Rusya: ABD Suriye ordusunun ateşkes ilan ettiği İdlib'i vurdu

Rusya: ABD Suriye ordusunun ateşkes ilan ettiği İdlib'i vurdu

Rusya, ABD'nin Rusya ve Türkiye'ye bildirmeden Suriye ordusunun önceki gün tek taraflı ateşkes ilan ettiği İdlib'e hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

ABD, Suriye ordusunun önceki gün ateşkes ilan ederek hava saldırılarını durduğu İdlib'e hava saldırısı düzenledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hava saldırısında İdlib'e yakın Maarat Misrin kasabasında en az 40 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Suriye ordusu, son günlerde operasyonlarını yoğunlaştırdığı ve Türkiye’nin en az bir gözlem noktasının çatışma bölgesinde kaldığı İdlib’de 30 Ağustos günün tek taraflı ateşkes ilan etti.

Euronews'un aktardığına göre ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM); İdlib'in kuzeyinin "El kaide militanları için güvenli bölge" haline geldiğini öne sürerek hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. CENTCOM sözcüsü Yarbay Earl Brown açıklamasında, "Bu operasyon ABD vatandaşlarını, ortaklarımızı ve masum sivilleri tehdit eden saldırılardan sorumlu El Kaide liderlerini hedef aldı" ifadelerine yer verdi. Açıklamada "Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla, Suriye'yi güvenli bir sığınak olarak kullanmalarını önlemek için aşırılık yanlılarını hedef almaya devam edeceğiz” denildi.

'ABD TÜM MUTABAKATLARI İHLAL ETTİ'

Sputnik'te yer alan habere göre Rusya'nın Suriyeli Tarafları Uzlaştırma Merkezi de ABD'nin dün (31 Ağustos) saat 15:00 sularında Rusya ve Türkiye'ye bildirimde bulunmadan İdlib'in Maaret-Misrin ve Kafer-Haya yerleşimlerine hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Suriye ve Rusya'ya ait güçlerin ateşkese uyduğu savunulan açıklamada ABD'nin bu saldırıyla daha önce varılan tüm mutabakatları ihlal ettiği ifade edildi. Merkez, saldırı sonucunda can kaybının ve yıkımın meydana geldiğini bildirdi.

Şam yönetiminin en güçlü müttefiki olan Rusya’dan yapılan açıklamaya göre, Suriye ordusu 31 Ağustos sabahı saat 06.00’da başlamak üzere, İdlib’deki çatışmasızlık bölgesi dahilinde tek taraflı ateşkes kararı almıştı.