Rusya Komünistleri Partisi: İşçi sınıfının Sovyetler döneminde kazandığı haklar yok edildi

Rusya Komünistleri Partisi: İşçi sınıfının Sovyetler döneminde kazandığı haklar yok edildi

Türkiye’ye yaptığı ziyaret esnasında İleri’ye konuşan Rusya Komünistleri Partisi Genel Sekreter Yardımcısı İlya Ulyanov, partisinin Rusya’daki politikasını “Sovyetler Birliği pratiğini sahiplenip yapılan hataları aşarak ilerlemeye çalışıyoruz” şeklinde aktarırken; Putin’in Rusya’daki politikasını “Ömür boyu iktidarda kalmayı hedefliyor” şeklinde yorumladı.

İzel Sezer - @izelsezer

Rusya Komünistleri Partisi Genel Sekreter Yardımcısı İlya Ulyanov Rusya’nın genel durumunu, emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarını, Putin’in Rusya’daki politikalarını ve Rusya’nın Suriye’deki konumunu İleri Haber’e değerlendirdi.

Türkiye’ye yaptığı ziyareti sırasında İleri’nin sorularını yanıtlayan Ulyanov, Rusya’da gündeme getirilen emeklilik yaşının 65’e çıkartılması tasarısının Putin’in popülaritesinin keskin bir şekilde düşüşüne yol açtığını dile getirirken; işçi sınıfının Sovyetler döneminde elde ettiği tüm kazanımların da yok edildiğini söyledi.

‘ON MİLYONLARCA İNSAN FAKİRLİK İÇİNDE YAŞIYOR’

Rusya’daki genel durumu ana hatlarıyla paylaşmanızı istesek neler söyleyebilirsiniz? 

Rusya’da genel durum tek kelimeyle özetlemek gerekirse acıklı. En temel sorun on milyonlarca insan fakirlik içinde yaşıyor. Resmi rakamlarla bu durumun üstü örtülmek istense de gerçek durum bu. İşsizlik had safhada, sağlık sistemi işlemiyor. En son gündeme gelen emeklilik yasası sosyal güvenliğin iflas noktasına geldiğini gösterdi. Moskova ve diğer şehirler ücret konusunda çok fazla farklılık göstermekte. Örneğin geçtiğimiz günlerde bölgesel bakanlardan birisi 3500 rubleyle (yaklaşık 275 TL) geçinilebileceğini iddia etti. Rusya çok büyük alana sahip bir ülke ve çoğu bölgede yoksulluk hüküm sürüyor. Son olarak gündeme getirilen emeklilik tasarısından sonra birçok bölgede protesto gösterileri düzenlendi. Getirilmek istenen tasarıyla prim günü sayısı arttırılmak isteniyor ve emeklilik yaşı 65’e çıkartılmaya çalışıyor. Kapitalizm koşullarında insanlarımız zaten anca bu kadar yaşıyor! 

‘EMEKLİLİK TASARISIYLA PUTİN’İN POPÜLARİTESİ KESKİN BİR DÜŞÜŞ YAŞADI’

Emeklilik tasarısıyla Putin’in popülaritesi keskin bir düşüş yaşadı, kamuoyu yoklamaları bunun 20 puan civarında olduğunu gösteriyor. Burada şunu da söylemek isterim ki Rusya Federasyonu Komünist Partisi bu tasarıyı referanduma götürmeyi mecliste teklif edebilirdi ama sistemin muhalefetteki operasyon partisi olarak bunu yapmadı. Çıkarılmak istenen yasaya göre insanlar doğacak, büyüyecek, çalışacak ve ölecek çünkü emeklilik için koşulan şartlara insanların çoğu ulaşamadan ölmüş oluyor, 65 yaşında emeklilik bu demek.

‘PUTİN ÖMÜR BOYU İKTİDARDA KALMAYI HEDEFLİYOR’

Rusya’da Putin’in politikaları nelerdir, nasıl görüyorsunuz?

Putin kendini gerçek bir yurtsever ve kurtarıcı olarak halka lanse edip, oligarklarla halk arasında kendisini dengeleyici olarak göstermeye çalışıyor ancak yaptığı her şey oligarkların lehine. Örneğin bahsettiğim emeklilik yasası bunu bir kez daha ortaya koydu. Diğer yandan Medvedev’le birlikte dönemsel görev devirleri yaparak ömür boyu iktidarda kalmayı hedefliyor.

‘MEDYADA GÖSTERİLENLE GERÇEKLERİN ALAKASI YOK’

İçerde güvenlik uygulamaları bahanesiyle toplumsal muhalefet unsurlarını baskı altına almaya çalışıyor. Bunda muhalefet görünümlü parayla beslenen işbirlikçilerin ve medyanın da payı var. Örnek vermek gerekirse son emeklilik tasarısını savunmak için medya kanalları halen çalışmakta olan yaşlı insanlarla röportajlar yaparak “Bakın ne kadar mutlular ve halen çalışmak istiyorlar” diye yayınladılar! Medyada gösterilenle gerçeklerin alakası yok ancak yoğun bir propaganda var.

‘İŞÇİ SINIFININ SOVYETLER DÖNEMİNDE KAZANDIĞI HAKLAR YOK EDİLDİ’

Peki işçi sınıfının ve emekçilerin ülkenizdeki genel durumu ve koşulları nasıl?

İşçi ve emekçilerin en temel sorunu işsizlik ve işsiz sayısı resmi istatistiklerde gizlenmeye çalışılsa da her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak ücretler düşük kalıyor, çalışma saatleri artıyor, koşullar kötüleşiyor. İnsanlar gelecek kaygısı içinde yarınlara güvensizlike bakıyorlar. Bölgeler arasındaki gelir dağılımı eşitsizliği had safhaya çıkmış durumda, işçi sınıfının Sovyetler döneminde kazandığı haklar yok edildi, büyük sendikalar devlet kontrolünde ve işçi sınıfının değil oligarkların etkisi altında. Tüm bunlara baktığımızda işçi sınıfı ve emekçilerin yoğun bir sömürü ve kuşatma altında olduğunu söyleyebiliriz.

‘SOSYALİZM DEVASA BİR KARA PROPAGANDAYA MARUZ KALDI’

Rusya Komünistleri Partisi olarak siz nasıl mücadele ediyorsunuz ve neler yapmayı planlıyorsunuz?

Biz en başta insanlara sosyalizmi anlatmaya çalışıyoruz çünkü 89’daki çözülmeden sonra sosyalizm her kötülüğün sorumlusu olarak gösterilmeye çalışıldı ve devasa bir kara propagandaya maruz kaldı. İnsanlara kapitalizmin hiçbir sorunu çözmediğini, aksine sorunları arttırdığını; eğitim, sağlık, ulaşım gibi temel ihtiyaçların ücretli hale geldiğini, çalışma şartlarının ağırlaştığını, ücretlerin düştüğünü göstermeye çalışıyoruz. Bir yandan da nasıl olsa değişmez fikrini kırmaya çalışıyoruz. Bunun için de her bölgenin kendine özgü sorunlarını tespit edip politika üretmeye çalışıyoruz. 

‘SOVYETLER BİRLİĞİ PRATİĞİNİ SAHİPLENİP YAPILAN HATALARI AŞARAK İLERLEMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Rusya’nın seksen beş bölgesinden sekseninde çalışma bürolarımız var. Elli bin parti üyesi yoldaşımızla, işçi sınıfı ve emekçi halkla bağ kurup politik hareketlenme sağlayarak örgütlenmek için mücadele ediyoruz. Sovyetler Birliği pratiğini sahiplenip yapılan hataları aşarak ilerlemeye çalışıyoruz. Son yerel seçimlerde beşi bölgesel meclislerde olmak üzere iki yüz civarında belediye meclis üyesi kazandık. Bir ekleme daha yapmam gerekirse sadece sistemin etkisini değil sistemden beslenen “muhalefetin” de etkisini kırmaya çalışıyoruz. 

‘HİÇBİR ÜLKENİN DİĞERİNİ SÖMÜRMESİNİ KABUL ETMEYİZ’

Son olarak Rusya’nın Suriye’deki konumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Biz emperyalizme kesin olarak karşıyız ve hiçbir ülkenin diğerini sömürmesini kabul etmeyiz. Ancak Suriye’de emperyalist güçlerin cihatçı teröristler eliyle yaptıkları operasyon ve yarattıkları terör ortamı karşısında Suriye’nin meşru hükümetinin davetiyle orada bulunan Rusya güçleri bu emperyalist planın bozulmasında katkı koydular. Suriye Devleti’nin yalnız bırakılması durumunda kurulması muhtemel bir cihatçı terör devleti engellenmiş oldu.