RTÜK, Kuran'ı referans göstererek ceza kesti

RTÜK, Kuran'ı referans göstererek ceza kesti

RTÜK, “7 Kocalı Hürmüz”de geçen şarkı hakkında Kuran'ı referans göstererek rapor hazırladı, kanala 1 milyon TL’nin üzerinde ceza kesileceği öğrenildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK); TV8'de yayınlanan ‘Yetenek Sizsiniz’ adlı programda söylenen “7 Kocalı Hürmüz” şarkısı hakkında rapor yazdı. Diyanet'in fetvasını andıran raporda, Kuran referans gösterildi. Kanala 1 milyon TL’nin üzerinde ceza kesileceği öğrenildi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, RTÜK, “7 Kocalı Hürmüz”de yer alan şarkı nedeniyle ceza kesti. TV8'deki 'Yetenek Sizsiniz” programında sahne alan dans grubunun gösterisi sırasında çalan ve “Gökten yağmur gibi herif yağacak, kızlar şükredin Allah Baba’ya” ifadelerini içeren şarkı hakkında “Toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı” denildi.

Programın 27 Aralık 2017 tarihli bölümünde sahneye çıkan “Ottoman Tiyatral Dans Grubu”, Sadık Şendil’in kaleme aldığı “7 Kocalı Hürmüz” eserinde de yer alan “El Hubb” şarkısı eşliğinde performans sergiledi. Dans grubunun gösterisi, RTÜK raporunda, “Bir sahne dolusu kadın dansçı, şiddetli bir biçimde erkek arzulayan, yatsıdan sonra yağmur duasına çıkar gibi dama çıkıp, bu istekleri için Allah’a dua edip yalvaran, duaların kabul edilmesi neticesinde de ‘Allah Baba’ya şükreden kadınları teatral bir biçimde canlandırmışlardır. Bu içerikte Allah; erkeksizlikten hayati düzeyde etkilenmiş kız evlatların bu yoksunluğunu erkek bolluğu ile giderecek erkek bir tanrıya, lütufkâr ve hoşgörülü bir babaya benzetilmektedir” ifadeleri ile yer aldı.

Raporda, “Kuranı Kerim’de, Allah’ın cinsiyet, doğurma ve doğurulma gibi insana ve diğer varlıklara atfedilen özelliklerden münezzeh olduğu açıkça ve mutlak bir biçimde belirtilmektedir. Allah’a ‘baba’ atfında bulunulması, Yahudilik ve Hıristiyanlık’ta bulunan; ancak Kuran’da küfür ve şirk olarak eleştirilen bir durumdur” denildi.

KURAN REFERANS GÖSTERİLDİ: ‘TEVHİDE AYKIRI’

Raporun sonunda, “Çoğunluğun Müslüman olduğu ülkemizde, Kuranı Kerim’deki temel inanç esası olan Tevhid’e aykırı olan, ‘Allah baba’ tabirinin milyonların izlediği bir yarışma programında, diğer dinlerden etkileşimle zikredilmesi ve Müslümanlar açısından kutsal olan bir durumun eğlenceye vesile yapılarak hafife alınması suretiyle ihlal oluştuğu değerlendirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

TV8’in, “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırılık” iddialarıyla cezalandırılmasına oy çokluğu ile karar verildi. Karar üzerine kanala 1 milyon TL’nin üzerinde ceza kesileceği öğrenildi.

[ih2]

RTÜK daha önce de aynı yarışma programında çocukların dans gösterisine 1 milyon lira ceza kesmişti. RTÜK'ün AKP’li üyeleri, yaşları 7 ile 11 arasında değişen çocukların şortla dans etmesini ‘tahrik edici’ bulmuştu.