Rıza Bey Apartmanı davası ertelendi: Fenni Mesul Müdürü ve mimarı, imzayı 'formaliteden' atmış...

Rıza Bey Apartmanı davası ertelendi: Fenni Mesul Müdürü ve mimarı, imzayı 'formaliteden' atmış...

İzmir depreminde 37 kişinin enkaz altında kalarak can verdiği Rıza Bey Apartmanı davasında SEGBİS’te yaşanılan sıkıntı nedeniyle ifadeler alınamadı ve dava 10 Eylül’e ertelendi. Rıza Bey Apartmanı mimarı ve Fenni Mesul Müdürü olarak projede imzası olan Ali Serdar Bayram, imzayı formaliteden attığını ve mimarı görülmesine rağmen projeyi kendinin çizmediğini söyledi.

İzmir'de 30 Ekim 2020'de Sisam (Samos) merkezli meydana gelen depremde 37 kişinin yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanı'na dair 4’ü tutuklu 9 sanıklı davanın ilk duruşması bugün İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Tutuklu sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılırken, mağdur aileleri, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ve kalabalık bir avukat topluluğu salonda hazır bulundu.

AVUKATLAR SEGBİS İLE SAVUNMA ALINMASINA İTİRAZ ETTİ

Evrensel’in haberine göre; duruşmada ilk olarak müşteki avukatlar, tutuklu sanıkların duruşma salonuna hazır edilmeleri gerektiğini, SEGBİS üzerinden savunma alınmasını kabul etmediklerini belirtti.

Mahkeme heyetinin koronavirüs tedbirleri nedeniyle bu kararı aldığını belirtmesi üzerine müşteki avukatları, yargıda yüz yüzelik ilkesi gereğince sanıkların hazır edilerek savunmalarının alınmasını, müşteki beyanlarının alınması ile bu celsenin devamına karar verilmesini talep etti.  

Savcılık talebi doğrultusunda mahkeme heyeti, müşteki vekilleri taleplerinin reddine ve sanıkların savunmalarının SEGBİS ile alınmasına karar verdi.

‘İMZAYI FORMALİTEDEN ATTIM’

Rıza Bey Apartmanı'nın mimarı olarak projede imzası bulunan, tutuklu sanıklardan Ali Serdar Bayram, ifadesinde resmi evrakta mimar olarak formalite amacıyla fenni mesul olarak imza attığını ancak fiili olarak herhangi bir tasarrufta bulunmadığını söyledi. Bayram, "150 gündür cezaevindeyim ve hala neden cezaevinde olduğumu sorguluyorum. Bu olayın meydana gelmesinden dolayı çok üzgünüm. Mimarı görülmeme rağmen bu projeyi ben çizmedim. Fenni mesul olarak görülüyorum ama böyle bir sözleşmem yok. Rıza Bey Apartmanı'nın inşaatının devam ettiği yıllarda İzmir'de bile değildim. Binanın beton sınıfının, beton kalitesinin ne olduğunu, statik yapısı ve hesaplaması gibi konular mimar olarak benim uzmanlık alanımda değil" dedi.

İZMİR BAROSU DAVAYA MÜDAHİL OLARAK KATILDI

İzmir Barosu, Rıza Bey Apartmanı’nda hukuk bürosu bulunan ve yaşamını yitiren Avukat Ferda Murat Duman ile oğlu Ekrem Özgür Duman'ın müdahilleri olarak duruşmaya katıldı.

'RAPORU KİMSEDEN GİZLEMEDİM'

Geçmiş dönemlerde Rıza Bey Apartmanı'nda yöneticilik yapan tutuksuz sanıklardan A.A., "2012 yılında eşimden boşandım, apartman yöneticiliğini de bıraktım ve başka yere taşındım. Eski eşim ve çocuklarım binada oturmaya devam etti. Depremde 2 çocuğumu kaybettim. Davacı olmam gerekirken davalı konumuna düştüm. 2005 yılında yaşanan depremin ardından bazı kolonlarda çatlaklar meydana geldi. Belediye tarafından deprem analiz raporunda binanın kentsel dönüşüme girmesi veya güçlendirilmesi konusunda tavsiye kararı verildi. Bu raporu kesinlikle kimseden gizlemedim, alıp binanın girişindeki panoya, herkesin görebileceği bir yere astım. Bunun ardından binanın depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda Dokuz Eylül Üniversitesi'nden rapor almak için toplantı yaptık. Toplantıda yeterli çoğunluğu sağlayamadığımız için rapor başvurusu yapamadık. Söylendiği gibi binanın çürük raporu yoktu. Ağır tonajlı araçlar geçtiği zaman binada sallantılar oluyordu" dedi.

DAVA ERTELENDİ

İfadeler sırasında, yakınlarını kaybeden bazı şikayetçiler ile sanık avukatları arasında tartışma çıkınca mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi. 

Davada SEGBİS'te yaşanan arıza nedeniyle ifade işlemleri yarım kalırken, duruşma 10 Eylül'e ertelendi.