Rektörden darbe: 16 öğrenci konseyden atıldı

Rektörden darbe: 16 öğrenci konseyden atıldı

ODTÜ Rektörlüğü bir ilke imza atarak 16 öğrenciyi konseyden attı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetimi, Öğrenci Temsilcileri Konseyi’nde (ÖTK) yer alan 16 öğrencinin görevinin sonlandırıldığını gönderdiği mail ile duyurarak bir ilke imza attı.

Mezuniyet töreninde yaşanan pankart krizinin ardından gözaltına alınan ÖTK Başkanı Özgür Gür’ün de görevinin sonlandırıldığının ilan edildiği listeye gerekçe olarak yönerge gösterildi. Yönergeye göre temsilci görevini yürütenlerin mezun olmaması gerekiyor ve son dönem not ortalamasına bakılıyor. Bugüne kadar örneği görülmemiş görevden almanın yanı sıra Rektörlük, başkanlığa atama da yaptı.

‘DİZAYN ETME ÇABASINA GİRİŞTİLER’

Mezuniyet töreninde açılan pankartlarla ilgili yürütülen soruşturma sırasında gözaltına alınan ÖTK Başkanı Özgür Gür de ODTÜ yönetiminin “görevi sonlanan öğrenciler” listesinde yer aldı. YÖK yönergesinde bulunmayan ve yoruma açık olan maddeler uyarınca öğrencilerin seçtiği temsilcilerin görevden uzaklaştırıldığını belirten Gür, “Özellikle son dönemde artık girilmemiş kale olarak tırnak içinde yorumlanan ODTÜ’ye müdahale hazırlığının başladığını görebiliyorduk. Bunun sinyallerini polisin okula girmesiyle, okul içerisindeki disiplin soruşturmalarıyla biliyorduk. Mezuniyet törenleri ile de bu güçlendi. Yönetimin bu kararındaki talihsiz durum, ODTÜ’nün değerlerine sahip çıkmasını, tepkilere karşı öğrencileri korumasını beklediğimiz yönetim tam tersi bir tavır aldı. ÖTK’da öğrencilerin temsiliyetiyle gelen seçilmiş bir kurumdur. Son dönemde çok da istemedikleri bir kurumdu bakıldığında. Bu yüzden bir dizayn etme çabasına giriştiler” diye konuştu.

BAŞKANLIĞA AKP'Lİ ATANDI

ODTÜ Rektörlüğü öğrencilere gönderdiği mailde ÖTK Başkanlığı görevini bir sonraki seçime kadar Başkan Yardımcısı Mehmet Aksay’ın yürüteceğini duyurdu. “Temsiliyeti olmayan bir atama” gerçekleştirildiğini söyleyen Gür atanan kişiye ilişkin ise, “Atanan kişi de direkt AKP ile bağlantısı olan birisi” dedi. Yönetimin uygulaması karşısında dava açacaklarını belirten Gür, ”Sol sosyalist düşüncelere sahip herkesi konseyden uzaklaştırmış oldular. Çok anlamlı bir çaba da değil. Kendi kendilerini bitirmiş oluyorlar” dedi.

'HAKLARIMIZI SAVUNACAĞIZ'

Gazete Duvar'da yer alan habere göre ODTÜ ÖTK'sı da 16 temsilcinin görevine son verilmesine tepki gösterdi. ‘ÖTK’nın, yeni dönemde yapılacak seçimlere dek görevinin başında kalacağını ifade ediyoruz’ diyen Konsey ‘haklarımızı savunacağız’ dedi.

Konsey tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı;

“09.08.2018 tarihinde, Rektör Yardımcılar Ofisi’nden öğrencilere atılan mailde ODTÜ ÖTK yönergesinin 15-1-b ve 8-1-d maddeleri gereğince bazı öğrenci temsilcilerinin, temsilciliklerinin sona erdiği bildirilmiştir. Ayrıca aynı mailde seçilmiş ODTÜ ÖTK başkanı Özgür Gür’ün temsilciliğinin düştüğünün ve ÖTK başkanlığına, başkan yardımcısının atandığı bildirilmiştir. Atanmış olan Rektörlük makamının, seçilmiş ÖTK başkanına uyguladığı bu tavrın anti-demokratik olduğu aşikârdır. 2 yıl boyunca anti-demokratik ODTÜ ÖTK yönergesini bile uygulamayan yönetimin açık olmayan, hangi şekilde yorumlanırsa o şekilde uygulanacak olan 15-1-b ve 8-1-d maddelerini uygulaması manidardır."

'TEMSİLCİLERİN RESMİYETİNİ ONLARI SEÇEN ÖĞRENCİLER BELİRLER'

"YÖK ÖTK yönetmeliğinde (6. madde) bile adaylık şartlarında yer almayan not ortalaması şartının, ODTÜ ÖTK yönergesinde bulunmaması gerektiği, bunun yanında mevcut ODTÜ ÖTK yönergesinin YÖK’ün yönetmeliğinin bile gerisinde bulunduğu belirtilmiştir. ODTÜ ÖTK yönergesinin değiştirilmesi ve geliştirilmesi için, mevcut yönetime defalarca önerilerde bulunulmuş ve taslak yönerge önerileri teslim edilmiştir fakat hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir. Yol, şenlik süreçlerinde öğrencileri ancak iş işten geçtikten sonra bilgilendiren, öğrenci temsilcilerinin dilekçelerine cevap vermeyen, topluluk sorunlarıyla ilgilenmeyen, topluluklara çeşitli engeller çıkaran, öğrencilerin başta olmak üzere ODTÜ kamuoyunun çıkarları söz konusu olunca hareket etmeyen atanmış yönetimin anti-demokratik ODTÜ ÖTK yönergesinin şaibeli maddelerini seçimi gerçekleştiren öğrencilerin ve seçilmiş temsilcilerin iradesini ayaklar altına alarak hızlıca uygulaması kabul edilemezdir. Yönetimin kurduğu resmiyet ilişkisi öğrenci temsilcilerinin resmiyetini belirlemez. Temsilcilerin resmiyetini yine onları seçen öğrenciler belirler."

'BU TAVIR ÖĞRENCİLERİN DEMOKRASİ İRADESİNE YÖNELİK BİR DARBEDİR'

"Bu tavrın ODTÜ Öğrencileri’nin demokrasi iradesine yönelik bir darbe olduğunu belirtiyor, üniversite yönetiminin bu kararını yok hükmünde kabul ederek seçilmiş ÖTK’nın, yeni dönemde yapılacak seçimlere dek görevinin başında kalacağını ifade ediyoruz. Bu konuda YÖK, ÖTK Yönetmeliği hükümlerine aykırı hareket edilmiş olmasından ötürü ilgili hukuk yolları ile müktesep haklarımızı savunacağımızı beyan ediyoruz.”

DAHA FAZLA