Rusya’dan Pelosi ziyaretine tepki

Rusya’dan Pelosi ziyaretine tepki

Pelosi’nin Tayvan ziyareti üzerine yükselen ABD-Çin gerilimine ilişkin Rusya’dan açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti üzerine bölgede yükselen tansiyona ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Çin, Tayvan konusunda egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için gerekli önlemleri alma hakkına sahiptir” ifadeleri kullanıldı.

Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin provokasyon olarak nitelendirildiği açıklamada, "Tayvan Boğazı'nın iki tarafı arasındaki ilişkilerin tamamen Çin'in iç meselesi olduğuna inanıyoruz. Çin tarafı, Tayvan konusunda egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için gerekli önlemleri alma hakkına sahiptir” sözlerine yer verildi.

Açıklamada, "Rusya'nın ilkeli duruşu değişmiyor. Biz sadece bir Çin olduğu, Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin tüm Çin'i temsil eden tek meşru hükümet olduğu ve Tayvan'ın Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeğiyle hareket ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Rus Dışişleri açıklamasında, Rusya ve Çin liderlerinin 4 Şubat 2022’de düzenlediği zirvede ilan edilen ortak mutabakatın da altı çizildi. Rusya'nın Çin'in toprak bütünlüğüne saygı gösteren bir kararı ilan ettiği de hatırlatılan açıklama şu sözlerle sona erdi:

“Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin, Uluslararası İlişkilerin Yeni Bir Çağa Girmesi ve Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Konulu Pekin Ortak Bildirisi'nde, Rus tarafı ‘Tek Çin’ ilkesine bağlılığını bir kez daha teyit etti ve adanın herhangi bir biçimde bağımsızlığına karşı çıktı. Washington'u, bölgesel istikrarı ve uluslararası güvenliği baltalayan eylemlerden kaçınmaya ve artık Amerikan hegemonyasına yer olmayan yeni jeopolitik gerçekliği tanımaya çağırıyoruz.”