REMRES Araştırma: İmamoğlu 3 puana yakın önde

REMRES Araştırma: İmamoğlu 3 puana yakın önde

REMRES Araştırma Müdürü Emre Şişmanlar, Ekrem İmamoğlu’nun 3 puana yakın farkı açtığını söyledi.

REMRES Kamuoyu Araştırma şirketi, 31 Mart Yerel Seçimleri’ne dair Ekrem İmamoğlu için yüzde 48,34; Binali Yıldırım için yüzde 48,91 ile en yakın tahminde bulunan anket şirketleri arasındaydı. Kısa süre önce 23 Haziran’da yapılacak İstanbul seçimlerine dair raporunu açıklayan REMRES, İmamoğlu’nun oy oranı yüzde 51,14; Yıldırım’ın oy oranını 48,53 gösterdi.

'İMAMOĞLU'NUN KAMPANYASI YILDIRIM'I ETKİLEDİ'

REMRES Araştırma Müdürü Emre Şişmanlar, İstanbul’daki seçim atmosferindeki değişime işaret etti. AKP’nin CHP’ye benzer bir kampanya yürütmeye başladığını söyleyen Şişmanlar,“Artık beka, terörden bahsedilmiyor. Gönül belediyeciliği gibi soyut kavramlar üzerinden konuşulmuyor. Tamamıyla artık AKP cenahı da indirimlerden, ekonomiden, istihdamdan bahsediyor. CHP’nin 31 Mart öncesi stratejisine dönmüş durumda. Binali Yıldırım, sokaklara zaten çok çıkmıyordu. Mesela şu anda sürekli sokaklarda görüyoruz, genç çocukları yanına alıp ‘bunlar benim kankalarım’ diyor. İmamoğlu’nun kampanyası ister istemez Yıldırım’ı etkilemiş durumda” dedi.

'KATILIM DÜŞECEK'

Değişen bu atmosferin ardından oy farkının 3’e yakın olduğunu belirten Şişmanlar, “Türkiye’de seçmen kitlesi büyük ölçü de kutuplaşmış durumda. Açık oturum sonrası sosyal medyaya baktığımızda bir tane bile kendi adayını eleştiren yok. Fark şundan kaynaklanacak; katılım biraz daha düşebilir. Özellikle AKP açısından katılımın düşmesi bekleniyor. Çünkü muhalefet o konuda da çok konsantre durumda” ifadesinde bulundu.

'KÜRT SEÇMEN CENAHINDA DEĞİŞİKLİK OLMAZ'

İstanbul’da seçimin kaderini belirleyen HDP ve Kürt seçmenin oyunda, saha çalışmalarında bir değişiklik görmediklerini ifade eden Şişmanlar, “Kürt seçmen Türkiye’de en etkili şekilde örgütlü halde bulunan seçmen grubu. Ve HDP cenahından her hangi bir aksi yönde bir açıklama gelmedikçe çok bir değişiklik yaşayacaklarını sanmıyorum” diye belirtti.

Şişmanlar, daha önce AKP’ye oy vermiş olan muhafazakâr-Kürt seçmenin sandığa gitme konusunda çekinceli olduğunu belirterek, “Eğer gitse AKP’ye verecek olan Kürt seçmenin bu seçimde de sandığa gitmesini gerektirecek hiçbir şey yok. Ayrıca HDP’li ve muhalif Kürt seçmende, sandığa gitmeyen Kürt seçmen grubunu etkiliyor. ‘bize vermiyorsan da AKP için sandığa gitme’ diyebiliyor” ifadelerini kullandı.

Daha önce Binalı Yıldırım’ı 8-9 puan farkla önde gösteren AKP’ye yakın anket şirketlerinin şu anda İmamoğlu’nu önde gösterdiğini belirten Şişmanlar, “Anket şirketleri de artık AKP’li medyanın düştüğü durama düşmeye başladı. Kendi kitlesi tarafından dahi tepki görüyorlar. Artık doğru sonuçları vermek zorunda kalıyorlar” diye ekledi. (MA)