Riva Deresi kirlilikten siyah akıyor: 'Virüsten daha kötü'

Riva Deresi kirlilikten siyah akıyor: 'Virüsten daha kötü'

Beykoz'da bulunan Riva Deresi'nin büyük bir bölümünde kimyasal atık oluşmaya başladı. Çevre sakinleri kokudan ve kimyasaldan etkilendiklerini dile getirerek çözüm talep etti.

Beykoz'da Riva Deresi'nin yaklaşık 30 kilometrelik bölümünde su yüzeyinde kabarcıklar oluşurken, dereden zaman zaman koku da gelmeye başladı. Dere kenarındaki Öğümce Mahallesi ve Bozhane Mahallesi sakinleri tedirgin oldu.

'YANIT ALAMIYORUZ'

Öğümce Mahallesi'nde yaşayan Metin Türk, "Diğer köylerde fabrikalar var. Aynı zamanda arıtma tesisleri var. Bunların arıtmaları olmadığı için bu pis sular dereye akıyor. Burada balıklar yaşardı. Derenin içi kaynıyor. Koronavirüsten kendimizi korumaya çalışırken bir de bu çıktı. İnanın bu virüsten daha kötü. Yapılan hiçbir şey yok. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne defalarca talepte bulunduk. Beyaz Masa'ya defalarca kayıt oluşturduk. Ama ne gelen var ne gören var. Yanıt alamıyoruz. 'Tamam beyefendi' diyerek telefonu suratımıza kapatıyorlar" ifadelerini kullandı.

'İNSANI TEDİRGİN EDİYOR'

Öğümce Mahallesi sakini Özcan Adem, DHA'ya konuşarak "Şu an tarlalarımızı ektik ama sulama yapamıyoruz. Bu suyla nasıl bir sulama yaparız? Simsiyah, kimyasal akıyor. Zor durumdayız. 15-20 kiloluk balıklar tutuluyordu ama şu an hiçbiri yaşamıyor. Şu an kurbağa sesi de yok. Gerçekten çok üzücü bir durum. Hiçbir yetkili gelmiyor. Ömerli'den Riva'ya kadar 28 kilometre bir dere. Çok güzel yeşilliğin içinde ama akan su insanı tedirgin ediyor" şeklinde konuştu.

Nuray Yılmaz, "Bu derenin durumu içler acısı. Burada tarımcılık ve hayvancılık var. 15-20 gün sonra büyükbaş hayvanlar dereye serinlemek için gelecek. O zaman ne olacak? Sağlığımız için burası çok önemli. Simsiyah hiçbir berraklığı kalmamış" dedi.

"ESKİDEN DERENİN SUYUNU İÇİYORDUM"

Bir diğer mahalle sakini, "Ben 58 yaşındayım. Eskiden derenin suyunu içiyordum. Balık tutup satardım. Şimdi bırak balığı, kurbağa dahi yok. Son 15-20 yıldır perişan haldeyiz. Hayvanlar için yakınıyorduk artık insanlar etkilenmeye başladı" dedi.

Beykoz Belediyesi yetkilileri, bölgede bulunan İSKİ Atık Su Arıtma Tesisi'nin kapasitesinin nüfus artışıyla birlikte yetersiz kaldığını ve bu sebeple atık suların dere suyuna karıştığını ileri sürdü. Öte yandan bölgedeki bazı fabrikaların da kimyasal atıklarını kaçak şekilde dereye bıraktığı belirtildi. Riva deresiyle ilgili ilerleyen günlerde çalışma başlatılacağı kaydedildi.

DAHA FAZLA