Rusya’da hayvanlar için dünyanın ilk koronavirüs aşısı tescil edildi

Rusya’da hayvanlar için dünyanın ilk koronavirüs aşısı tescil edildi

Savenkov, koronavirüs bulaşan hayvanların ara taşıyıcı olup virüsü yeniden insanlara bulaştırdıklarına dair bilimsel bir veri bulunmadığının altını çizdi.

Rusya’nın hayvan ve bitki sağlığı denetim ajansı Rosselhoznadzor Başkan Yardımcısı Konstantin Savenkov, koronavirüse karşı dünyanın ilk hayvan aşısının tescil edildiğini açıkladı. Koronavirüs aşısı 'Carnivac-Kov', dünyada hayvanlar için üretilen ilk ve tek ilaç olma özelliğini taşıyor.

Savenkov, aşının klinik denemelerine Ekim 2020'de başlandığını ve köpekler, kediler, kutup tilkileri, vizonlar, tilkiler ve diğer hayvanlar üzerinde denendiğini açıkladı. Araştırma sırasında, aşının zararsız olduğu ve aşılanan hayvanların tümünün hastalığa karşı antikor geliştirdiği belirlendi. Savenkov'a göre, aşılanan hayvanların bağışıklık süreleri en az altı ay olarak tespit edildi. İlacın seri üretimine ise nisan ayında geçilecek.

Sputnik'te yer alan habere göre Savenkov ayrıca, Carnivac-Kov aşısının tedarikini yerel tesislerin yanı sıra Yunanistan, Polonya ve Avusturya’ya gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti ve ABD, Kanada ve Singapur’un da aşıya ilgi gösterdiğini ekledi.

HAYVANLARIN İNSANLARA BULAŞTIRDIĞINA DAİR BİLİMSEL VERİ YOK

Covid-19’a yol açan SARS-Cov-2 virüsünün Rusya’da şimdiye dek biri başkent Moskova’da biri de Tümen’de olmak üzere iki kediye bulaştığı belirlendi. Ancak Savenkov, söz konusu hayvanların ara taşıyıcı olup virüsü yeniden insanlara bulaştırdıklarına dair bilimsel bir veri bulunmadığını kaydetti.

Dünyanın ilk onaylanmış koronavirüs aşısını geliştiren Rus Gamaleya Merkezi, pandeminin bir sonraki aşamasının hayvanların enfekte olması olduğu konusunda bir uyarı yapmıştı.