RedHack sızdırdı: Kürt petrollerini usulsüzce taşıyan şirkette söz sahibi Damat Berat'mış!

RedHack sızdırdı: Kürt petrollerini usulsüzce taşıyan şirkette söz sahibi Damat Berat'mış!

RedHack’in sızdırdığı mailler, hükümetin imtiyazını kullanarak Kürdistan Bölgesel Yönetimi petrollerini taşıyan Powertrans adlı şirkette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın işe alınacak personeli belirleyecek kadar söz sahibi olduğunu ortaya koyuyor.

21 Ekim 2015'te CHP İstanbul İl Örgütü’nde basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Kürt petrolünün satışıyla ilgili enerji yolsuzluğuna ilişkin yaptıkları araştırmada Ar Enerji, Zirve Holding ve Power Trans şirketlerinin karşılarına çıktığını belirtmiş, bu şirketlerde hisseleri bulunanlar arasında Erdoğan’ın damadı Beraat Albayrak ve eniştesi Ziya İlgen’in de bulunduğunu ifade etmişti.

Enerji yolsuzluğuyla ilgili Sayıştay raporları ve yaptıkları araştırmaları basınla paylaşan Erdoğdu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakınlarının içinde olduğu şirketleri tespit ettiklerini açıklamıştı. Bu şirketler arasında Erdoğan’ın damadının hisse sahibi olduğu belirtilen Powertrans, eniştesi Ziya İlgen’in hisse sahibi olduğu Ar Enerji şirketi yer alıyordu.
‘Hükümetimizin imtiyaz sağlaması mümkün değildir.’

HÜKÜMETİMİZİN İMTİYAZ SAĞLAMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Şirketin kurulduğu dönemde Berat Albayrak henüz bakanlık görevinde değildi. Ancak kendisi bakan olduktan sonra, Power Trans ile ilgili basında çıkan iddiaya ilişkin bakanlığın resmi internet sitesinde bir açıklama yayınlandı. Açıklamada şöyle deniyordu: “Esas itibarıyla bölge ile enerji ticareti (petrol, petrol ürünü, doğalgaz, elektrik) yapmak isteyen firmalarımızın Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nde kontrata bağlanmış başvurularına istinaden, ilgili kamu-kurum ve kuruluşlarımızca mer’i mevzuat çerçevesinde gerekli lisans ve izinler verilmiştir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uluslararası ticarete ve Türk mevzuatına uygun şekilde PowerTrans şirketinin başvurusu değerlendirilerek ve mer’i dış ticaret ve gümrük mevzuatımız çerçevesinde; firmanın yerine getirmesi gereken tüm yükümlülükleri tamamıyla yerine getirilmesi kaydıyla faaliyetlerine izin verilmiştir. Bir hukuk devleti olarak hükümetimizin gayri yasal ve gayri ahlaki olarak hiçbir kişi, firma veya kuruma imtiyaz sağlaması söz konusu değildir.”

İŞÇİLERE VERİLECEK YEMEKLER DAHİ...

Ancak, Diken'den Tunca Öğreten'in haberine göre RedHack’in ele geçirip sızdırdığı e-postalar Damat Berat'ın Powertrans adlı şirketle doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor.

Öyle ki yazışmalardan birinde B.Y. adlı çalışan, şirkette istihdam edilecek adayları ve hatta işçilere verilecek yemeklerin onayını dahi Albayrak’a soruyor.

[ih2]

20 Haziran 2013 tarihli bir e-postaya göre B.Y., Albayrak’a şu soruyu yöneltiyor: “Powertrans, yol yardımının yeni bilet ücretlerine göre düzenlenmesini; yemek yardımının çevredeki diğer şirketlerle paralel olarak 5 TL artırılmasını talep ediyor. Uygunluğunu onayınıza sunarım. Saygılarımla.”

RedHack’in sızdırdığı tarihi belli olmayan personel alımıyla alakalı e-postaya göre B.Y. Albayrak’a şöyle diyor: “Merhaba Berat Bey. Powertrans’a alınması için onay verdiğiniz; E.Y.’nin Ticaret Müdürlüğü’ne, Uzman Yrd. olarak 1.500 TL ücret ile (standart uzman yrd. ücreti) M.E.’nin Lojistik Müdürlüğü’ne, Uzman Yrd. olarak 1.500 TL ücret ile (standart uzman yrd. ücreti) A.K.’nın Saha Personeli olarak 1.500 TL ücret ile (standart yeni mezun saha personeli ücreti); M.N.B.’nin Habur Bölge Yöneticisi olarak 5.000 TL ücret ile başlatılması. Ankara’ya şoför pozisyonu ile alınan Y.U.’nun ücretinin 1.500 TL olarak belirlenmesi hususunu; Görüş ve değerlendirmenize… Irak bölgesinde Irak Enerji Bakanı tarafından yönlendirilen ve işe alımı yapılan kişi sayısının 9’a ulaşmış olduğunu;Bilgilerinize sunarım.”

'BARZANİ GİDERSE İŞLER BOZULUR'

Sızıntılarda, Powertrans adlı şirketin ‘Irak Ülke Müdürü’ imzasıyla Albayrak’a e-posta gönderen D.A.İ.’nin de yazışmaları bulunuyor. Buna göre D.A.İ. şunları yazıyor: “Enerji Bakanlığı’nın özel firmalara benzin ve motorin izni vermesinden sonra bakanlığın bizim üzerimizdeki baskısı azalmıştır. Bizim getirdiğimiz benzinin büyük miktarı Zaho bölgesinde boşaltılmaktadır.”

Aynı şahıs, e-postanın devamında Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde Barzani’nin başkanlık görevine devam etmemesi durumunda işlerin bozulacağınıysa şu sözlerle özetliyor: “Siyasi olarak yakında Cumhurbaşkanı Mesut Barzani’nin görev süresi dolacaktır. Daha önce parlemento kararı ile görev süresi uzatılmıştı. Yeni cumhurbaşkanının İran a yakın Goran (Değişim) partisinden veya olmasına yüksek gözle bakılmaktaydı fakat Goran parti yöneticilerinin ve İranlı yetkililerin Süleymaniye’de yapmış oldukları görüşme sonucunda Mesut Barzani nin devam etmesinin uygun olacağı yönünde bir açıklama yapıldı. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Mesut Barzani nin görevden ayrılması bölgeyi çok fazla etkileyeceği yönünde. Türkiye ile olan ticaretin azalacağı ve özellikle petrol ticaretinin İran tarafından daha fazla yapılacağı görüşü var.”