Reuters: Lübnan Başbakanı Hariri istifa ediyor

Reuters: Lübnan Başbakanı Hariri istifa ediyor

Reuters, Hariri'nin liderliğindeki Sünni bloktan üst düzey bir resmi kaynağın, Hariri'nin istifasını büyük ihtimalle bugün açıklayacağını belirttiğini yazdı.

Reuters, Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin bugün ya da yarın istifa edeceğini duyurdu. Başbakan Hariri'nin liderliğindeki Sünni bloktan üst düzey bir resmi kaynak, Hariri'nin istifasını büyük ihtimalle bugün açıklayacağını belirtti

Habere göre, bir başka resmi kaynak da Hariri'nin istifa yönünde hareket ettiğini, bugün ya da yarın bu adımı atabileceğini dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Lübnan'da 17 Ekim'de Whatsapp ve benzeri platformlar aracılığıyla internet üzerinden telefon görüşmelerine vergi getirilmesi planına karşı sokağa çıkan halk, hükümetin bu planı iptal etmesine rağmen hükümetin istifası talebiyle eylemlere devam ediyor.

Koalisyon ortaklarından Lübnan Kuvvetleri Partisi hükümetten çekildi, dört bakanı istifa etti. Lübnan ordusu ise halkın taleplerinin yanında olduğunu belirten bir bildiri yayımladı.

Öte yandan protestolar, hükümette yeni reform tasarısı olarak karşılık buldu. Lübnan Başbakanı Saad Hariri, bakanların ve vekillerin maaşlarının yarıya indirileceğini açıklarken, protestoların 'ülkedeki mezhepsel bariyeri yıktığını' söyledi.

Vergilerden vazgeçildiğini açıklayan Hariri, “2020 bütçesinde yeni vergiler olmayacak. Bütçe açığı bankaların kârlarından alınacak yeni vergilerle kapatılacak” dedi. Ancak Hariri'nin açıkladığı reform paketi, meydanları dolduran kalabalıkların eylemlerini son vermesini sağlamadı.

EKONOMİK OHAL İLAN EDEN BAŞBAKAN, SEVGİLİSİNE 16 MİLYON DOLAR HEDİYE ETMİŞTİ

3 Ekim'de ülkede ekonomik olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiğini duyuran Lübnan Başbakan Saad el-Hariri'nin, Güney Afrikalı sevgilisi, manken Candice van der Merwe'nin banka hesabına 16 milyon dolar para gönderdiği ortaya çıkmıştı

Hariri, van der Merwe'nin banka hesaplarına para transferlerini iki başbakanlık dönemi arasında yaparken Gelecek Hareketi partisinin lideriydi.