Rektörden akademisyene cinsiyetçi saldırı

Rektörden akademisyene cinsiyetçi saldırı

Mardin Üniversitesi’nde rektör Ahmet Ağırakça akademisyen Emre Özyetiş'e cinsel yönelimi dolayısıyla "ahlaksız, terbiyesiz ve uygunsuz" dedi, belinde bulunan silaha uzanarak tehdit etti.

Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak görev yapan Emre Özyetiş, üniversite rektörü Ahmet Ağırakça tarafından cinsiyetçi söylemlere maruz bırakıldı. Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre; Özyetiş, 2017-2018 Kış Dönemi'nde ortak sorumlu olduğu birinci sınıf mimari proje stüdyosu ve mimarlık bilgisi dersleri kapsamında, Kars Teknik Gezisi'ne hazırlanmak amacıyla Zeki Demirkubuz’un “Masumiyet” filmi ile Reha Erdem’in “Kosmos” filmlerinin gösterimini yaptı. Film gösterimlerinin ardından Rektör Ağırakça, 26 Aralık'ta Özyetiş’i makam odasına çağırarak cinsiyetçi hakaretlerde bulundu.

'MARDİN’DE OLDUĞUNUN FARKINDA MISIN?'

Özyetiş, rektörün kendisine, “Mardin’de olduğunun farkında değil misin?” diye sorduğunu ve “Kız mı olmak istiyorsun sen?” ifadeleriyle cinsiyetçi sözlerle saldırdığını dile getirdi. Özyetiş, duruma tepki göstermesi üzerine rektörün kendisine, “Çık dışarı" diyerek elini belinde bulunan silaha uzanırcasına tehdit ettiğini kaydetti.

REKTÖR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Özyetiş, daha sonra çalışma arkadaşlarının da rektör tarafından telefonla aranarak, “Emre gibi biriyle nasıl derse girersin sen?” şeklinde ifadelerle kendisine hakaretlerin sürdürüldüğünü söyledi. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin Rektör Ağırakça tarafından "ahlaksız, terbiyesiz ve uygunsuz" olarak görüldüğünü belirten Özyetiş, yaşadığı durum üzerine 27 Aralık günü Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti.

‘KİŞİLER CİNSEL KİMLİKLERİ DOLAYISIYLA TEHDİT EDİLEMEZ’

Kişilerin cinsel kimlikleri, inançları ve hayat tarzlarından dolayı tehdit edilmesi, hakarete uğraması ve taciz edilmelerinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Özyetiş, "Çalıştığımız kurumların, okuduğumuz okulların, üniversitelerin yönetici ve idareci kadrosunun veya herhangi birinin, cinsel kimlik, inanç, hayat tarzı veya sahip olunan herhangi başka bir kimlik dolayısıyla birilerini veya bir grubu hedef göstermesi kabul edilemez" diye konuştu.

Özyetiş, kamuoyunu Rektör Ağırakça'nın tutumuna karşı tepki göstermeye davet etti.

DAHA FAZLA