Referandumla evlenenlerin 'cinsiyeti' belirlenecek

Referandumla evlenenlerin 'cinsiyeti' belirlenecek

Referandumla eşcinsel evlilikleri engellemeye hazırlanan Romanya'nın mevcut yasalarında evlenen tarafların kadın ve erkek olması gerektiği belirtilmiyor.

Romanya, ülke anayasasında belirtilen evlilik tanımlamasını 6-7 Ekim tarihlerinde referanduma götürerek eşcinsel evlilikleri engellemeye hazırlanıyor. Mevcut yasalarda evlenen tarafların kadın ve erkek olması gerektiği belirtilmiyor.

Sandıktan değişikliğe 'evet' çıkması halinde, anayasadaki ilgili madde yeniden düzenlenerek 'evlenen tarafların kadın ve erkek olması gerektiği' ibaresi yer alacak.

3 MİLYONU AŞKIN İMZA TOPLANDI

Referandum kararı meclisin alt kanadı ve Senato tarafından onaylandı. 2016 yılında Aile Koalisyonu (Coalitia pentru Familie) adlı 30 sivil toplum örgütünün oluşturduğu organizasyon, 3 milyonu aşkın imza toplayarak anayasa değişikliği isteğini meclise sunmuştu. Referandum kararı Roman Ordodoks Kilisesi ve Evangelist örgütler tarafından desteklenirken Accept, MozaiQ ve TRANSform gibi LGBTİ+ haklarını savunan topluluklar tarafından tepkiyle karşılandı. Bazı yurttaşlar yasanın değişmesi halinde toplumdaki nefret suçlarının ve eşcinselliğe dayalı mahalle baskısının artacağından endişe ediyor.

LGBTİ+ ÖRGÜTLERİNDEN BOYKOT ÇAĞRISI

19 milyon nüfuslu Romanya'da referandum kararının geçerli olabilmesi için oy kullanma hakkı olanların en az yüzde 30'unun sandığa gitmesi gerekiyor. Bu sebeple ülkedeki birçok LGBTİ+ örgütleri referandumu boykot etme çağrısında bulunuyor.

Euronews'un haberine göre Avrupa Birliği'nin en fakir ülkesi olan Romanya'da anayasa maddelerinin değişebilmesi için cumhurbaşkanı, hükümet ve parlamentodaki milletvekillerinin en az yüzde 25'i teklif verebiliyor ya da 500 bin imza toplanması yeterli oluyor.