Reuters: Türk bankaları Kanal İstanbul’u fonlamak istemiyor

Reuters: Türk bankaları Kanal İstanbul’u fonlamak istemiyor

Kıdemli bankacılar, Kanal İstanbul projesinin çevresel etkileri nedeniyle Türk bankalarının projeyi fonlamak istemediğini bildirdi.

Reuters ajansına konuşan kıdemli dört bankacı, Türkiye'nin büyük bankalarının Kanal İstanbul projesini finanse etme konusunda isteksiz olduğunu öne sürdü. Bankacılar, Erdoğan'ın haziran ayında 'ilk adımlarının atılacağını' duyurduğu Kanal İstanbul'un çevreye yaratacağı etkiler ve beraberinde getireceği yatırım riskleri sebebiyle Türk bankalarının projeyi fonlamak istemediğini aktardı. 

"Kanal İstanbul'u finanse edebileceğimizi sanmıyorum" diyen bir üst düzey bankacı, projenin 'bazı çevresel sorunları tetikleyebileceğini' söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen başka bir yetkili ise, "Kesinlikle bu tür bir projeye, çevresel sorunlar nedeniyle kredi vermek istemiyoruz" ifadelerini kullandı. Kaynaklar, özellikle Avrupalı destekçileri olan bankalar için risklerin 'daha fazla olduğunu' söyledi.

'DIŞ KAYNAKLARIN VE DEVLET BANKALARININ ROLÜ ARTACAK'

Kanal İstanbul ile ilgili 2019 yılında yayınlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda, projenin maliyeti 75 milyar TL olarak hesaplanmıştı. Reuters ajansı, Türk bankalarının Kanal İstanbul'u finanse etmekteki isteksizliğinin, projenin finansmanında dış kaynakların ve devlet bankalarının rolünü artıracağı yorumunda bulundu.

'BM ANLAŞMASI FİNANSE EDİLMESİNDE ENGEL OLUŞTURUYOR'

İki bankacı, Türkiye'nin altı büyük bankasının imzaladığı Birleşmiş Milletler (BM) Sorumlu Bankacılık Prensipleri'nin Erdoğan'ın on yıl önce 'çılgın proje' diyerek tanıttığı Kanal İstanbul'un finanse edilmesinin önünde engel oluşturduğunu aktardı. 2019 yılında Garanti Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi'nin aralarında olduğu altı banka tarafından imzalanan anlaşma, fonlanan projelerin çevresel etkilerinin azaltılmasını öngörüyor.

DAHA FAZLA