RTÜK Başkanı'ndan kanallara 'özel hat' üzerinden tehdit: 'Yangınları göstermeyin, yoksa en ağır cezayı veririm'

RTÜK Başkanı'ndan kanallara 'özel hat' üzerinden tehdit: 'Yangınları göstermeyin, yoksa en ağır cezayı veririm'

Taşcı, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla, 7 gündür süren yangınların televizyon kanallarında gösterilmesinin RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin tarafından tehditle engellenmeye çalışıldığını duyurdu.

İleri Haber

RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşcı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in 'özel hat' üzerinden televizyon yöneticilerin arayarak, “Yangınları göstermeyin yoksa size en ağır cezayı veririm” şeklinde tehdit ettiğini duyurdu.

Türkiye’de 28 Temmuz’da başlayan orman yangınları birçok noktada hala kontrol altına alınamadı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kontejanından üyesi İlhan Taşcı, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla, 7 gündür süren yangınların televizyon kanallarında gösterilmesinin RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin tarafından tehditle engellenmeye çalışıldığını duyurdu.

‘ÖZEL HAT ÜZERİNDEN TEHDİT EDİYOR’

Taşcı, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye yangın yerine dönmüş, ciğerlerimiz yanarken RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin “özel hat” üzerinden televizyon yöneticilerini tehdit etti!!! Şahin gönderdiği mesajda televizyon yöneticilerine “yangınları göstermeyin yoksa size en ağır cezayı veririm” diye tehdit savuruyor"

RTÜK'TEN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin RTÜK'ten bir açıklama yapıldı. Açık tehdidin 'etik ilkeleri' kapsamında olduğu öne sürülen açıklamada, "Bugün ülkemizdeki yayıncı kuruluşlara ilettiğimiz mesaj yayıncı kurumların tepe yöneticilerine 'kişiye özel' olarak gönderilmiştir. Mesaj, diyalog çabamızın bir parçası olarak gizli ve saklı olmayan ilgili Kanun maddelerinin ve yayıncılık etik ilkelerinin hatırlatmasıdır" denildi ve 'RTÜK'ün medya kuruluşlarını, tarafların imza altına aldığı 'Yayıncılık Etik İlkeleri' çerçevesinde uyarması kadar doğal bir şey olmadığı' iddia edildi.

Açıklamada 'Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkeleri'nin yayıncıların ortak imzasıyla kabul edildiği belirtildi ve 20 maddeden oluşan ilkeler de sıralandı. Açıklama şöyle devam etti:

"Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkeleri”nin 15. Maddesi yani 'Savaş, terör amaçlı saldırı, doğal afet ve benzeri olağanüstü durumların ortaya çıkardığı kriz zamanlarında sağduyulu ve sorumlu davranmak; toplumda korku ve infial oluşturabilecek yayınlardan kaçınmak' bölümü tüm yayıncılarımız tarafından kabul görmüş ve imzalanarak kayıt altına alınmıştır. Hal böyleyken bu hatırlatmaları yapmayı, farklı yerlere çekme çabalarını art niyet olarak görüyoruz."

Açıklamada "Kişiye özel gönderilen mesaj içeriği de bazılarının dediği gibi asla bir tehdit değildir. Bunun sansür olarak anlaşılması ilginçtir" de denildi.