Restorasyonu geçen yıl yapılan tarihi kemer köprü çöktü

Restorasyonu geçen yıl yapılan tarihi kemer köprü çöktü

2003 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından tescillenen, geçtiğimiz yıl restore edilen, Ambarlık Kemer Köprü çöktü.

Rize’nin, Ambarlık köyünde Salarha Deresi üzerine 18’inci yüzyılda kesme ve moloz taştan inşa edilen tek gözlü Ambarlık Kemer Köprü, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce 2003 yılında tescil edilerek koruma altına alındı. Geçen yıl restore edilen 40 metre uzunluğunda 3,20 metre genişliğinde ve 10 metre yükseklikteki köprü, bu sabah saatlerinde kendiliğinden çöktü.

‘RESTORASYON SIRASINDA STATİK İYİLEŞTİRME YAPILMADIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR’

Rize Valiliği, çöken köprü ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Karayolları 10'uncu Bölge Müdürlüğü teknik elemanlarınca alanda inceleme gerçekleştirildiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Köprü üzerinde yapılan restorasyon çalışmalar esnasında herhangi bir statik iyileştirmenin ve köprünün taşıyıcı sistemine hiçbir müdahale yapılmadığı, sadece köprü yaklaşım duvarları ve zemin kaplama işlemleri gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Köprünün yıkılma sebebinin; yüzyıllar boyunca yaşanan iklim ve doğa koşulları sonucu köprünün statik yapısında meydana gelen bozulmalardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce 2003 yılında tescil edilerek koruma altına alınan tarihi köprünün aslına uygun olarak tekrar inşa edilmesi için Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünce gerekli çalışmalar bir hafta içinde başlanacaktır."

300 YILLIK KÖPRÜ

Tarihi köprü, yaklaşık 300 yıl önce kemeri ve korkulukları kesme taş, diğer kısımları ise moloz taş ile inşa edilmişti. İki yıl önce restore edilen köprü, bölgenin ve vadinin turizm değeriydi. Yaklaşık 40 metre uzunluğunda olan köprü, Muradiye Beldesi ile Rize merkez karayolu üzerinde dere üzerinden ulaşımı sağlıyordu. Tarihi köprü 2003 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından tescillenmişti.

DAHA FAZLA