Rusya'da muhalefet lideri Navalny 'zehirlendi'

Rusya'da muhalefet lideri Navalny 'zehirlendi'

Rusya'da muhalif lider Navalny, sabah saatlerinde içtiği çay sonrası zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Navalny'nin bilinci kapalı ve yoğun bakımda.

Rusya'da muhalefet lideri Aleksey Navalny, zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Sibirya’daki Tomsk kentinden başkent Moskova’ya gitmek üzere uçakta olan Navalny’nin seyahat sırasında rahatsızlandığı açıklandı.

Navalny’nin sözcüsü Kira Yarmysh, 44 yaşındaki siyasi liderin fenalaşmasıyla birlikte uçağın Tomsk kentine acil iniş yaptığını açıkladı. Tomsk’ta bir hastaneye kaldırılan Navalny’nin bilincinin kapalı olduğu ve durumunun ağır olduğu belirtildi.

'SADECE BİR BARDAK ÇAY İÇTİ'

Sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yapan Yarmysh, “Aleksey’in çayına katılan bir zehir ile zehirlendiğini tahmin ediyoruz. Sabahtan beri içtiği tek şey bir bardak çaydı” ifadesini kullandı.

Yarmysh, geçen yıl da benzer bir olay yaşandığını ve Navalny’nin hastaneye kaldırıldığını hatırlatarak, “O zaman hastaneye gittiğinde doktoru vücudunun alerjik bir reaksiyon gösterdiğini söylemişti” dedi.

Bir avukat olan ve yolsuzluk karşıtı bir aktivist olarak Kremlin karşıtı çok sayıda gösteriyi organize eden Navalny, birçok kere gözaltına alınmıştı.

REFERANDUM İÇİN 'DARBE' DEMİŞTİ

44 yaşındaki Navalny, Başkan Vladimir Putin'in sıkı bir eleştirmeni olarak biliniyor. Navalny, haziran ayında anayasa reformları için yapılan referandumu "darbe" ve "anayasanın ihlali" olarak nitelendirmişti.

ALEXEY NAVALNY KİMDİR?

Aleksey Navalny, resmi bir yolsuzluğu açığa çıkararak, Putin'in partisi Birleşik Rusya'yı "dolandırıcıların ve hırsızların partisi" olarak etiketleyerek isim yaptı ve birkaç hapis cezasına çarptırıldı. 2011'de Putin'in Birleşik Rusya partisinin parlamento seçimlerinde oy sahtekarlığı yaptığını öne süren protestoları takiben tutuklandı ve 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Temmuz 2013'te zimmete para geçirme suçlamasıyla kısa bir süre hapse atıldı. 2018 başkanlık yarışına katılmaya çalıştı, ancak daha önceki dolandırıcılık mahkumiyetleri nedeniyle yasaklandı. Tekrar protesto çağrısı yaptıktan sonra Temmuz 2019'da 30 günlük hapis cezası verildi.

Bu hapis cezası sırasında hastalandı. Doktorlar ona "kontakt dermatit" teşhisi koydu ama o hiç akut alerjik reaksiyon yaşamadığını söyledi ve kendi doktoru "bazı toksik maddelere" maruz kalmış olabileceğini öne sürdü. 

Ayrıca 2017 yılında antiseptik boya ile saldırıya uğradıktan sonra sağ gözünde ciddi bir kimyasal yanık oluştu.