Reuters: Trablus hükümeti Türkiye'den resmen askeri destek istedi

Reuters: Trablus hükümeti Türkiye'den resmen askeri destek istedi

Reuters Haber Ajansı, Libyalı bir kaynağa dayandırdığı haberde UHH'nin Türkiye’den askeri destek talep ettiğini iddia etti.

Reuters Haber Ajansı, Trablus hükümetinin Türkiye'den resmi olarak askeri destek talebinde bulunduğu duyurdu.

Reuters ajansına isim vermeden konuşan Libyalı bir yetkili, AKP’nin de desteklediği Trablus merkezli Ulusal Uzlaşı Hükümeti’nin (UUH) Türkiye’den kara, deniz ve hava askeri destek talep ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan UHH’nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, bugün düzenlediği basın toplantısında ülkedeki iç savaşın taraflarından Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter’e karşı Türkiye’den askeri destek isteyeceklerini belirtmişti. Başağa, “Hava üslerini yabancı devletlere açan Hafter’in paralı güçlerine karşı koymak için Türkiye’den resmi olarak askeri destek isteyeceğiz” demişti.

AKP hükümeti Libya'daki iç savaşta General Halife Hafter'in başında olduğu Libya Ulusal Ordusu'na karşı, Trablus merkezli UHH'ye destek veriyor. Ankara ile Libya'da destek verdiği Trablus hükümetleri arasında 27 Kasım'da imzalanan anlaşma, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yeni münhasır ekonomik bölge (MEB) ilanına imkân tanırken, askeri anlaşmayla da Türkiye'nin Libya'ya "eğitim" gerekçesiyle asker göndermesi mümkün kılınmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle imzalanan güvenlik ve askeri işbirliği anlaşmasını hatırlatarak, talep gelmesi halinde Türkiye’nin asker gönderebileceğini söylemişti.