Rusya-Türkiye geriliminde mağdur olan TIR şoförleri: ’Bir aydır mahsur kaldık, yiyecek ekmeğimiz kalmadı’

Rusya-Türkiye geriliminde mağdur olan TIR şoförleri: ’Bir aydır mahsur kaldık, yiyecek ekmeğimiz kalmadı’

Yaklaşık bir aydır Gürcistan’a geçmesine izin verilmeyen ve Çeçenistan’da mahsur kalan TIR şoförleri, yetkililerin Ukrayna SİHA’ları sebebiyle tırmanan gerilimde mağdur edilen şoförler için hiçbir girişimde bulunmadığını söyledi.

İzel Sezer - @izelsezer

Türkiye’nin Ukrayna’ya silahlı insansız hava aracı (SİHA) satmasının ardından Rusya-Türkiye arasındaki gerilim tırmanırken; Rusya, Türkiye menşeli TIR’ların Gürcistan’a geçişine 29 gündür izin vermiyor. Çeçenistan’da mahsur kalan şoförler, ‘’En zaruri ihtiyaçlarımızı bile karşılayamıyoruz’’ diyerek yetkililerin mağduriyeti çözmesini istedi.

Yüzlerce kilometrelik TIR kuyruğunun oluştuğu bölgede bulunan şoförlerden edindiğimiz bilgilere göre, yaklaşık 1 aydır Vladikavkas Dağı ve Vladikavkas şehrine girişlerine izin verilmeyen Türkiyeli TIR şoförleri, Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan’da mahsur kaldı. Kişisel ihtiyaçlarını yol kenarında karşılamaya çalışan şoförler, bölge halkının yardımıyla yaklaşık 1 aydır yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

‘YETKİLİLER HİÇBİR MÜDAHALEDE BULUNMUYOR’

Şoförler, Türkiye Ulaştırma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliğinin kendilerine sahip çıkmamasına tepki gösterdi. Yetkililerle telefonla görüşme yaptığını belirten şoförler, yetkililerin şoförlerin mağduriyetlerine karşı duyarsız olduğunu ve sorunun çözümü için hiçbir müdahalede bulunulmadığını iddia etti.

‘DOLABIMIZDA EKMEK, SU KALMADI’

İleri’ye konuşan TIR şoförlerinden Mehmet Şerif Hacıoğlu, ‘’Ben yaklaşık 28 gündür bu kuyruktayım. Arkamda yaklaşık 60 kilometre, önümde ise 75 kilometreye yakın TIR kuyruğu var. Dolabımızda ekmek kalmadı, su kalmadı. En zaruri ihtiyaçlarımızı bile karşılayamıyoruz. Yetkililerimiz neden bize sahip çıkmıyor? Artık isyan ediyoruz. Ailelerimiz perişan, çocuklarımız telefon açtığımızda ağlıyor. Yetkililerin artık bu işe bir çözüm bulması lazım, biz de insanız ve insan gibi yaşamak istiyoruz. Ramazan ayı geldi, oruç tutacağız. Biz burada ne yiyip ne içeceğiz?’’ ifadelerini kullandı.