Rusya’ya katılım referandumunda “evet” çıktı

Rusya’ya katılım referandumunda “evet” çıktı

Rusya’ya katılım referandumunun yapıldığı Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk’ta büyük oranda ‘evet’ oyu çıktığı belirtildi.

Ukrayna’nın Rusya kontrolündeki bölgelerde akşam saatlerinde tamamlanan oy verme işleminin ardından tüm bölgelerde oy sayımına geçilirken, oyların yüzde 100’ünün sayıldığı Luhansk bölgesinde halkın yüzde 98,42’si, Herson’da halkın yüzde 87,5’i ve Zaporijya’da halkın yüzde 93,11’i Rusya’ya katılmaya “evet” dedi.

DONETSK’TE 99,23 EVET

Oy sayımının en geç tamamlandığı bölge Donetsk oldu. Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Seçim Komisyonu, cumhuriyette oy sayım işlemlerinin tamamlandığını, oyların tamamının sayıldığı referandumun sonucunda yerel halkın yüzde 99,23’ünün Rusya’ya bağlanmaya ‘evet’ dediğini açıkladı. Yerel Seçim Komisyonu yetkililerine göre DHC’de referanduma katılım oranı yüzde 97,51 oldu.

DHC lideri Denis Puşilin de Seçim Komisyonu yetkilileriyle düzenlediği basın toplantısında, “Referandum gerçekleşmiştir ve sonuçları geçerlidir. Donbass’a ve insanlarımıza kişisel olarak hep inandım ve inanıyorum” açıklamasını yaptı.

DHC’de de referandumda kullanılan oyların sayımının tamamlanması ardından her dört bölgede birden Rusya’ya bağlanma referandumlarının sonuçları belli olmuş oldu.

ZENLENSKY: PUTİN İLE KONUŞACAK BİR ŞEY KALMAYACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Birlemiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ndeki “Ukrayna’da Barış ve Güvenlik” konulu toplantıya çevrimiçi bağlantı yoluyla katıldı. Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk’ta Rusya’ya katılım için düzenlediği referandumlara değinen Zelensky, referandumları Kırım’ın ilhak edilmesi sürecine benzeterek, “Rusya’nın düzmece referandumları normal olarak görmesi, Kırım senaryosu ile Ukrayna topraklarını ilhak etme girişimi, Rusya Devlet Başkanı ile konuşacak hiçbir şey olmayacağı anlamına gelir. İlhak, onu tüm insanlığa karşı getiren harekettir. Artık dünyanın her ülkesinden böyle bir mesaja ihtiyaç var” dedi.