RTÜK, Elazığ depremine ilişkin gelişmeleri haber yapan televizyon kanallarına ceza kesti

RTÜK, Elazığ depremine ilişkin gelişmeleri haber yapan televizyon kanallarına ceza kesti

RTÜK Elazığ depreminin ardından yaşanan gelişmeleri haber yapan televizyon kanallarına, yayın ilkelerine uymadıkları ve siyasi iktidar hakkında yanıltıcı haber yaptıkları iddiasıyla para cezası verdi. 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK); Elazığ Depremi'nde 41 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı ve çok sayıda binanın yıkılmasına yönelik yaptığı haberler nedeniyle FOX, KRT, Halk TV, Tele 1, TV 5 ve Habertürk'e idari para cezası kesti. Yapılan haberlerde deprem vergilerinin akıbeti sorulan televizyon kanallarına ilişkin verilen RTÜK kararında, siyasi iktidar hakkında yanıltıcı olduğuna yönelik iddialarda bulunuldu.

BirGün’den Dilan Esen’in haberine göre; RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, kanallara verilen cezaların nedenleri şöyle:

-Fatih Portakal'ın, Türkiye'nin Akdeniz'deki egemenlik faaliyetleri hakkında 6 Ocak'ta yayınlanan haberlerde Türkiye'yi 'sömürgeci' ilan ettiği ileri sürüldü. Üst Kurul, FOX'a 'ağır idari para cezası' müeyyidesi uyguladı.

-KRT kanalında yayınlanan yorumların halkı sorumlu yayıncılık anlayışıyla bilgilendirmediği, izleyicilerde korku, panik, endişe ve karamsarlık duyguları oluşturacak nitelikte olduğu öne sürüldü.

-Ceviz Kabuğu programında, depremle ilgili izleyicilerde korku ve panik oluşturacak nitelikte yayın yapıldığı gerekçesiyle Halk TV'ye de para cezası uygulandı.

-'Sorumlu habercilik anlayışından uzak bir şekilde halkta korku ve panik yaratan iftira niteliğindeki deprem yayınları' gerekçesini öne sürerek Tele 1, TV 5 ve Habertürk'e de idari para cezası verildi.

İKTİDAR HAKKINDA YANILTICIYMIŞ!

Deprem uzmanlarının görüşleri ile AKP’nin 2007 yılında, deprem konseyini lağvetmesinin hatırlatılmasının suç unsuru sayıldığı karara göre verilen cezanın ne kadar olduğu ise açıklanmadı. RTÜK’ten yapılan açıklama şu şekilde oldu:

“Deprem özel yayını özenle incelenmiş olup, yayın boyunca kriz zamanı habercilik etiğinden uzak, siyasi iktidar hakkında yanıltıcı, kriz zamanı haber alma hakkını kullanmak isteyen izleyicide panik ve korku yaratacak şekilde yayın yaptığı kanaatine varılmıştır."