Rusya medyası: Cihatçılar İzmir'de eğitildi, Libya'ya SADAT götürdü

Rusya medyası: Cihatçılar İzmir'de eğitildi, Libya'ya SADAT götürdü

Kremlin’e yakınlığı ile bilinen FAN “FAN, Türkiye’den Libya’ya terör güzergahının detaylarını açıklıyor” başlıklı haberini duyurdu. 

İdlib’deki gerginlikle ilgili Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti esnasında söylediklerinin ardından Rusya medyasında Türkiye’nin Libya defteri açıldı. İddialar arasında Suriye’den Libya’ya gönderilen cihatçıların İzmir’de eğitim alması, SADAT’ın konuya müdahilliği ve Katar’ın bu transferdeki finansmanı var.

Rusya'nın desteği ile cihatçılara karşı İdlib operasyonunu sürdüren Suriye ordusunun, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) konvoyunu vurması sonucu 5’i asker 8 TSK personeli hayatını kaybetti. Konuya ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamada İdlib’e çatışmaların önlenmesi amacıyla gönderilen takviye birliklere “bulunacakları yerlerin önceden koordine edilmesine rağmen” Suriye ordusu tarafından topçu atışının yapıldığı öne sürüldü. Rusya’nın, Suriye’deki tarafları uzlaştırma merkezi ise yaptığı açıklamada TSK’nin kendilerine bilgi vermeden bölgede hareket ettiği ve bu nedenle Suriye ordusunun hedefi haline geldiği ifade edildi.

Ukrayna ziyareti öncesi bir durum değerlendirmesi yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Rus ilgili makamlarına da ‘Bizim burada muhatabımız siz değilsiniz, rejimdir. Burada bir önümüzü kesme gibi bir durum olmasın. F-16’larımız da dahil olmak üzere, fırtına toplarımız, obüslerimiz MİT’in belirlediği hedefleri atış altında tutuyor’ dedik” demişti. Öte yandan dün Türkiye ile Rusya'nın, Kobane kırsalında yapmayı planladığı ortak devriyenin, TSK'nin dahil olmaması nedeniyle iptal olduğu belirtildi.

RUSYA MEDYASI: TERÖR GÜZERGAHINI AÇIKLIYORUZ

Yaşanan bu gerginliğin ardından bugün Rusya medyasında Türkiye’nin Libya’ya gönderdiği cihatçılar ile ilgili önemli iddialar yer aldı. Kremlin’e yakınlığı ile bilinen Federal Haber Ajansı (FAN) “FAN, Türkiye’den Libya’ya terör güzergahının detaylarını açıklıyor” başlıklı haberini duyurdu. 

‘CİHATÇILAR İZMİR’DE EĞİTİLDİ’

Haberde, Türkiye’nin Libya’ya göndermeyi planladığı 1200 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu cihatçıyı, Kuzey Suriye'den özel ulaşım koridrolarıyla İzmir yakınlarındaki eğitim kamplarına götürdüğü öne sürüldü.

‘MİSRATA ŞEHRİNE AKTARILDILAR’

FAN’ın haberinde, savaşçıların bir Libya havayolu şirketi tarafından, Halife Hafter’in Libya Ulusal Ordusu'na karşı mücadele edecekleri Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) katılacakları Misrata şehrine götürdüklerini aktarıldı. 

YİNE SADAT!

Haberde en dikkat çeken nokta ise ÖSO'culara ek olarak SADAT'tan 50 eğitmenin ve TSK eğitmenlerinin Libya'nın başkenti Trablus'a geldiğinin öne sürülmesi oldu.

‘KATAR FİNANSE ETTİ’

Haberde ayrıca Katar'ın, Libya’da savaşması için Suriyeli cihatçılara 2 bin dolar ödediği ve transfer edilmesine yardım ettiği iddia edildi.