Referandumda ‘Evet’ diyen pişman

Referandumda ‘Evet’ diyen pişman

16 Nisan referandumuna ilişkin yapılan bir araştırmaya göre, referandumda ‘Evet’ diyenlerin pişman olduğunu ortaya koydu.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP MYK’da, 16 Nisan referandumunun şifrelerini ortaya koyan bir araştırmanın sunumu yapıldı. Araştırmaya göre referandumda ‘Evet’ diyenler pişman, ‘Hayır’ diyenler ise geçen zaman içerisinde haklılıklarının ortaya çıktığını düşünüyor.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda bir şirkete referanduma ilişkin yaptırılan kapsamlı bir analiz araştırmasının sunumu gerçekleşti. Araştırmada kimin neden “evet” ya da “hayır” dediği, “evet” deyip de yaşanan gelişmelerin ardından oy rengini değiştirenlerin referandum da “evet” derken, sonradan neden “hayır”a geçtiği ortaya kondu. Bu kişilerin geçmişte hangi partilere oy verdikleri, bugün bir seçim olsa hangi partiye oy verecekleri ve geçmiş seçimlerdeki oylarından pişman olup olmadığı saptandı.

‘EVET’ÇİLERİN ‘HAYIR’A DÖNMELERİNİN NEDENLERİ

Odak gruplar üzerinde yapılan çalışmada, “hayır” diyenlerin haklılıklarının geçen zaman içinde ortaya çıktığı görüşünde oldukları anlaşıldı. “Evet” diyenlerin ise “kontrol” düşüncesinden yola çıkarak, bu kontrolü de Erdoğan’ın sağlayacağı düşüncesi ile “huzursuzluk arttı, ortam durulsun” diyerek oy kullandıkları belirlendi. Evet diyenlerin zaman içinde Hayır’a dönmesinde etkili olanlar ise “tutarsızlık”, “Suriyelilere yönelik şikâyetler ve bunun sorumlusunun Erdoğan olarak düşünülmesi’’, “zengin ve yoksul arasındaki uçurum” oldu. CHP, bu sonuçlara göre; söylem ve eylemleri ile siyasi yol haritasını belirleyecek.

BAŞBAKAN YILDIRIM HAKKINDA GENSORU ÖNERGESİ

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre Başbakan Yıldırım hakkında gensoru önergesi verilmesi kararlaştırılan toplantıda, Kılıçdaroğlu’nun, vergi cennetlerinin 11 yıldır belirlenmemesini “çocuklarının vergi kaçırmasını sağlamak için görevi ihmal” şeklinde yorumladığı belirtildi.