Rusya: Halep'e kimyasal saldırı yapıldı, Türkiye ile görüşeceğiz

Rusya: Halep'e kimyasal saldırı yapıldı, Türkiye ile görüşeceğiz

Rusya, Suriye'de cihatçı çetelerin Halep'e kimyasal saldırı düzenlediklerini söyleyerek Türkiye ile görüşeceklerini açıkladı. Halkın nefes almakta zorlandığı belirtiliyor.

Rusya, Suriye hükümetine karşı savaşan çetelerin Halep kentine klorin gazlı bombalı saldırı düzenlediğini öne sürdü. Moskova ayrıca olay nedeniyle ateşkesin garantörü olan Türkiye ile görüşüleceğini duyurdu.

8'İ ÇOCUK 46 KİŞİ KİMYASAL ZEHİRLENME TEDAVİSİ GÖRÜYOR

Açıklamada saldırının İdlib bölgesinden yapıldığı ve 8'i çocuk 46 kişinin kimyasal zehirlenme tedavisi gördüğü kaydedildi. Rus Genelkurmay Başkanı Igor Konaşenkov, "Yaralılardaki zehirlenme belirtileri de özellikle göz önüne alındığında, Halep'i bombalamak için kullanılan havan mermilerinin klorin gazı ile dolu olduğunu tespit ettik" dedi.

Suriye devlet televizyonu da kente yapılan saldırı sonucunda 50 kişinin yaralandığını duyurdu. Televizyon ayrıca yüzü maskeli yaralıların hastaneye kaldırılma görüntülerini yayınladı.

Devlet ajansı SANA ise sağlık birimlerini kaynak göstererek, iki ayrı bölgeye yapılan gazlı saldırının halkta nefes alma sorunlarına yol açtığını söyledi. Diğer yandan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Şam ordusunun İdlib'e yaptığı saldırılarda iki kadın ve yedi çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye ve Rusya 17 Eylül'de Soçi kentinde mutabakata varmış buna göre İdlib'de bir tampon bölge belirlenmişti. Suriye hükümeti ve cihatçı gruplara ait olan ağır silahlar cephe hattından çekilmişti.

Anlaşma kapsamında garantör ülkeler Türkiye ve Rusya, sorumlu bulundukları silahsızlanma bölgesinde koordineli devriyeler gerçekleştiriyor.