Rusya'dan Türkiye'ye S-400 Teslimatı Açıklaması

Rusya'dan Türkiye'ye S-400 Teslimatı Açıklaması

Rusya’dan Türkiye'ye S-400 füze savunma sisteminin teslimatının yapılmasına ilişkin tarih de içeren bir açıklama geldi.

Rusya'nın devlet askeri ihracat şirketi Rosoboronexport'un yöneticisi Aleksandr Miheyev, Türkiye'ye S-400 füze savunma sisteminin teslimatının yapılmasını öngören anlaşmanın planlandığı gibi 2019'da hayata geçirileceğini söyledi. (Sputnik)

İLERİNİN NOTU: S-400 NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşmanın ardından S-400 füzeleri gündemin en çok merak edilen konularından biri haline geldi. Peki S-400 füzesi nedir, özellikleri nelerdir? İşte detaylar…

Yaklaşık 400 kilometrelik menzile sahip olan S-400 füze savunma sistemi, karadan havaya ateşlenebiliyor ve düşman uçaklarının vurularak düşürülmesinde kullanılıyor.
S-400'ün kullandığı füzeler kısa, orta ve uzun menzillerde aynı anda kullanılabilen değişik füzelere sahiptir. S-400 sistemlerini kendisini benzerlerinden ayıran en önemli özelliği, uzun menzili. 

S-400 füze sisteminde komuta merkezi aynı anda 6 bataryaya komut verebiliyor ve her batarya 12 fırlatma aracına komuta eden bir 96L6 radara sahip. Bu radarlar hayalet uçak olarak tabir edilen hedefleri izleme ve bu hedeflere kilitlenme yeteneğine sahiptir.

S-400'ün önemli özellikleri arasında çok fazla hedefi aynı anda takip edebiliyor ve gelişmiş elektronik karşı tedbirlere sahip.
S-400'de kullanılan radarlar hayalet uçak olarak tabir ettiğimiz hedefleri dahi takip edebilme yeteneğine sahiptir. S-400 füzeleri için şu ana kadar pek çok devlet ilgi göstermiş fakat yabancı bir ülkeye satış gerçekleşmemişti.

Şu anda elinde S-400 füze savunma sistemi olan NATO üyesi bulunmuyor. Ancak Yunanistan'ın elinde bir önceki versiyonu olan yine Rus yapımı S-300 füzeleri var. Yunanistan, bu füzeleri NATO üyesi olmayan Güney Kıbrıs'tan satın aldı.