RTÜK basın özgürlüğünü geliştirmek için 3,6 milyon Euro fon alacak

RTÜK basın özgürlüğünü geliştirmek için 3,6 milyon Euro fon alacak

Her fırsatta yerli ve milli vurgusu yapan, "Fon alıyorlar, bu bir milli güvenlik sorunudur" diyerek muhalif medyayı hedef gösteren RTÜK, Hollanda'dan, “Avrupa Standartlarıyla Uyumlu Olarak İfade Özgürlüğü ve Basın Özgürlüğünün Geliştirilmesi” başlıklı projesi ile 3,6 milyon Euro (yaklaşık 36 milyon TL) fon alacak.

Sendika.org’un haberine göre; Oda Tv’nin ABD merkezli Chrest Foundation vakfından fon alan Medyascope’u hedef gösteren haberinin ertesi günü Fahrettin Altun medyaya yönelik yeni bir yasal düzenleme ihtiyacından söz etmiş, AKP’nin trol ekipleri söz konusu haberleri yapanlar dahil fon alan ya da almayan bütün muhalif medyayı #fondaş medya etiketiyle hedef göstermeye başlamıştı. Altun’un ardından RTÜK devreye girerek medyayı “yerli ve milliler” ile “dışarıdan fon alanlar” şeklinde kategorize ederek “milli güvenlik sorunu” ilan eden bir açıklama yayımlamıştı.

FAHRETTİN ALTUN’DAN SONRA RTÜK DE PASI ALDI: FON TARTIŞMASI BAHANESİYLE MUHALİF MEDYA “MİLLİ GÜVENLİK SORUNU” İLAN EDİLİYOR

RTÜK açıklamada 15 Temmuz kontrgerilla içi çatışmasına da “Son örneğini 15 Temmuz’da gördüğümüz üzere dış bağlantıları bulunan hain girişimler tezgâhlanmakta yetmezse huzur ve güven ortamını zedeleyebilmek için bambaşka formüller devreye sokulmaktadır. Türkiye’yi dışarıdan dizayn etme çabasında olanların kullandığı en önemli argümanların başında da maalesef medya gelmektedir. Basın özgürlüğü adı ve görüntüsü altında Türkiye düşmanlığı şifreleri üretilmekte ve algı operasyonlarıyla negatif propagandalar topluma pompalanmaktadır” sözleriyle değinerek dış güçler söylemiyle, muhalif medya üzerinden yabancı kaynakların ülke içi dengelere müdahale ettiğini iddia etmişti.

2003 YILINDA HOLLANDA’DAN FON

Fon desteği ile yayın hayatını sürdüren medya kuruluşlarını potansiyel milli güvenlik tehditi olarak niteleyen yerli ve milli RTÜK’ün de çeşitli yabancı kaynaklardan destek aldığı ortaya çıktı. Bu fon desteğinin en bilineni 2003 yılında Hollanda hükumeti başvurulan ve Katılım Öncesi Projeler Programı (MATRA) kapsamında kabul edilmiş ve Hollanda’daki Görsel-İşitsel Medyanın Sınıflandırmasından Sorumlu Enstitünün (NICAM) desteğiyle akıllı işaret sistemi geliştirildi. Geliştirilen sistem halen televizyon yayınlarında kullanılmakta.

AB’DEN 36 MİLYON TL FON

RTÜK’ün 5 yıllık yol haritasının belirlendiği 2019-2023 Stratejik Planı, 07.11.2018 tarihli Üst Kurul toplantısında o dönem Üst Kurul Üyesi olan ancak şu anda Üst Kurul Başkanlığı görevini yürüten Ebubekir Şahin’in de olumlu oyu ile kabul edildi.

Söz konusu planda Stratejik Amaç 5.2.4. başlığı altında yer alan kurumsal hedefler arasında, “Kurum çalışanlarının AB, TÜBİTAK vb. fonlarından faydalanabilmek için proje temelli çalışma üretmesini sağlamak.” sayıldı.  13.11.2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına sunuldu. Onay verilen Stratejik Plan, RTÜK’ün alacağı tüm kararlarda bağlayıcı hale geldi.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) Başkanlığının resmi internet sayfasında açıkladığı bilgilere göre RTÜK, “Avrupa Standartlarıyla Uyumlu Olarak İfade Özgürlüğü ve Basın Özgürlüğünün Geliştirilmesi” başlıklı bir projesi ile Avrupa birliğinden fon alacak.

Söz konusu anlaşma öncesinde Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan 2020 Türkiye Raporu’nda RTÜK’e dair “RTÜK’ün bağımsızlığının olmadığına ilişkin genel endişeler nedeniyle, bu durum, internet ortamında yayın yapan bağımsız yayın kuruluşlarının medya özgürlüğüne ilişkin ciddi endişelere sebep olmuştur.” tespiti yer alıyor.

Finansman anlaşması imzalandıktan sonra Avrupa Birliği’nin 3,6 milyon Avro (yaklaşık 36 milyon TL) fon sağlayacağı, Avrupa Konseyin yürüteceği ve RTÜK’ün yararlanacağı bu projenin amaçları arasında:

Dijital çağda gazetecilerin ve diğer medya aktörlerinin Avrupa standartları bağlamındaki rolleri üzerine seminerler düzenlenmesi

Kolluk kuvvetleri ve yargı mensuplarına yönelik Avrupa standartları bağlamında medya mensuplarının ve gazetecilerin haklarına ilişkin seminerler düzenlenmesi

Düzenleyici kurum ve kuruluşlara yönelik gazetecilerin ve diğer medya aktörlerinin Avrupa standartları bağlamındaki rolleri ve demokratik bir toplumdaki haklarına ilişkin eğitimler düzenlenmesi

Düzenleyici kurum/kuruluşlar, STK’lar ve medya çalışanları arasında sürdürülebilir diyaloğu temin etmek üzere yuvarlak masa toplantıları düzenlenmesi ve sürdürülebilir bir iletişim platformu oluşturulması

Medya mensupları için Avrupa Konseyi standartları bağlamında rehberler hazırlanması yer alıyor.