Reuters: Yunanistan, Türkiye’de yüklenen bomba malzemesiyle dolu gemiyi durdurdu

Reuters: Yunanistan, Türkiye’de yüklenen bomba malzemesiyle dolu gemiyi durdurdu

Türkiye’nin Mersin ve İskenderun limanlarında yüklendiği belirtilen bomba yapımında kullanılan malzemelerle dolu bir geminin Yunanistan donanması tarafından durdurulduğu iddia edildi.

Olaya ilişkin Yunan Sahil Güvenliği'nin resmi duyurusunda paylaşılan fotoğraf

Reuters haber ajansı, Libya’ya gitmek üzere Yunanistan'da durdurulan Tanzanya bandıralı gemiden çıkan belgelerde, bomba malzemelerinin Türkiye’nin Mersin ve İskenderun limanlarında yüklendiğini yazdı.

Girit açıklarında Yunanistan donanması tarafından durdurulan gemide amonyum nitrat, elektriksiz patlayıcılar ve 11 adet sıvılaştırılmış petrol gazı tankı bulunduğu belirtildi.

GEMİDEN ÇIKAN BELGELER TÜRKİYE’Yİ İŞARET EDİYOR

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Yunan Sahil Güvenliği'nden Tuğamiral Ioannis Argiriou, "Söz konusu malzemelerin madencilikten, bomba yapımına ve terörist faaliyetlere kadar her türlü işte kullanılabileceğini" söyledi.

Reuters, geminin kayıtlarının, kargonun Türkiye limanları Mersin ve İskenderun'da yüklendiğini gösterdiğini, yine gemi kayıtlarında varış yerinin Cibuti ile Umman gözüktüğünü aktardı. 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre ise Yunan Sahil Güvenlik makamları, geminin sahibi tarafından kaptana, "tüm kargoyu Libya'nın Mısrata limanına götürme ve oraya bırakma talimatı verildiğinin" öğrenildiğini açıkladı. Yunan Sahil Güvenliği, gemide yapılan aramalarda Cibuti ile Umman karasularına ait denizcilik haritalarının da bulunmadığını belirtti. 

Olayla ilgili Yunan Sahil Güvenliği'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada da toplam 8 fotoğraf paylaşıldı.

GÖZALTINA ALINANLARIN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Açıklamada, gözaltında olan gemicilerin 5'inin Ukraynalı, 2'sinin Hintli, 1'inin ise Arnavutluk vatandaşı olduğu ifade edildi.

BUGÜN SAVCILIĞA ÇIKARILACAKLAR

Gözaltına alınan 8 mürettebatın bugün savcılığa çıkarılacağı kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM); 2011 yılında uygulanmaya konan ambargo ile Libya'ya, silah satışını, malzeme sağlanmasını veya bunların transferini yasaklamıştı.