Rusya’dan Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalara müdahale

Rusya’dan Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalara müdahale

Azerbaycan’dan yetkili isimlerle resmi görüşmeler yapan Rusya, taraflar arasında uzlaşma sağlanmasını istedi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan sınır geriliminde taraflar arası uzlaşma sağlanması için Rusya devreye girdi. Rus yetkililer, Azeri yetkililerle görüşme yaparken Ermenistan tarafıyla henüz resmi bir görüşmede bulunmadı.

Çatışmaların başladığı günden bu yana itidal çağrısı yapan Rus yetkililer, önceki gün Azerbaycanlı yetkililerle görüşme gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Güvenlik Konseyi toplantısında Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki durumu ele aldı.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Putin, Rusya Güvenlik Konseyi üyeleriyle toplantı yaptı. Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki durumun ele alındığı toplantıda, devam eden gerginlikten endişe duyulduğu ve tarafların ateşkes sürecini sağlamasına ihtiyaç bulunduğu ifade edildi. Toplantıda, Rusya’nın arabuluculuk yapmaya hazır olduğu da vurgulandı.

LAVROV GÖRÜŞTÜ

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yeni bakan Bayramov, Lavrov’a "gerginliğin başlıca nedeninin Ermenistan’ın 30 yıldan fazladır devam eden saldırgan politikası" olduğunu söyledi. Lavrov ise taraflara ateşkese uyma ve bölgede gerginliğin azaltılması yönünde çağrıda bulunduklarını ifade etti.

Bir diğer kritik görüşme Rusya ve Azerbaycan savunma bakanları arasında yapılan görüşme oldu. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile dün bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, "İki ülkenin askeri kurumları arasındaki ilişkiler ve işbirliğiyle ilgili çeşitli konular" ele alındığı kaydedildi. Rusya’nın henüz Ermenistan yetkilileriyle resmi görüşmede bulunmadığı görüldü.

İHA DÜŞÜRÜLDÜ

İki ülke arasında tartışmalı bölge olan Dağlık Karabağ’da ise bölgedeki hava savunma güçlerinin keşif uçuşu yapan Azerbaycan’a ait bir insansız hava aracını vurduğu açıklandı. Dağlık Karabağ’ın Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Hava savunma birlikleri temas hattının kuzeydoğu istikametinde keşif uçuşu gerçekleştiren Orbiter-3 insansız hava aracını vurdu” denildi.

KRİTİK TATBİKAT

Öte yandan, Rusya’nın Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmalar devam ederken Karadeniz açıklarında askeri tatbikat düzenlemesi dikkat çekti. Putin’in talimatıyla aniden başlatılan ve beş gün sürmesi planlanan tatbikata 150 bin askerle birlikte yüzlerce savaş uçağıyla savaş gemileri katıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tatbikatların "ciddi terörizm tehlikesinin bulunduğu Rusya’nın güneybatısının güvenliğini sağlama" amacıyla yapıldığı bildirildi. Ağırlık noktalarını Karadeniz ve Kafkaslar’ın oluşturduğu tatbikatın Hazar Denizi’ne kadar uzanacağı, Kuzey ve Pasifik birliklerinden unsurların da katılacağı duyuruldu.