Reklam yasağı uygulanan Twitter, Türkiye kararını verdi
Türkiye'nin, günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına yönelik yaptığı 'temsilci atayın' uyarısına karşı Twitter, temsilci atayacağını açıkladı.
19-03-2021 09:53

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından olan ve Türkiye'de de yoğun kullanıcısı bulunan sosyal iletişim ağı Twitter, erişim yavaşlatma uygulamasına kısa süre kala Türkiye'ye temsilci atayacağını açıkladı.
AKP-MHP blokunun Meclis'ten geçirdiği ''sosyal medyaya sansür'' yasasının ardından Türkiye'nin, günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına yönelik yaptığı 'temsilci atayın' uyarısına Twitter'dan yanıt geldi. Sabah gazetesinden Barış Şimşek'in haberine göre; uzun süredir temsilci atama kararını hayata geçirmeyen ve bu nedenle reklam cezasıyla karşılaşan Twitter’ın da düzenlemeye uymayı taahhüt ettiği belirtildi. Twitter böylece bant daraltma cezasından kaçınmış olacak.
Şu ana kadar yasal düzenleme gereği adım atmayan tek platform olarak Pinterest kaldı.
İLGİLİ HABERLER
Instagram'dan nefret söylemi ve tacize karşı yeni özellik hazırlığı
Instagram, nefret söylemi içeren kelimeleri, cümleleri ve emojileri filtreleyerek kullanıcıların olası taciz içeren mesajları görüntülemesini engelleyen yeni bir uygulama özelliği başlatıyor.
21-04-2021 13:08

Sosyal medya platformu Instagram, nefret söylemi ve çevrimiçi tacizle mücadele için bazı adımlar attığını duyurdu.
Facebook, çarşamba günü yaptığı açıklamada, taciz içeren direkt mesajlar için yeni bir filtre seçeneğinin yanı sıra, kullanıcılar tarafından engellenen kişilerin yeni hesaplar üzerinden atlatıp onlarla iletişim kurmasını zorlaştıracak bir uygulama özelliği açıkladı.
Reuters’in haberine göre Instagram, kullanıcıların istekler klasöründe sıralanacak mesajları bildirmek, silmek veya açmak için kendi takdirlerini kullanabileceklerini söyledi.
Instagram, gelen kutusunun kendisi için değil, yalnızca doğrudan mesaj istekleri için de geçerli olan özelliğin önümüzdeki haftalarda bazı ülkelerde kullanıma sunulacağını belirtti.
Uçankuş TV'de neler oluyor? Ayrıntılara İleri Haber ulaştı...
Uçankuş TV'de son dönemde yaşanan sürecin ayrıntılarına İleri Haber ulaştı. Patron Can Tanrıyar'ın kirli oyunlarının gölgesinde kanal çalışanları ağır bir hak gaspıyla karşı karşıya...
18-04-2021 03:08

Tugay Candan - @TugayCandann
Mail: tugaycandan@ilerihaber.org
Son günlerde kapanacağı ve çok sayıda çalışanın işsiz kalacağı konuşulan Uçankuş TV’de, patron Can Tanrıyar’ın haklarını isteyen işçiler tarafından darp edildiği öne sürülmüştü. Darp olayının altından Tanrıyar’ın kanaldaki ortağına karşı yaptığı usulsüzlükler çıkarken, içeriden aldığımız bilgiler, kanal çalışanlarının Tanrıyar’ın kirli oyunlarının gölgesinde hak gaspıyla karşı karşıya olduğunu gösterdi.
Uçankuş TV’de son dönemde kanalın kapanacağı ve 130 çalışanın işsiz kalacağı öne sürülmüş, patron Can Tanrıyar’ın da bir süre ortadan kaybolduğu iddia edilmişti. Dün (17 Nisan) akşam saatlerinde ise patron Can Tanrıyar’ın kanala gelen ve haklarını talep eden çalışanlara saldırdığı, bunun üzerine çalışanlar tarafından darp edildiği iddiası da ortaya atılmıştı.
UÇANKUŞ TV’DE NE OLDU?
İleri Haber, Uçankuş TV’deki sürecin ayrıntılarına ulaştı. İçeriden aldığımız bilgilere göre, Uçankuş TV’nin Can Tanrıyar dışındaki diğer ortağı inşaat patronu Metin Güneş, kanalın finansörlüğünü yürütüyordu. Bu ortaklıktan yaklaşık 1 yıl kadar kanal çalışanlarının dahi haberi olmadı. Bir süre sonra Güneş tarafı kanalın gelir-gider tablosunu incelemek istedi. Yapılan incelemede Can Tanrıyar’ın birçok maddi usulsüzlüğü ortaya çıktı. Çalışanlar da Güneş’in ortaklığını bu süreçte öğrendi.
ÇALIŞANLARA ŞUBAT AYINDAN İTİBAREN ÖDEME YAPILMADI
İncelemelerin ardından Can Tanrıyar, karantina bahanesi ile bir süre ortalıkta görünmedi. Şubat ayından itibaren de çalışanlara hiçbir ödeme yapılmadı. Kanal, bir süre fiilen sahipsiz kaldı. Tanrıyar’dan alacaklarını isteyen ve bir kısmı sigortasız olan çalışanlar, “Gidin Metin Güneş’ten isteyin” cevabıyla karşılaştı. Bunun üzerine çalışanlar, hakları için hukuki girişimlere başladı.
HAK ARAYAN ÇALIŞANLAR ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILDI
Bir süre sonra yeniden kanala gelen Tanrıyar, hukuki girişimleri başlatan yaklaşık 80 çalışanı yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınını bahane ederek 17 Mayıs’a kadar ücretsiz izne çıkardı. Kanal ise kalan az sayıdaki çalışan ile yayınlarına devam etti. Tanrıyar’ın kanalı kapatmadan önce, son çare olarak bu süreçte yeni bir finansör bulma arayışında olduğu ve zaman kazanmak için ücretsiz izin uygulamasına gittiği yorumları yapıldı.
DARP İDDİALARI
Kanalda son dönemde Metin Güneş ile ilgili yapılan haberler de dikkat çekerken, dün akşam saatlerinde kanalın Maslak’taki yerleşkesinde Metin Güneş adına çalışan kişiler ve Can Tanrıyar arasında yapılan görüşmede anlaşmazlık yaşandığı ve bu anlaşmazlık üzerine çıkan tartışmada Can Tanrıyar’ın darp edildiği öğrenildi. Hakları gasp edilen ve ücretsiz izne çıkarılan bir çalışan, darp olayıyla kendilerinin kesinlikle bir alakası olmadığını, haklarını sadece hukuki yolla aradıklarını söyledi.
Twitter'a küresel düzeyde erişim sorunu
Twitter'dan yapılan açıklamada, tweetlerin yüklenemediği ve sorunun yakın zamanda çözülmesi için çalıştıkları belirtildi.
17-04-2021 18:04

Sosyal meyda platformu Twitter'a küresel düzeyde erişim sorunu yaşanıyor.
Dün geceden itibaren de Türkiye'de twittera girişlerde devam eden aksaklık giderilemedi.
DownDetector.com'a göre hata raporları, TSİ 03.00 sıralarında artış gösterdi ve 50 binden fazla kullanıcı platforma erişemediğini bildirdi. Aynı şekilde Tweetdeck servisine de erişilemiyor.
TWITTER'DAN AÇIKLAMA
Konuya ilişkin Twitter'dan açıklama geldi. Twitter'dan yapılan açıklamada, tweetlerin yüklenemediği ve sorunun yakın zamanda çözülmesi için çalıştıkları belirtildi.
Tweets may not be loading for some of you. We’re working on fixing a problem and you’ll be back on the timeline soon.
— Twitter Support (@TwitterSupport) April 17, 2021
Gazeteciler İdris Sayılğan ve Naci Kaya beraat etti
Edirne Pazarkule sınır kapısına yönlendirilen sığınmacıların durumunu takip ederken gözaltına alınan ve hakkında dava açılan gazeteciler İdris Sayılğan ve Naci Kaya beraat etti.
14-04-2021 14:57

Yunanistan sınırındaki sığınmacıları takip ederken “Askeri yasak bölgeye izinsiz geçiş yapmak” iddiasıyla haklarında dava açılan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Naci Kaya ve İdris Sayılğan beraat etti.
Edirne Pazarkule sınır kapısına yönlendirilen sığınmacıların durumunu takip ederken 29 Şubat 2020’de gözaltına alınan ve sonrasında haklarında “Askeri yasak bölgeye izinsiz geçiş yapmak” suçlamasıyla dava açılan MA muhabirleri Naci Kaya ve İdris Sayılğan’ın yargılandığı davanın duruşması Edirne 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savcılık mütalaasında Sayılğan ve Kaya için cezalandırma talep etti.
Avukatların savunmalarının ardından duruşma hakimi, Sayılğan ve Kaya hakkında “suç kastının bulunmadığı”, “suç için kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı” gerekçesiyle beraat kararı verdi.
NE OLMUŞTU?
Yunanistan sınırındaki sığınmacıları haberleştirmek için birçok gazeteci gibi sığınmacıların yanına giden Sayılğan ve Kaya, jandarma ekipleri tarafından gözaltına alınmıştı. İdris Sayılğan yargılamasının sürdüğü Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’nde duruşmaya çıkarılmış ve tutuklanmıştı. Sayılğan’ın haber için sınırda bulunduğu yönündeki belgelerin mahkemeye ulaştırılmasının ardından sonraki gün Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliyesine karar verilmişti.
Naci Kaya da gözaltı işlemlerinin ardından 5 Mart 2020’de serbest bırakılmıştı.
Gazetecilerin haber ekipmanlarına da el konulmuştu.
Basına yönelik ambargoya ilişkin dikkat çeken çıkış: 'Basın İlan Kurumu ‘İletişim Başkanını Koruma Kurumu’ oldu'
CHP'li Utku Çakırözer, gazetelere adaletsiz ilan ambargoları ile BİK'in hesapsız harcamalarını Meclis gündemine taşıdı.
14-04-2021 13:15

İleri Haber
CHP’li Utku Çakırözer, BİK’in adaletsiz ilan ambargoları ve kurumu zarara uğratan milyonluk harcamalarla ilgili “Basın İlan Kurumu olmuş ‘Basın İnfaz Kurumu’. Olmuş ‘ İletişim Başkanını, RTÜK Başkanını Koruma, Kollama Kurumu.’” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, gazetelere adaletsiz ilan ambargoları ile Basın İlan Kurumu’nun (BİK) hesapsız harcamalarını Meclis gündemine taşıdı. Genel Kurul’da bir konuşma yapan Çakırözer, ülkede basın özgürlüğünün önünde sayısız engel olduğunu dile getirirken, bu engellerden birinin de düzenleyici kurum olması gereken BİK ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) işlevinden sapması olduğunu söyledi.
Sadece 2020 yılında gazetelere 803 günlük resmi ilan cezası uygulandığını hatırlatan Çakırözer şu değerlendirmelerde bulundu:
“Cumhuriyet'e 110 gün, BirGün'e 112 gün, Evrensel'e hiç ilan verilmediği gibi üstüne 65 günlük yeni ceza, Korkusuz'a 29, Sözcü'ye 17 gün ilan kesme cezası verildi. Yeni Asya gazetesine 28 Ocak 2020'den buyana 440 gündür ilan verilmiyor. Bu yılın ilk üç ayında ise, sadece Evrensel ve BirGün'e 15 günlük ilan kesme cezaları verilmiş. Başlığı beğenmedik, beş gün ceza. Köşe yazısını beğenmedik, üç gün ceza. Grup Başkan Vekilimiz Özgür Özel açıklama vermiş, beş gün ceza. Cumhuriyet muhabiri hâkim karşısına çıktı diye Evrensel haber yapmış üç gün ceza. İşin daha da vahimi ise Mart ayında Anayasa Mahkemesi’nin Basın İlan Kurumu’nun Korkusuz Gazetesi’ne verdiği ilan kesme cezasına ‘Basın ve ifade özgürlüğünün ihlalidir’ dedi. Mürekkebi bile kurumadan Evrensel'e beş, BirGün'e iki gün ilan cezası verildi.”
‘İLETİŞİM BAŞKANINI KORUMA KURUMU’
Çakırözer, gazetelere şikayet dahi olmadan resen başlatılan soruşturmalar sonucunda verilen cezaların tarihte hiç görülmediği kadar arttığını açıklarken, “Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Başkan Yardımcısı. Patronu Fahrettin Altun'la ilgili hangi haber çıksa hemen şikâyet, hemen ceza. Bunun adı açık seçik ‘sansürdür.’ Bu iktidarın 28 Şubat’ta şikâyet ettiği ne varsa aynısını bugün Basın İlan Kurumu yapmakta. Basın İlan Kurumu olmuş ‘Basın İnfaz Kurumu, olmuş İletişim Başkanını, RTÜK Başkanını Koruma, Kollama Kurumu’. Gerçekleri yazan, halkı bilgilendiren haberlere hiç tahammül yok. Bu cezalar, halkın haber alma hakkını engellerken, basın özgürlüğünü de tehdit etmekte. Yapılması gereken bellidir. Basın İlan Kurumu gibi resmî ilan gücünü, yani para gücünü elinde tutan ve iktidar tarafından oluşturulan bir kurumun haber içeriklerinde etik denetim yapması doğru değildir. Bundan vazgeçilmelidir ya da bu haksız, hukuksuz cezaların son bulması için ilan kesme cezaları ancak ve ancak mahkeme kararı sonrasında verilebilmelidir” diye konuştu.
‘PELİKANCILAR, TURKUAZCILAR KURULU’
BİK’in yapısına da dikkat çeken Çakırözer, “36 kişilik Basın İlan Genel Kurulu’nda hükûmeti temsilen ilan veren idarelerin bağlı olduğu bakanlıkların üst düzey temsilcileri olurdu. Şimdi, bu yapı ortadan kaldırıldı. İletişim Başkanı’nın ekibi, Turkuazcılar, Pelikancılar oturuyor o koltuklarda. Komisyonlar var ama toplanmıyorlar” dedi. Kurum içindeki olağan dışı personel değişimlerine de gündeme getiren Çakırözer, “Bir yıl içinde kurumda çalışan personelin yüzde 23'ü yer değiştirmiş, ya görevinden alınmış ya başka yere atanmış. Sanki AKP gitmiş yerine başka bir iktidar gelmiş ki iktidar değişse bile bu yapılan doğru değildir” dedi.
Yandaş Ersoy Dede, Sedat Peker'e yaranamadı: 'Vefasız ve şeref yoksunu bir insansın'
Dede’nin operasyon haberini sunması ve Atilla ile diyaloglarının ardından bir dönem "Bilgi güvenliği ve sosyal medya uzmanı" unvanıyla televizyonlara çıkan ve Sedat Peker'e yakınlığıyla bilinen Emre Olur, Ersoy Dede'nin Toygun Atilla ile polemiğini Twitter hesabından alıntılayıp Dede'ye yönelik ağır ifadeler kullandı.
11-04-2021 18:41

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'e yakınlığıyla bilinen Emre Olur, TRT Ana Haber spikeri Ersoy Dede'ye Peker ve adamlarına yapılan operasyon sonrasındaki tavrı nedeniyle “Vefasız ve şeref yoksunu bir insansın” dedi. Dede, daha önce Sedat Peker’i öven paylaşımlar yapmıştı.
Bir dönem iktidar politikalarının ateşli savunucusu olan ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınında da görüntülenen organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in çetesine cuma günü 5 ilde operasyon yapılmış ve çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.
Operasyonun ardından gazeteci Toygun Atilla, TRT 1 Ana Haber Bülteni'ni sunan yandaş Ersoy Dede'nin yaklaşık bir sene önce attığı, "Hainlere karşı millet olarak verdiğimiz savaş sürecinde unutulmayacak mücadele sahiplerinden biri de iş adamı Sedat Peker" tweet'lerini hatırlatarak, "Sedat Peker’e sosyal medya hesabından övgüler dizen ‘ünlü ancorman’ bugün devlet televizyonunda Sedat Peker’e operasyon haberini hangi yüzle ve nasıl sunacak çok merak ediyorum” diye yazmıştı.
Dede ise Ersoy Dede'nin “Toygun Kardeş söyleyecek sözün varsa patronuna söyle istersen. Biz de ondan gördük de ‘işadamı’ falan dedik” diye karşılık vermişti.
Toygun Kardeş söyleyecek sözün varsa patronuna söyle istersen.. biz de ondan gördük de ‘işadamı’ falan dedik.. @toygunatilla https://t.co/JrwDg7p3q6 pic.twitter.com/hpmIMlflho
— ERSOY DEDE (@ersoydede) April 9, 2021
GEÇMİŞTEKİ ÖVGÜLER KURTARMADI
Dede’nin operasyon haberini sunması ve Atilla ile diyaloglarının ardından bir dönem "Bilgi güvenliği ve sosyal medya uzmanı" unvanıyla televizyonlara çıkan ve Sedat Peker'e yakınlığıyla bilinen Emre Olur, Ersoy Dede'nin Toygun Atilla ile polemiğini Twitter hesabından alıntılayıp Dede'ye yönelik ağır ifadeler kullandı.
Olur, Ersoy Dede'ye "Sen gerçekten vefasız ve şeref yoksunu bir insansın. Ayrıca güzel günlerde birlikteyken bugünler de kıvıran ve vefayı unutan bir zavallısın" diye seslenen Olur, Dede'yi "Sn. Sedat PEKER’in şerefli adını o lağım ağzına bir daha sakın alma” şeklinde seslendi.
Ersoy Dede,
— Emre Olur (@emreolurr) April 10, 2021
Sen gerçekten vefasız ve şeref yoksunu bir insansın. Ayrıca güzel günlerde birlikteyken bugünler de kıvıran ve vefayı unutan bir zavallısın. Sn. Sedat PEKER’in şerefli adını o lağım ağzına bir daha sakın alma. https://t.co/4mXXOn8ItK