Rusya ve Çin'den, BMGK'de Suriye vetosu

Rusya ve Çin'den, BMGK'de Suriye vetosu

BMGK, Suriye'ye uluslararası yardımların ulaştırılmasını sağlayan mekanizmanın güncellenmesini oylamaya sundu, Rusya ve Çin öneriyi veto etti.

Rusya, BM Güvenlik Konseyinde Suriye hakkında verilen kararlarda 15’inci kez veto hakkını kullandı. Rusya, Türkiye üzerinden yalnızca Cilvegözü Sınır Kapısı karşısında bulunan Babülhava’dan 6 ay süreyle BM yardımlarının yapılmasını teklif eden kendi karşı tasarısını oylamaya sunacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK); salı günü, 2014 itibarıyla Suriye’ye sınır ötesi uluslararası yardımların yapılmasına imkan sağlayan ve 10 Temmuz’da görev süresi tamamlanacak olan mekanizmanın güncellenmesini oyladı. Almanya ve Belçika'nın konseye sunduğu karar tasarısını Rusya ve Çin veto etti.

Suriye’ye, mevcut BMGK kararı yönünde yalnızca Türkiye üzerinden 2 sınır kapısından, Öncüpınar karşısında bulunan Babüsselame ve Cilvegözü karşısındaki Babülhava’dan uluslararası yardımlar yapılabiliyor. Rusya ve Çin’in vetosundan sonra 2 sınır kapısı da 10 Temmuz’da mekanizmanın görev süresinin bitmesiyle başka bir karar alınamadığı takdirde yardım konvoylarının geçişine kapanmış olacak.

'RUSYA KENDİ TASARISINI SUNACAK'

Öte yandan Rusya, oylamadan sonra Türkiye üzerinden yalnızca Cilvegözü Sınır Kapısı karşısındaki Babülhava’dan 6 ay süreyle BM yardımı yapılmasını öneren kendi karşı tasarısını oylanması için sunacağını açıkladı.  

BM Güvenlik Konseyi'nde bir karar tasarısının onaylanması için 15 üyeden en az 9’unun lehte oy kullanması ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa arasından herhangi bir ülkenin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Suriye’ye sınır ötesi yardımların ulaştırılabilmesi için BMGK kararı gerekiyor.

BM’ye göre Suriye’nin kuzey batısında İdlib’de yaşayan 3 milyona yakın kişinin yüzde 70’i insani yardıma ihtiyacı var.