Rusya'da muhalefet lideri Navalni'ye 3,5 yıl hapis cezası

Rusya'da muhalefet lideri Navalni'ye 3,5 yıl hapis cezası

Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni, daha önce hakkında verilen şartlı tahliye kararını ihlal ettiği gerekçesiyle 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Rusya'da 44 yaşındaki muhalefet lideri Aleksey Navalni, salı günü Moskova'da çıkarıldığı mahkemede daha önce hakkında verilen şartlı tahliye kararını ihlal ettiği gerekçesiyle 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce ev hapsinde bulunduğu süre göz önünde bulundurulan Navalni verilen cezanın 2,5 yılını cezaevinde geçirecek.

Rus Ceza İnfaz Kurumu, Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı Navalni hakkında 2014'de aldığı cezayla ilgili uygulanan şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Mahkeme de Navalni'yi ülke dışında bulunduğu süre içinde adli kontrol gereği karakola giderek imza vermediği için suçlu buldu. Navalni ise mahkemede verdiği ifadede, hakkındaki suçlamayı "Almanya'da tedavi görüyordum" diyerek geri çevirdi.

Muhalif politikacı, geçen yaz Sibirya'da bulunduğu sırada bir madde ile zehirlenmiş ve ardından Almanya'ya götürülerek tedavi edilmişti. Yaklaşık beş aylık tedaviden sonra ülkesine dönen Navalni, Moskova'da uçaktan indikten sonra havaalanında gözaltına alınmıştı.

'YOKSA SİZ DEVLET BAŞKANINI DİNLEMİYOR MUSUNUZ?'

Navalni, mahkemedeki ifadesinde yurt dışında tedavi görmesi nedeniyle şartlı tahliyenin gereklerini yerine getirmesinin mümkün olmadığını dile getirerek Rusya'da bulunduğu süre içerisinde beş yıl boyunca ayda iki kez güvenlik makamlarına başvurarak imza attığını söyledi. Avukatlarının, Rus makamlarına tedavi için Almanya'da bulunduğuna dair bilgi verdiğini de aktaran Navalni, Devlet Başkanı Putin'in bile kendisinin Almanya'da "hasta" olarak bulunduğuna dair demeçler verdiğini vurguladı. Navalni, mahkeme heyetine "Yoksa siz Devlet Başkanını dinlemiyor musunuz?" diye sordu