Boya ve Yasin Kaplan Halı işçileri, Kod 29 ile işten atmalara karşı eylem yaptı.
08-03-2021 21:36

İleri Haber
Türkiye'nin birçok kentinde Kod 29 ile hukuksuzca işten atmalara karşı yapılan eylemler devam ediyor. Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde Kod 29 ile işten atılan ve günlerdir direnişte olan Güven Boya ve Yasin Kaplan Halı işçiler, bugün Güven Boya fabrikası önünde eylem yaptı. Eyleme DİSK/Tekstil Sendikası üyeleri ve DİSK/Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen de katıldı.
Eylemde konuşan Güven Boya işçisi Ahmet Önal, fabrikadaki direnişleri sürerken geçen hafta kendisinin de hukuksuzca işten çıkarıldığını belirterek şunları söyledi:
"Güven Boya yönetimi her zaman olduğu gibi işçilerin yasal haklarını kullanmasına engel oluyor. Bu işyerinde işçilerin sendikal hakları, yasal hakları tanınmıyor. Anayasanın bize verdiği hakları kullandığımız için işçileri ahlaksızlıkla suçlayarak, yani Kod 29'u kullanarak bizi işten atıyorlar.
Bu fabrikada işlenen suçlar ne yazık ki Başpınar'ın genelinde yaşanıyor. Başpınar'ın genelinde, sendikalı olan, düşük zamma tepki gösteren, çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen, insanca çalışmak ve insanca yaşamak isteyen, yani yasal ve anayasal haklarını kullanan her işçi Kod 29 ile işten atılma tehdidiyle karşı karşıya kalıyor.
Ancak Güven Boya fabrikası bu haksızlıkların, işçileri köle yerine koymanın, sendika düşmanlığının Başpınar'daki kalesi haline gelmiş bulunuyor. Bu fabrika, daha önce de işçilerin e-devlet şifrelerini toplayarak, sendikalı olan işçileri istfiya zorlayarak,sendikaya üye olan işçilerin evlerine kadar gidip ailelerini bile tehdit ederek, sendikasız işçilere elden para vererek, sendika içeride yeniden yetki almasın diye içeride işçi sayısını şişirip hileli işçi alımı yaparak, pandemi döneminde işçi çıkarma yasağı varken, sırf sendikalı olduğu için işçileri işten atarak, sendikalı işçiler üzerinde baskı kurarak defalarca kez suç işledi. İşte bu suçlara bir yenisi daha eklendi. Güven Boya yönetimi, sendikamızın içeride yeniden yetki almaması için yasa, hak, hukuk tanımadan her yola başvuruyor."
Önal'ın ardından konuşan DİSK/Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, hem Güven Boya'da hem de Yasin Kaplan Halı fabrikasında direnişlerinin zaferle sonuçlanana dek süreceğini dile getirdi.
Antep'te işçiler Kod 29'a karşı fabrika önlerinde eylemde
— İleri Haber (@ilerihaber) March 8, 2021
Atama bekleyen 24 bin diyaliz teknikeri sadece 20 kişilik kadro açılmasına tepkili: 'Hastaneler yönetmeliğe uymalı'
12 bin kişilik sağlık personeli alımında kendileri için sadece 20 kişilik kadro açılan 24 bin diyaliz teknikeri atama bekliyor.
08-03-2021 11:49

İleri Haber
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisiyle birlikte sağlık emekçilerinin yüklerinin daha da arttı ancak buna rağmen sağlık alanındaki istihdam sorunu devam ediyor. Atama bekleyen diyaliz teknikerleri, hazırladıkları bir videoyla seslerini duyurmaya çalışıyor.
Diyaliz teknikerliği bölümü mezunu yaklaşık 24 bin kişiye, 12 bin kişilik sağlık personeli alımında yalnızca 20 kişilik kadro açıldı. İki sene önce Sağlık Bakanı Fahretin Koca’nın katıldığı bir televizyon programında “Diyaliz teknikerlerinin olduğu yerde ameliyathaneye hemşireler değil teknikerler girecek” sözüne rağmen hala bir adım atılmazken, diyaliz teknikerliği mezunları Bakan Koca’nın verdiği sözü tutmasını bekliyor.
İleri Hatırlatıyor
Atama bekleyen 24 bin diyaliz teknikeri sadece 20 kişilik kadro açılmasına tepkili: 'Hastaneler yönetmeliğe uymalı'
— İleri Haber (@ilerihaber) March 8, 2021
DİSK-AR'dan 8 Mart raporu: 'Kadın istihdamı son bir yılda yüzde 8,2 azaldı'
DİSK-AR tarafından hazırlanan raporda Türkiye'de kadın istihdamının azaldığına dikkat çekilirken, ''Covid-19 salgını ile birlikte kadınların işgücü piyasalarında yaşadığı eşitsizlikler daha derinleşiyor'' ifadeleri kullanıldı.
08-03-2021 10:55

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla 'Covid-19 Döneminde Kadın İşgücünün Durumu Raporu' yayınladı. Raporda, her dört kadından sadece birinin çalıştığı Türkiye’de kadın istihdamının son 1 yılda yüzde 8,2 azaldığı kaydedildi.
Son 1 yılın verileriyle hazırlanan raporda dikkat çeken istatistikler yer alıyor. Rapora göre kadınların sosyal hayatında yaşadığı eşitsizlik iş hayatlarında da aynı şekilde devam ediyor.
KADIN EMEKÇİLER SALGINDAN DAHA ÇOK ETKİLENDİ
DİSK-AR'ın raporu kadın işçilerin Covid'den daha çok etkilendiğini gösteriyor. Rapora göre işsizlik oranı erkeklerde yüzde 24 iken, kadınlarda yüzde 37,7.
Rapora göre istihdamda olmakla işbaşında olmak arasındaki ayrım Covid-19’la birlikte arttı. Ücretsiz izin uygulaması yüzünden yüzbinlerce işçi eve gönderilip, açlık sınırının yarısı bile etmeyen desteklerle yaşamaya mahkum edilmiş durumda. Ancak bu kişiler yine de istihdamda görülüyor. Buna karşılık aynı kişiler “iş başında” sayılmıyor. İstihdam edilen kadınların sayısında 571 binlik azalmaya karşılık, iş başında olan kadınlardaki azalma çok daha yüksek. DİSK-AR’ın derlediği verilere göre Kasım 2019’da 8 milyon 639 bin olan işbaşında olan kadın sayısı, Kasım 2020’de 7 milyon 649 bine geriledi. İlgili dönemi kapsayan bir yılda işbaşında olan kadın sayısı 992 bin azaldı.
Raporun tamamı için tıklayınız.
Kütahya'da iş cinayeti: Orman işçisi hayatını kaybetti
Kütahya'da bir orman işçisi kestiği çam ağacının altında kalarak hayatını kaybetti.
06-03-2021 13:16

Kütahya'nın Simav ilçesinde Muharrem Gündoğdu isimli orman işçisi çalıştığı sırada kestiği çam ağacının üzerine devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.
Çam ağaçlarının kesiminde görevli orman işçisi Muharrem Gündoğdu, dün saat 18.00 sıralarında gittiği Yemişli köyü Dalgın mevkisindeki ormanlık alana çalışmak için gitti.
Kestiği çam ağaçlarından birinin üzerine devrilmesi sonucu bölgeye sağlık ekipleri sevk edildi. Çam ağacının altından ağır yaralı olarak çıkarılan evli ve 3 çocuk babası Gündoğdu, doktorların müdahalesine rağmen kaldırıldığı Simav Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.
Gözaltına alınan 22 Migros işçisi serbest bırakıldı
DGD-SEN üyesi işçilerin direnişlerinin 60. gününde Migros Depo önüne yaptıkları eyleme polis saldırdı. 22 emekçi gözaltına alındı. İşçilerin Anadolu Grubu önünde yaptığı eyleme de eş zamanlı olarak özel güvenlik ve polis saldırdı. Gözaltına alınan işçilerin tamamı akşam saatlerinde serbest bırakıldı.
06-03-2021 00:24

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi işçilerin direnişlerinin 60. gününde Migros Depo önünde yaptıkları eyleme polis saldırdı. 22 işçi işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında DGD-SEN Genel Başkanı Murat Bostancı da bulunuyordu. Gözaltına alınan işçilerin tamamı saat 23.00'e doğru serbest bırakıldı.
Migros Depo önünde gözaltına alınan kadın işçiler, serbest bırakılmalarının ardından 8 Mart günü depo önünde eyleme çağırdı. Kadın işçilerin çağrısında, “Tüm kadınları 8 Mart günü saat 12.00’de Migros depodaki tacizci amirlere, tüm tacizci erkeklere karşı depo önüne çağırıyoruz. Birleşe birleşe kazanacağız!” ifadeleri kullanıldı.
22 İŞÇİ İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINMIŞTI
DGD-SEN'in Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Migros depo önünde kadın işçilerin öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz direnişimizin 60. gününde işkenceyle gözaltına alındık. 14 işçi arkadaşımız dövülerek gözaltına alındı. Kod29’a karşı tavizsiz mücadeleye devam edeceğiz!" ifadeleri kullanıldı.
DGD-SEN'den yapılan bir diğer açıklamada ise, işçilerin Anadolu Grubu'nun binasının önünde yaptığı eyleme de özel güvenlik ve polis saldırdı. Sendikanın Twitter paylaşımında, "Biz işçiyiz. Birimizi dahi atılan yumruk hepimize atılmıştır. Önce Migros depo önünde gözaltına aldırıldık, şimdi de Anadolu Grubu önünde özel güvenlik ve polisin saldırısına uğradık. Fenalaşan arkadaşlarımız var. And olsun yılmayacağız" denildi.
Direnen Migros işçilerine polis saldırısı: 14 işçi işkenceyle gözaltına alındı#KadınİşçilerGözaltında
— İleri Haber (@ilerihaber) March 5, 2021
İzmir'de emekçi kadınlar 8 Mart öncesi bir araya geldi: 'Güvenceli iş, güvenceli gelecek için mücadeleye!'
İzmir’de emekçi kadınlar, İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla "Güvenceli iş, güvenceli gelecek" talebiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi bir araya geldi.
05-03-2021 17:41

İleri Haber
İzmir’de emekçi kadınlar 8 Mart öncesi "Güvenceli iş, güvenceli gelecek" talebiyle bir araya geldi. Kadınlar, kurulan kürsüden taleplerini dile getirdi.
İzmir’de emekçi kadınlar, İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla "Güvenceli iş, güvenceli gelecek" talebiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi bir araya geldi. Kadınlar, Konak’ta yapılan eylemde, kurulan Kod29 ve Esnek Çalışmaya Karşı Direnen Kadınlar Kürsüsü’nden taleplerini dile getirdi.
‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ, DİRENECEĞİZ’
SF Trade Tekstil’de sendikalaştıkları için işten atılan ve ardından fabrika önünde anayasal hakları olan sendikalaşma hakkı için mücadele başlatan 4 kadın işçi kürsüden hem mücadelelerini hem de 8 Mart çağrılarını paylaştı. İşçiler, “Mücadele ederek bedel ödesek de geri adım atmayacağız, direneceğiz” dedi.
‘KOD29 AHLAKSIZLIKTIR’
SF Trade Tekstil işçilerinin ardından kürsüde Kod29 ile işten çıkarılan kadınlar söz aldı. Açıklamada, “Biz biliyoruz, erkek egemen zihniyetin, erkek egemen sistemin patrona altın tepside verdiği bir uygulamadır Kod29. Bizleri hem yaşamın, hem çalışmanın dışında tutmaya çalışıyorlar. Biz ahlaksız değiliz. Kod29 uygulaması ile bizi ekmeğimizden edenler ahlaksızdır. Kod29 ahlaksızlıktır” denildi.
İzmir'de emekçi kadınlar 8 Mart öncesi bir araya geldi: "Güvenceli iş, güvenceli gelecek için mücadeleye!"
— İleri Haber (@ilerihaber) March 5, 2021
Ardından yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadelede en ön saflarda yer alan kadın sağlık emekçileri kürsüde söz aldı. Sağlık emekçileri, taleplerini dile getirdi.
‘8 MART’TA DA AYAKTAYIZ’
Kürsüde İlerici Kadınlar Meclisi (İKM) adına söz alan genç kadınlar da yaptıkları konuşmada “İşte buradayız. Tüm saldırılara karşı her 8 Mart’ta olduğu gibi bu 8 Mart’ta da ayaktayız. Sokaklarda, meydanlardayız” ifadelerini kullandı.
Eylemde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yapılacak eyleme ortak çağrı yapıldı.
TUTUKLU VE EV HAPSİNDEKİ KADINLARA KART
Öte yandan İzmir Kadın Platformu, tutuklu ve ev hapsindeki kadinlara kart gönderdi.