Ruhi Su'nun ölümünün 34. yılı

Ruhi Su'nun ölümünün 34. yılı

Usta sanatçı Ruhi Su'yu ölümünün 34. yıldönümünde sevgi ve özlemle anıyoruz.

İleri Haber

20 Eylül 1985 tarihinde hayata veda eden çok sesli müziğimizin öncülerinden Usta sanatçı Ruhi Su'yu ölümünün 34. yıldönümünde sevgi ve özlemle anıyoruz...

RUHİ SU: MÜCADELENİN BESTECİSİ

1912 Van’da doğan Ruhi Su, 1936 Ankara Müzik öğretmen okulunu, 1942 Ankara Devlet Konservatuarı opera bölümü bitirdikten sonra, Devlet Opera ve Balesi'nde çalışmaya başladı. Su, sosyalist kimliği nedeniyle 1952-1957 yılları arasında hapse girdi. 5 yıl cezaevinde yatan, 20 ay Konya’nın Çumra ilçesinde polis gözetiminde kalan sanatçının, Ankara Devlet Operası'ndaki işine son verildi. 1975 yılında “Dostlar Korosu”nu kurdu.

TÜRKÜLERİ ŞEHRE TAŞIYAN SANATÇI

Geçtiğimiz yıl yapılan anma töreninde, usta sanatçının oğlu Ilgın Su, babasının 30. ölüm yıldönümü için duygularını paylaşırken, “Müzik dinleyicileri için bir özlem anı yaşanacağına inanıyorum. Ruhi Su sanatta pek çok ilke imza atmıştır. İşe türküleri araştırmak ve derlemekle  başlayıp, kendi aldığı klasik eğitimin formlarına göre türküleri yorumlamış ve günümüze kazandırmıştır. Ayrıca, kırsal kesimin türkülerini, yeni gelişmekte olan şehir insanlarına, farklı sınıflara taşımıştır. Bana göre daha da önemlisi, müzikte türkülerin daha anlaşılabilir bir Türkçe ile söylenebilmesini sağlamasıdır.” şeklinde konuşmuştu. 

CENAZE TÖRENİ 12 EYLÜL’ÜN İLK KİTLESEL EYLEMİ OLDU

Ruhi Su, 12 Eylül yönetiminin engellemeleri yüzünden yurtdışında tedavi şansı bulamadı ve 20 Eylül 1985'te yaşamını yitirdi. Su'nun cenaze törenine binlerce kişi katıldı ve cenaze 12 Eylül döneminin ilk büyük kitle gösterisi haline dönüştü. Naaşı Şişli Cami'nden itibaren kitlenin omuzlarına alınarak, türküler ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçildi. Kitlenin önü İETT garajı önünde o dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürü ve Asayişten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ağar yönetimindeki polis tarafından kesildi. Kitle, uyarıları dinlemeyip zayıf polis barikatını aşarak yürüyüşüne devam etti. Kalabalık, Mecidiyeköy'den katılımlarla birlikte on binlere ulaştı. Cenaze töreni sırasında gözaltına alınan 163 kişi İstanbul siyasi şubede ve 1'nci Ordu Cankurtaran Trafik İnzibat Bölüğüne ait eski bir binada 15 gün süreyle gözaltında tutulduktan sonra Sıkıyönetim Komutanlığı'nca serbest bırakıldılar.

DAHA FAZLA