Rusya: Tek suçlu İsrail

Rusya: Tek suçlu İsrail

Rusya Savunma Bakanlığı, 17 Eylül'de düşürülen Rus uçağına dair açıklamalarda bulundu. Açıklamada İsrail'in Rus uçağını Suriye hava savunma sistemlerine karşı “kalkan” olarak kullandığı belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, 17 Eylül günü İl-20 tipi uçağının, Suriye ordusunun S-200 savunma sistemi tarafından düşürülmesine ve 15 askerinin yaşamını yitirmesine ilişkin ayrıntılı bir açıklama yaptı. Açıklamada “Tek suçlu İsrail’dir” denildi.

Sputnik’in haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, düşürülen İl-20 uçağına ilişkin radar ve hava bilgi görüntüleme sisteminden edinilen yeni bilgileri paylaştı.

‘KALKAN OLARAK KULLANILDI’

İsrail’in Suriye’de hava saldırısı gerçekleştirmeyi planladığı bölge hakkında yanlış bilgi verdiğini, bu nedenle düşen İl-20 uçağının daha güvenli bir alana götürülemediğini söyleyen Konaşenkov, İsrail F-16’larının İl-20 uçağını Suriye hava savunma sistemlerine karşı “kalkan” olarak kullandığını belirtti.

Konaşenkov şu bilgileri verdi:

İl-20 uçağını izleyen İsrail uçakları, kendilerini uçaksavar füzelerine karşı koruyup bölgedeki manevralarına devam etti. Saldırıdan sonra da olası ikinci sadırı planı için İsrail uçakları yeniden Suriye’nin 70 kilometre batı kıyısındaki nöbet alanlarına geçti. 21.59’da uçaklardan biri Suriye kıyılarında tekrar manevraya başladı, inişe hazırlanan İl-20 uçağına yaklaştı. Bu Suriye hava savunma sistemleri tarafından yeni bir İsrail saldırısı olarak algılandı. İsrailli pilotun, İl-20 uçağının etkin yansıtıcı yüzeyinin F-16’dan çok daha büyük olduğunu anlamaması, Rus uçağının bu nedenle uçaksavar füzesinin hedefi haline geleceğini anlamamış olması mümkün değil. Bu sırada Hmeymim Üssü’ne iniş için dönüş yapan İl-20 uçağı Suriye hava savunma sistemlerinin hedefine girdi.

‘SES KAYDI VAR’

Konaşenkov’un aktarımına göre; İl-20 uçağına görev alanından ayrılıp üssüne dönmesi talimatı verildi. İsrailli bir subay ise yanlış yönlendirme yaparak uçağın güvenli bir bölgeye alınmasını önledi. İsrail F-16’sının bulunduğu yer hakkında bilgi de verilmemesi sonucu, Suriye hava savunma sistemlerinden fırlatılan bir füze 22.03’te İsrail F-16’sından büyük ve yakın bir hedefi, yani İl-20’yi vurdu. İl-20 mürettebatının komutanı uçakta bir yangın olduğunu ve acil inişe geçtiklerini bildirdi. Uçak, 22.07 itibariyle ise radardan kayboldu.

Konaşenkov, konuyla ilgili konuşmaların ses kayıtlarının olduğunun da altını çizdi.

‘TRAJEDİNİN TEK SUÇLUSU İSRAİL’

İsrail F-16’larının Rus güçlerini yanlış bilgilendirdiğinin altını çizen Rusya Savunma Bakanı, İsrail hava kuvvetlerinin vurmak istediklerini hedeflerin Suriye’nin kuzeyinde olduğu bilgisini verdiğini ancak uçakların saldırıyı kuzeyde değil, batıdaki Lazkiye’de yaptığını ifade etti.

İsrailli pilotların profesyonel olmayışına ya da cezai ihmaline dikkat çeken Konaşenkov, “Bu nedenle İl-20 trajedisinin tek suçlusunun böyle bir eylemin kararını veren İsrail Hava Kuvvetleri’nde olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘ANLAŞMAYI İHLAL ETTİLER’

Rusya’nın hiçbir zaman İsrail ile anlaşmalarını ihmal etmediğini ve İsrail’in Rus güçlerine karşı tehdit oluşturduğu anlarda dahi Suriye’deki hava savunma sistemlerini kullanmadığını belirten Rus bakan, İsrail’in uçağın düşürülmesi konusunda medeni ilişkiler çerçevesinin dışına çıktığını ve Suriye’de olası kazaları önlemeye dönük anlaşmayı ihlal ettiğini ifade etti.