RTÜK Başkanı, CHP'li Faruk Bildirici’nin danışmanına soruşturma açıp görev yerini değiştirdi

RTÜK Başkanı, CHP'li Faruk Bildirici’nin danışmanına soruşturma açıp görev yerini değiştirdi

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen yeni üyesi Faruk Bildirici’nin danışmanı Neriman Saraçoğlu hakkında, RTÜK Başkanı tarafından “Personeli idareye karşı kışkırtmak” iddiasıyla soruşturma açılarak başka bir daireye görevlendirildi.

Televizyonlarda kadına yönelik şiddet sahnelerine karşı şikayetleri gündeme almayan RTÜK’te şimdi de danışman krizi ortaya çıktı. RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen yeni üyesi Faruk Bildirici’nin danışmanı Neriman Saraçoğlu hakkında “Personeli idareye karşı kışkırtmak” iddiasıyla soruşturma açılarak başka bir daireye görevlendirildi. RTÜK tarihinde ilk defa bir danışmanın başka yere görevlendirildiği belirtiliyor.

RTÜK'ün şikayetleri umursamamasına gelen tepkiler üzerine aylardır bekleyen dosyalar arasından Fox TV’de yayınlanan Yasak Elma dizisi seçilerek üst kurula getirildi. Dizide “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik ve istismar eden” görüntüler nedeniyle oy birliğiyle yaptırım uygulanması kararı çıktı. Ancak tartışma sosyal medyaya da yansıdı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, CHP kontenjanından seçilen RTÜK Üyesi Faruk Bildirici’ye “Biz, RTÜK olarak bu yeni seçilen üyemize artık serbest meslek mensubu değil kamu kurumu üyesi olduğunu anlatamadık. Kendisini ciddiyete ve asıl işi olan kurum üyeliği yapmaya ve varsa insafa davet ediyorum. RTÜK’te hiç bir dosya RTÜK Başkanı’nın çekmecesinde beklemez” dedi. 

DANIŞMANLIKTAN ALINIP ULUSLARARASI İLİŞKİLER DAİRESİ'NE VERİLDİ

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, tartışma sosyal medyada kalmadı. RTÜK üyeliğine seçilen Faruk Bildirici, personelle tanışmak için danışmanı Neriman Saraçoğlu ile daireleri gezmişti. Bu ziyaretler sırasında Saraçoğlu’nun “İdareyle bir sorununuz olursa bizimle paylaşın” dediği iddiasıyla hakkında “Personeli idareye karşı kışkırtma” gerekçesiyle soruşturma açıldı. Saraçoğlu danışmanlık görevinden alınarak Uluslararası İlişkiler Dairesi'ne uzman olarak görevlendirildi. Bu olayla birlikte ilk defa bir RTÜK üyesi danışmanının RTÜK başkanı tarafından görevden alındığı belirtiliyor. 

'EKRANLARI ŞİDDETTEN ARINDIRMAK İÇİN HAREKETE GEÇMELİ'

RTÜK’ün CHP ve HDP’li üyeleri televizyonda şiddeti özendirici görüntülere karşı yapılan şikayetlerin gündeme alınmasını istediler. CHP’li Üst Kurul Üyesi İlhan Taşcı yazdığı dilekçede, RTÜK’ün fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddetin değişik kanallarda, farklı içeriklerle yayınlandığına dikkat çekti. Taşçı, “Toplumda giderek yaygınlaşan, görünürlüğü artan şiddete karşı çözüm noktasında tek başına yeterli olmamakla birlikte kendi yasal sorumluluğu açısından RTÜK bir dakika dahi beklemeksizin ekranları şiddetten arındırmak için yalnızca cezalandırma yöntemiyle de sınırlı kalmayacak biçimde harekete geçmelidir. RTÜK’ün genelde şiddet, özelde kadına, güçsüze, dezavantajlı gruplara karşı her türlü şiddetle savaşıma girmesi hem hukuki sorumluluğudur, hem de toplumun Üst Kuruldan beklentisidir. Bu kapsamda hareket edilirken, yalnızca şiddeti değil, aynı zamanda şiddeti körükleyen toplumsal unsurları da televizyonlardan temizlemek gerekmektedir” dedi. 

ÜRKÜT: ALTI AY SONRA YAPTIRIM ÇÖZÜM DEĞİL

HDP’li Üst Kurul Üyesi Ali Ürküt de yaptığı açıklamada, “Şiddet içeren dizi ve yayınlara, yayıncı kuruluş ayrımı gözetmeksizin yaptırım uygulanmalıdır. Sadece bir kuruluşta yayınlanan bir diziye altı ay geçtikten sonra yaptırım uygulamakla bu soruna çözüm getiremeyiz. Şiddet içeren ne kadar dizi varsa, hangi kuruluşta yayımlandığına, kime yönelik olduğuna bakılmaksızın ivedilikle Üst Kurul gündemine getirilmeli ve gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır. RTÜK üzerine düşen görevi yapmalıdır. 'Şu kanal sana yakın, bu kanal bana yakın, şuna yaptırım uygulayalım, buna uygulamayalım' gibi siyasi yaklaşımlar, Üst Kurulun tarafsızlığını tartışılır hale getirecektir. Ekranı şiddetten arındırmak Üst Kurulun temel görevleri arasında yer almalıdır” dedi. 

DAHA FAZLA