Roboski Katliamı'nın üzerinden 9 yıl geçti: Sorumlular hala adalet önüne çıkarılmadı

Roboski Katliamı'nın üzerinden 9 yıl geçti: Sorumlular hala adalet önüne çıkarılmadı

Roboski Katliamı'nın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen katliamın sorumluları hala adalet önüne çıkarılmadı.

İleri Haber

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski Köyü’nde, 28 Aralık 2011’de ailelerinin geçimini sağlamak için sınır ticareti yapmakta olan ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 34 insanın, 28 Aralık 2011 günü Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait savaş uçaklarından atılan bombalarla katledilmesinin üzerinden tam 9 yıl geçti.

Gece saat 21.39 ile 22.24 arasında TSK tarafından Irak sınırından geçen köylülere 4 bomba atıldı. Grupta çocukların da olduğu 38 köylü ve en az 50 katır bulunuyordu. Bombardıman sonucu 34 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden 19’u çocuktu. Hayatını kaybedenlerin yarısından fazlası Encu ailesindendi.

Katliam, gece boyunca ve sabah saatlerinde haber kanallarında yer almadı. Ana akım medya, ertesi gün Genelkurmay Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan duyuruya kadar konuya yer vermedi.

Ölenlerin bedeni yanık ve parçalanmış haldeydi. Köylüler kendi cenazelerini kendileri taşımak zorunda kaldı. Battaniyelere sarılmış cenazeler katırlarla kilometrelerce taşındı.

AKP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KATLİAMI İTİRAF ETTİ

Katliamın hemen sonrasında AKP tarafından dünyaya “Hakkari’nin Uludere ilçesinin Ortasu köyü ile Irak toprakları içerisinde bulunan bir yerdeki gruba ‘terörist’ zannedilerek Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından saldırı düzenlenmiştir…” şeklinde duyurulan olayla ilgili Hükümet adına ilk açıklamayı yapan dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in “Bilgiler terörist değil kaçakçı oldukları yönünde…Eğer yapılan bir hata, yanlış, kusur varsa, hukuk devleti mantığı içerisinde bu tespit edilecektir ve şüphesiz ki bunun gereği ne ise bu yapılacaktır. Bu insanların yüzde yüz kaçakçılık yaptıkları tespit edilse bile onların bombalanmaları gerekmiyor” ifadeleriyle itiraf ettiği katliamın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen katliamın sorumluları adalet önüne çıkarılmadı.

GÖRMEZDEN GELİNEN KATLİAM

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, bombardımanla ilgili soruşturma başlatıldı. 8 Ocak 2012’de Albay Hüseyin Onur Güney açığa alındı.

Katliamın ardından çoğu AKP’li üyelerden oluşan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun hazırladığı raporda, ‘Kasıt yok. Sivil idare ile askeri yetkililer arasında koordinasyonsuzluk var’ denildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma kapsamında Haziran 2013’te görevsizlik kararı vererek, dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına gönderdi. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı da, 7 Ocak 2013’teki gerekçeli kararında, “Gerek şüphelilerin gerekse olayda görev yapan diğer TSK personelinin, TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görevin gereklerini yerine getirdikleri, görev gereklerini yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri, dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığı anlaşıldı” diyerek takipsizlik kararı verdi.

Takipsizlik kararına ailelerin itirazı da 20 Haziran 2014 tarihinde reddedildi. Aileler, ‘Ölenler arasında PKK mensupları vardı’ diyen Genelkurmay Başkanı Necdet Özel hakkında suç duyurusunda bulundu. 1108 avukat Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu. İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine yaşamını yitiren 34 kişinin yakını olan 281 kişi adına Ağustos 2016'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bireysel başvuru yapıldı. AİHM Roboski için yapılan başvuruyu ‘2 gün gecikti’ diyerek reddetti.

Bu süreçte Roboski davasının da avukatlarından olan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’da öldürüldü.

AİLELER, TAZMİNATI REDDETTİ

Erdoğan, katliam sonrası ailelere tazminat vereceklerini açıkladı. Ailelerse "Kan parası değil, katillerin cezalandırılmasını istiyoruz" diyerek tazminatı reddetti. Erdoğan'ın tazminata ilişkin sözleri şöyleydi:

"Uludere’de yakınlarını kaybeden kardeşlerimizin yaralarını sarmak, acılarını bir nebze olsun hafifletmek üzere terör tazminatı ödemesini hızlandırdık ve hayatını kaybeden her bir kardeşimiz için yasal 23 bin 150 lirayı Şırnak Valiliğimiz emrine gönderdik. Buna ek olarak Başbakanlık hesaplarından yine hayatını kaybeden her kardeşimiz için 100 bin Türk Lirası’nı da Şırnak Valiliğimiz emrine tahsis ettik. Yani şu an itibariyle her aileye 123 bin TL ödüyoruz. Amacımız acıları hafifletmek, yaraları sarmak, gönülleri kazanabilmektir."

YİNE ROBOSKİ YİNE CİNAYET

Roboskiye adalet sağlanmadı ama 29 Mayıs 2016 günü saat 21.30'da yine aynı yerde, yine sınır ticaretinden dönen Roboskili köylüler, Gülyazı Alay Komutanlığından atılan havan topları ile vuruldu ve bu saldırı sırasında Vedat Encü ve Yılmaz Encü can verirken, Suwar Encü ile İbrahim Encü yaralandı.