RTÜK, AYM kararını tanımadı: Yolsuzluk haberlerine konulan yasak sürüyor

RTÜK, AYM kararını tanımadı: Yolsuzluk haberlerine konulan yasak sürüyor

AYM'nin yolsuzluk haberlerinin yasaklanmasına ilişkin 'hak ihlali' kararına rağmen, RTÜK tarafından bu yasak halen sürüyor. Konuyla ilgili başvuruda bulunduğunu belirten RTÜK üyesi Bildirici, "AYM’nin kararına rağmen bu yasak kararı halen RTÜK sayfasında medya hizmet sağlayıcıların dikkatine sunuluyor" dedi.

AYM’nin 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesini ‘hak ihlali’ olarak değerlendirmesi, RTÜK tarafından tanınmadı. Yasak kararı halen kurumun web sayfalarında yer alırken, RTÜK üyesi Faruk Bildirici konuyla ilgili başvuruda bulundu. Bildirici, “AYM’nin kararına rağmen bu yasak kararı halen RTÜK sayfasında medya hizmet sağlayıcıların dikkatine sunuluyor” dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Faruk Bildirici, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından yayın yasağı konmasına gerek olmadığı kararı verilen AKP’li eski bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında 17-25 Aralık yolsuzluk haberleri üzerindeki yasağı halen kaldırmadı.

Bakanlara ilişkin haberlerdeki yasak kararının halen RTÜK'ün yasaklamalarla ilgili web sayfasında bulunduğunu belirten RTÜK üyesi Faruk Bildirici, yasağın kaldırılması için başvuru yaptı.

Bildirici şu açıklamalarda bulundu:

"AYM, eski bakanlar Çağlayan, Güler, Bağış ve Bayraktar hakkında TBMM Araştırma Komisyonuna verilen ifade ve belgelerle ilgili 25/11/2014 tarihli yayın yasağı kararını iptal ederken keyfi yasak olmayacağı ve yayın yasağının kanunilik koşuluna uyması gerektiğini vurgulamıştı.

RTÜK’ün artık hükümsüz kalan Ankara 7.Sulh Ceza Hakimliği’nin yayın yasağı kararını web sayfasından silmesi gerekir. Ancak başvuruma henüz olumlu yanıt alamadım. AYM’nin kararına rağmen bu yasak kararı halen RTÜK sayfasında medya hizmet sağlayıcıların dikkatine sunuluyor.

Zaten mayıs ayından beri mahkemelerin yasak kararları, başlığı dışında gizli ve şifreli olarak RTÜK sayfasına konuluyor; yasaklar da yasaklanıyor. Bu da doğru değil. Yayın yasakları, isimler kapatılarak açıkça yayımlanmalı. Mahkeme kararları gizli olamaz."

 

DAHA FAZLA