Rusya’nın koronavirüse karşı hızlı nüfus bağışıklığı oluşumu için kullanılabilecek aşısı: Sputnik Light

Rusya’nın koronavirüse karşı hızlı nüfus bağışıklığı oluşumu için kullanılabilecek aşısı: Sputnik Light

Rusya Sağlık Bakanı Murashko, dördüncü Rus aşısının tescillendirilmesinin, Covid-19'un önlenmesi için mevcut ilaç cephaneliğini genişleteceğini ve istikrarlı sürü bağışıklığının oluşumunu hızlandıracağını belirtti.

Çeviren: Şamil Orhan

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF); tek bileşenli bir aşı olan Sputnik Light'ın Rusya'da tescil edildiğini söyledi. RDIF’nin açıklamasına göre tek bileşenli aşının etkinliği %79,4 olarak saptandı ve aşı henüz sivil dolaşıma girmedi.

Açıklamada, “Tek bileşenli aşı Sputnik Light'ın etkinliği, 5 Aralık 2020 - 15 Nisan 2021 döneminde toplu aşılama programının bir parçası olarak Rusya Federasyonu vatandaşları tarafından aşı yapıldıktan sonraki 28. güne ait verilerin analizine göre % 79,4 idi. Yaklaşık %80'lik bir etkinlik oranına sahip Sputnik Light ise iki doz gerektiren birçok aşının etkinlik oranlarını aşıyor” denildi.

Ayrıca Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü de Sputnik Light'ın tüm koronavirüs türlerine karşı etkili olduğunu ve antijene özgü antikorların (IgG / Antikor testi) 28. günde üretildiğini ifade etti.

Zaten antikoru olan kişilerde, “Sputnik Light” kullanılması halinde 10. günde antikor miktarının 40 kat kadar arttığı görüldü.

RDIF’nin “Sputnik Light ile aşılamadan sonra hiçbir ciddi olumsuz olay kaydedilmedi” diyerek güvence verdi.

RBC’de yer alan habere göre Sağlık Bakanı Mihail Murashko da aşıya ilişkin şunları söyledi:

“Yeni Sputnik Light aşısı, esasen Sputnik V aşısının ilk bileşeninin bir analogu olmasına rağmen, diğer sorunları çözmek için yaratıldığından dolayı bir alternatif değildir. ‘Sputnik V’ daha istikrarlı bir bağışıklık oluşturur ve 60 yaşın üzerindeki kişilerde etkili bir şekilde kullanılabilir. ‘Sputnik Light’, epidemiyolojik sürecin olumsuz geliştiği koşullarda hızlı nüfus bağışıklığı oluşumu için kullanılabilir. Ayrıca, araştırmanın bir parçası olarak, Sputnik Light ile aşılamadan sonra koronavirüse karşı önceden bağışıklığı olan kişilerde, antikor miktarında belirgin bir artış kaydedildiği ve ayrıyeten bu aşının, 6 ay öncesinde Covid-19’a yakalanmış kişilerde düşen antikor miktarına karşı kullanılma olasılığı da mevcuttur.”

Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Başkan Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Sputnik Light'ı Sputnik V'e bir alternatif olarak nitelendirdi fakat bu aşı hali hazırda Covid-19 geçirmiş hastalar tarafından kullanılmak üzere oluşturulmuştu.

Golikova, “Sputnik Light”ın olumsuz bir epidemiyolojik durumda nüfus bağışıklığının hızlı bir şekilde oluşturulması ve antikorları olmayan veya düşük olan hasta kişilerin kullanımı için yaratıldığını söyledi.

Aşının 18 ile 60 yaş arasındaki kişilerde kullanılacağını da sözlerine ekledi. Aynı zamanda Golikova, aşının sivil dolaşıma girebilmesi için yine de fiyat tescil prosedüründen geçmesi ve federal yetkililer tarafından onaylanması gerektiği konusunda uyardı.

Sputnik Light, yalnızca Rusya'da Sputnik V'in yaratılmasına ve üretilmesinde payı olan şirketler tarafından değil, aynı zamanda “BioIntegrator LLC” tarafından da üretilecek.

Murashko, dördüncü Rus aşısının tescillendirilmesinin, Covid-19'un önlenmesi için mevcut ilaç cephaneliğini genişleteceğini ve istikrarlı sürü bağışıklığının oluşumunu hızlandıracağını belirtti.

RUSYA’NIN TESCİLLİ 4. AŞISI

Sputnik Light, ülkenin dördüncü tescilli aşısıdır. Daha önce, toplu aşılama için, merkezden gelen ilaç olan “Sputnik V”in de dışında iki yerli aşının daha kullanılmasına izin verildi: Gamaleya, Vector’den peptit aşısı “EpiVacCorona” ve Chumakov Merkez’den “CoviVac” aşısı.

Şu zamana kadar Sputnik Light konusundaki ek haberler ise aşağıda şekildedir:

- Sputnik Light 7 Mayıs tarihinde ilk Rusya’da tescillendirilmiştir.

- Sputnik Light aşısının 11 Mayıs tarihinde Bahreyn yetkilileri tarafından acil kullanımı onaylanmıştır. BNA ulusal ajansının bildirdiğine göre karar, Bahreyn Halk Sağlığı Kurumu tarafından aşı hakkındaki verilere ve yüksek etkinliğini kanıtlayan çalışmalara dayanarak verildi.

- Sputnik Light aşısı hakkında 12 Mayıs tarihinde Venezuela tarafından yapılan açıklama da Rus aşısının teslimatının beklendiği açıklandı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Rus Covid-19 aşısı Sputnik Light'ın ülkeye erken tedarik edilmesini bekliyor.

- Sputnik Light aşısnın 12 Mayıs tarihinde Angola’da da tescillendirildi. Angola Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Rus tek bileşenli aşı Sputnik Light'ın koronavirüse karşı tescil edildiğini duyurdu.

- Sputnik Light aşısı hakkında 13 Mayıs tarihinde yapılan bir açıklamaya göre, Belarus’un da aşıyla ilgilendiği belirtilmektedir. Lakin Sputnik V’in üretiminin öncelikli olmasından kaynaklı olarak Sputnik Light aşısının üretimine Mart 2022 civarında başlanabileceği belirtildi.

Kaynak: RBC

DAHA FAZLA