Rize Valiliği İkizdere halkını suçladı, Mustafa Cengiz'e sahip çıktı: 'Ülkemiz için çok önemli bir proje'

Rize Valiliği İkizdere halkını suçladı, Mustafa Cengiz'e sahip çıktı: 'Ülkemiz için çok önemli bir proje'

Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencere Vadisi’nin Cengiz İnşaat’ın yağmasına açılmasına, taşocağı ve diğer yıkım projeleriyle yok edilmesine karşı direnen köylüler bugün de dağları, bayırları aşarak nöbet alanlarına ulaştı.

Rize’nin İkizdere ilçesinde yurttaşlar, İşkencedere Vadisi'ne Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı direniş başlattı.

Talana ve yağmaya karşı yaşam alanlarını savunan yurttaşların nöbeti 4'üncü gününe girdi.

Pandemi bahanesiyle ilan edilen sokağa çıkma yasağını tanımadıklarını belirten köylüler bugün de tüm engelleri aşarak şirketin iş makinelerinin girmesini engellemek için nöbet alanına ulaştı.

JANDARMADAN ENGELLEME GİRİŞİMİ

Direnişin 4'üncü gününde jandarma köylülerin dışarıya çıkmalarını engellemek için evlerinin bahçelerine kadar girdi.

Köy halkı jandarma ablukasını dağlardan ve bayırlardan yürüyerek nöbet alanına ulaşarak aştı.

Köylüler, “Çek askerini geri. Biz buraya ölmeye geldik zaten anlamıyor musunuz? Öldürün bizi rahatlayın” diyerek tepkilerini dile getirdi.

 

JANDARMA SALDIRISI: HALKA SİLAH ÇEKTİLER!

Direniş alanındaki yurttaşlar iş makinelerini çalıştırmadı. Yurttaşlara, iş makinelerinin alandan çekileceği söylenirken, kendilerinin de alandan çekilmesi istendi. Alandan çekilmeye hazırlanan İkizderelilere jandarma tarafından gazlı saldırıda bulunuldu. Bu sırada kalkanlarla kitleyi ablukaya alan jandarma, yaşlı genç ayırmaksızın yurttaşları darp etti. Saldırıda en az 6 dirneişçi gözaltına alındı.

Öte yandan saldırıda jandarmanın halka silah çektiği görüldü. Saldırının ardından iş makineleri çalışmaya başladı.

VALİLİK CENGİZ'E SAHİP ÇIKTI!

Rize Valiliği tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Cengiz İnşaat tarafından yapılacak olan taş ocağına sahip çıkıldı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Rize-ikizdere ilçesinde, ‘Çay tarlasına giden vatandaşlara Jandarma ceza yazıyor’ şeklinde, yanlış/eksik bilgi veya art niyete dayanan asılsız haber ve yorumlar yapıldığı görülmüştür. İlimizin tamamında çay tarımı ya da herhangi bir üretim sürecine ilişkin muafiyet kapsamında kimseye ceza yazılmamıştır. Ancak muafiyetleri suistimal etmek isteyen kişilere de hepimizin sağlığı ve kamu düzeni için fırsat verilmemektedir. Her yerde olduğu gibi İkizdere İlçesinde de bu doğrultuda uygulanan cezai işlemler, kesinlikle tarlasına giden, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza yönelik olmamıştır. Devletimiz, ülkemiz ve ilimiz için çok önemli olan ve her türlü hukuki aşaması tamamlanan izinleri alınan yatırım projesi kapsamında açılmak istenen taş ocağını engellemeye çalışan, tüm ısrarlı açıklama, ikna gayretleri ve ikazlara rağmen maske-mesafe kuralına uymayan, kamu görevlilerinin çalışmasına sekteye uğratmak isteyen kişilere idari yaptırım uygulanmıştır.”

DAHA FAZLA